People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (2023)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (1)

Frank SoréeTerug op het honk

Zwolle

MAGAZINE VOOR ONDERNEMERS • JULI 2014

WILFRED GENEE De bevlogen presentator van Voetbal International en The Friday Move richt zich volledig op gezonde voeding!

CEES BUNSCHOTENDe mens achter Cees Bunschoten, de CEO van Biodiesel Kampen, succesvol producent van biodiesel.

GERT JAN BRUGGINKBruggink behoort al jaren tot de top in de springsport en is spreker op het congres 'De economie van het paard'.

JEF STAESEen boeiend gesprek over blatende schapen en een geheel nieuwe visie op het '2D- en 3D-tijdperk'.

AUTOTESTDAG 2014Divers aanbod nieuwe zakenauto's

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (2)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (3)

Op het moment dat ik dit schrijf kleurt heel Nederland oranje. ‘We’ hebben zojuist Spanje opgerold met 5-1. Hup Holland Hup! Voetbal is als sport inmiddels big business geworden. De financiële belangen zijn groot net als de marketingkracht van deze sport. Ook in Overijssel hebben clubs zoals FC Twente en PEC Zwolle gezorgd voor een positieve naamsbekendheid. In het nieuwe voetbalseizoen 2014 zullen wederom vier clubs uit Overijssel uitkomen in de Eredivisie, een marktaandeel van 22%!

Een andere sport waarin Overijssel uitblinkt is de paarden-sport. Nederlands kent een kleine 500.000 paardensporters. Paardensporters geven gemiddeld per persoon bijna € 1.400 per jaar uit aan de beoefening van de paardensport. De totale bestedingen komen hiermee uit op circa € 700 miljoen per jaar. De export van het Nederlandse paard is in 2012 met 28% gegroeid naar € 159 miljoen waarmee Nederland zich in de mondiale top nestelt. Kortom een sector van grote impact. Het is de moeite waard om eens nader in te zoomen op het economisch belang van deze sector. Daarom organiseren we, samen met het bestuur van de military Boekelo, een congres over de ‘Economie van het Paard’ op woensdag 8 oktober. Om u al vast voor te bereiden op dit evenement besteden we in dit magazine al geruime aandacht aan de hippische branche.

En niet alleen trappelende paarden maar tevens gaat u kennismaken met vele PK’s onder de motorkap. Alweer de e lfde autotestdag stond onlangs op onze agenda en dat was wederom een zeer geslaagd evenement. Vele enthousiaste dealerbedrijven lieten zien dat ze mooie nieuwe zakenbolides in de etalage hebben staan. Nieuwe modellen met innovatieve technische systemen die zuiniger rijden dan ooit. Tweeëndertig enthousiaste testrijders kregen onlangs een gehele dag een testwagen ter beschikking. En dat was voor velen een feestdag!

Het eerste deel van 2014 zit er al weer op. Met People’s Business als vernieuwde formule was dit jaar spannend voor ons. Hoe zou het uitpakken? We kunnen inmiddels met veel voldoening terugkijken op een succesvolle overgang waarbij People’s Business goed is ontvangen in de markt. De combinatie van magazines, internet, social media, video en evenementen biedt een compleet mediapakket. Dat kunt u ook wel zien aan dit magazine. En daar willen wij vooral u voor bedanken. Wij willen samen kansen creëren in de regionale markt en daar gaan we in september weer vol gas, of in volle galop, mee door. Maar nu eerst een zomerbreak.

Prettige zomer gewenst!

Gerda & Remco Voornen het team van People’s Business

ColofonJaargang 30 Editie 3, juli 2014

REDACTIE ADRESPostbus 257 8530 AG LemmerTel. 0514 - 560166E-mail [emailprotected] www.peoples-business.nl

UITGEVERRemco VoornE-mail [emailprotected]

DIRECTIEGerda VoornE-mail [emailprotected]

TRAFFIC & COÖRDINATIELaura KuiperE-mail [emailprotected]

REDACTIERemco Voorn | Thijs Wartenbergh Ronella Bleijenburg | Gerda Voorn Gerda Remmers

FOTOGRAFIEEbel-Jan Schepers | Frans Davids

Opmaak & VORMGEVINGLinda Havelaar-VerhageE-mail [emailprotected]

SOCIAL MEDIALaura KuiperE-mail [emailprotected]

ADVERTENTIE- EXPLOITATIE Gerda VoornE-mail [emailprotected] 06-41480711

DRUKSMG Groep - Hasselt

Word ‘Vriend van People’s Business’Kijk voor uitgebreide informatie op www.peoples-business.nl.Persoonlijk lidmaatschap: 250 euro p/jrBedrijfs lidmaatschap: 375 euro p/jr

Abonnementen 25,00 euro per jaar E-mail [emailprotected]

Extra uitgaven kunnen worden aangevraagd door 7,50 euro per uitgave over te maken op bankrekeningnummer 39.82.13.747 t.n.v. Business Publishers Overijssel B.V. o.v.v. gewenste uitgave en aantal.

COPYRIGHT Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

PAARDENKRACHT

Remco Voorn, [emailprotected]

We kunnen inmiddels met veel voldoening terugkijken op een succesvolle overgang waarbij People’s Business goed is ontvangen in de markt.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (4)

Wilfred Genee’s passie is sport, maar hij heeft sinds een jaar of twee een ‘nieuwe liefde’ gevonden. De presentator van onder andere Voetbal Internati-onal en momenteel VI Oranje (vanuit het Kurhaus in Scheveningen) heeft zich met volle overgave gestort op gezonde voeding. Samen met zijn vrouw Lily. Het boek ‘Vullen of voeden’ is er het resultaat van.

Coverstory Frank Sorée is een reclamemaker in hart en nieren, met een sterke drive en een grote dosis creativiteit. Met JOUW® bureau, zijn Communicatie- en reclamebureau, behoort Frank tot de gevestigde orde in zijn vakgebied in Oost-Nederland. Terug in een nieuwe economische werkelijkheid waarin de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Met een grote invloed voor marketing en communicatie.

“Er moet iets veranderen, anders loopt het helemaal

fout met ons allen”COLUMNS

Mea Schutte 17

Laura Kuiper 29

Eddy van Hijum 31

Humphrey van der Laan 48

Ali Arslan 51

REPORTAGES

Hair in the City 11

DuretTrip 14

INHOUDSOPGAVE

26 27

20

14 29

6

32

Inhoud

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (5)

SPECIALS

Economie van het paard 20

Autotestdag 2014 52

INTERVIEWS

Jef Staes 40

De mens achter Cees Bunschoten 76

RUBRIEKEN

Culinair Mizu 13

Bijzondere werkplek Business Company 18

46

76

40

52

36

Inhoud

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (6)

People’s BUSINESS6

et is één van die privileges die je als uitgever hebt. Je kunt de

interviews zelf uitkiezen. Omdat het onderwerp aanspreekt, omdat de betreffende persoon interessant is of bijvoorbeeld omdat je er energie van krijgt. Een gesprek over marketing en communicatie met een creatief ondernemer als Frank Sorée is om meerdere redenen de moeite waard. Aan de ene kant ken ik Frank persoonlijk al lang en ben altijd erg geïnteresseerd in zijn visie op het vak. Aan de andere kant is hij een rasechte onderne-mer die heel goed aanvoelt hoe je als bedrijf vernieuwing kunt vormgeven.

Onze economie ontwikkelt zich snel. Wat zie jij om je heen gebeuren?“Natuurlijk heeft de crisis een grote invloed gehad in de jaren die achter ons liggen. Ik ben echter zeer positief, zie overal kansen. Behoefte is er altijd en overal in vrijwel iedere branche en is ook niet minder geworden. Het invullen van deze behoefte is wel een stuk complexer gewor-den. Je ziet dat aankoopmotieven en patronen sterk zijn veranderd en daar moet je adequaat op inspelen. Onze visie is: stap in de schoenen van de klant van jouw klant! Het is cruciaal om te begrijpen wat je klanten echt willen en zelf kritisch te kijken welke waarde je toevoegt. Communicatie uitstellen is nu ook geen oplossing meer. Oké, je bespaart op je budget, maar wordt wel razendsnel ingehaald door de werkelijkheid. Er ontstaan nieuwe economische spelregels. Nieuwe spelers. Bestaande spelers heb-ben moeite om conventies los te laten. Flexibel is in de huidige tijd belangrijk om dagelijks te kunnen anticiperen.”

COVERSTORY

Frank Sorée is een reclamemaker in hart en nieren, met een sterke drive en een grote dosis creativiteit. Met JOUW® bureau, zijn Communicatie- en reclamebureau, behoort Frank tot de gevestigde orde in zijn vakgebied in Oost-Nederland. Terug in een nieuwe economische werkelijkheid waarin de ontwikkelingen zich snel opvolgen. Met een grote invloed voor marketing en communicatie. Tijd voor een goed gesprek over de rol, de invloed en het belang van marketing en communicatie anno nu.

“ONZE VISIE IS: STAP IN DE SCHOENEN VAN DE KLANT VAN JOUW KLANT! HET IS CRUCIAAL OM TE BEGRIJPEN WAT JE KLANTEN WILLEN.”

H

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (7)

People’s BUSINESS 7

TERUG OP HET HONKFrank Sorée

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (8)

People’s BUSINESS8

Welke grote uitdagingen zie jij bij bedrijven op het gebied van marketing en communicatie?“Er is veel veranderd in ons vak. Een product of dienst verkoopt zichzelf niet meer. Als klanten niet met een koopsignaal komen, dan moet je het creëren.” Is dat niet moeilijk? “Nee, dat denk ik juist niet. Het gaat er uiteindelijk vooral om welke waarde je toevoegt. Als je alleen maar probeert harder te duwen in een veranderende markt, dan werkt dat niet meer. Gelukkig zie ik ook steeds meer bedrijven die écht goed kijken naar de vraag waarom ze klanten hebben en waarom deze klanten interesse hebben in hun product of dienst. Daar ben ik blij mee. Want dit was altijd al de essentie van mijn vak. Het gaat niet om wát je doet, maar vooral waarom je het doet.”

Is het nog wel mogelijk om een verschil te maken?“Wij beginnen met een goed fundament. Waar sta je voor? De strategie is altijd het begin, daarin is de afgelopen jaren niets veranderd. Maar ik geloof niet in vuistdikke rapporten. Ik geloof wel in verande-ring en in anticiperen op marktontwikkeling. Als je niet het lef hebt te veranderen, dan gebeurt er ook niks. Een mooie case hierbij is Kodak. Deze gigant in het predigitale tijdperk was de Google in haar tijdperk met een marktaandeel van 90% in filmrol-letjes. Het bedrijf ontwikkelde in 1975 als eerste een digitale camera. Toch durfde men het niet aan in te zetten op deze vernieuwing. Integendeel, de prijs van de fotorolletjes werd verhoogd omdat de verkoop terugliep. Het bedrijf hield vast aan het bestaande product en ging uiteindelijk failliet in 2012. Het geeft aan dat verandering moeilijk is, maar het is cruciaal om het verschil te maken.

Investeer dus wel in dat ene aanmaakblokje in plaats van in het sprokkelen van hout. Sinds 2008 is het voor bedrijven een ratrace geweest, waarbij de druk soms hoog opliep. Dat is een lastige basis. Ik zie dat er nu veel meer rust en bewustzijn is om te kiezen voor verandering. Vraag je dan vooral af wat je wilt bereiken in de markt. Wij helpen bedrijven hierop het antwoord te vinden. Ik ben daarbij zelf vooral erg nieuwsgierig, ik zoek naar de vraag àchter de vraag en wil echt goed begrijpen wanneer en waarin het verschil kan worden gemaakt.”

Ondernemers hebben moeite de marge van hun producten en diensten op niveau te houden. Producten worden soms voor niets weggegeven. Hoe kun je hier nu mee om gaan?“Dat is nu eenmaal een feit in de huidige economische situatie. Traditionele aanbieders stunten om voldoende volume te creëren om de vaste lasten te voldoen. De bouw is daarvan een groot voorbeeld, maar ook in de zakelijke dienstverlening komt dat steeds vaker voor. Het lijkt een nieuwe norm die van grote invloed kan zijn in een branche. Nieuwe partijen hanteren nieuwe principes. Denk aan de pop-up store die zomaar opduikt in een leegstaand pand. Je zult er maar naast zitten met een vergelijkbaar product en een 5-jarig huurcontract, afgesloten op het hoogtepunt van de markt. Wat moet je daar mee? Het kan ook een gebrek aan waardetoevoeging zijn. Is het echt zo dat mensen niet meer bereid zijn te betalen voor een goed product? Vraag jezelf dus vooraf af wat is het waard. De waarde van producten kan in de beleving van de markt snel en sterk veranderen.”

We lopen tijdens het interview even samen naar buiten. Sorée heeft een moeilijk 2013 gehad. “Ook ik heb mijn lessen geleerd. Toen nog JOUW® BV (nu JOUW® bureau) heeft een moeilijk jaar achter de rug, dat begin dit jaar leidde tot een door-start en een reorganisatie. Als ik terugkijk op die tijd zie ik dat ik teveel afstand had genomen. Ik was bezig met veel andere initiatieven. Ik liep zelf tegen een muur aan en moest een periode volledig gas terugnemen. Nu zie ik in dat het nodig was. Ik heb mezelf beter leren kennen. Mijn passie en competenties liggen hier bij JOUW® bureau en ik ben nu weer terug op het honk. Dat voelt goed. Vrijwel al mijn andere activiteiten heb ik beëindigd om me te kunnen focussen op datgene waar ik het meeste van houd. Reclame maken.”

Hoe ziet de dienstverlening van een reclamemaker er anno vandaag uit?“Onze focus en ons product zijn in de basis niet veranderd. We richten ons op

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (9)

People’s BUSINESS 9

bedrijven die een continue communicatiebehoefte hebben. Dat doen we met JOUW® bureau en met VORMSHOP, een zusje van ons. VORMSHOP bedient een andere doelgroep. Het is een nieuw soort ‘zolderkamermodel’. VORMSHOP is een reclamewinkel en zonder twijfel de leukste reclamewin-kel van Zwolle! De basis is dat we samen met de opdrachtgever keuzes maken voor een bepaalde aanpak. Dat is belangrijk. Durf te kiezen. De grootste verandering zit vooral in de timing en de hoeveelheid communicatiekanalen. De scoop is nu veel korter. Je kunt nog maximaal 12 tot 18 maanden vooruit kijken. En daarbij beschik je over een grote breedte aan kanalen en technolo-gische mogelijkheden. Dat zorgt voor verwarring bij de markt. Je boodschap moet je nu anders kwijt. Wij helpen deze grote verandering in goede banen te leiden.”

Zijn er bepaalde zaken / ontwikkelingen waar jij je op jouw vakgebied aan stoort? “Marketing & communicatie is niet bedoeld als het speeltje van de directeur. Het is een serieus en onmisbaar instrument voor een onderneming en dient breed gedragen te worden. In de afgelopen jaren hebben bedrijven veel ad hoc activiteiten bedreven. Het is nu zaak weer te investeren in een concreet plan. Al die korte termijn activiteiten kosten uiteindelijk veel meer en leveren min-der rendement. Er zijn dus veel verborgen kosten gemaakt. Ad hoc is prima in een quick win situatie. Maar dan is het dus wel onderdeel van een plan. De toegevoegde waarde van een bureau is juist om structuur geven. Het moet voor een opdrachtgever voelen als de marketingafdeling van een bedrijf. Maar dan op afstand. Optimale samenwerking dus.”

Technologie lijkt steeds vaker een aanjager en versneller voor vernieuwing te zijn. Het verandert onze wereld en de wijze waarop we communiceren. Hoe zie jij dit? “Technologie is allesomvattend geworden. Maar waar verandert nu juist de mens in dit speelveld? Je communiceert niet met bedrijven. Je communiceert ook niet met apparaten. Je communiceert met mensen. Dat is mijn uitgangs-punt en dan kijk ik vooral naar gedrag. En dan valt op dat de mens vrijwel alles mobiel is gaan doen. Internetgebruik is al voor meer dan 50% Mobiel, Facebook al voor meer dan 60%. Dat zijn belangrijke gegevens. Ik vind echter niet dat elk bedrijf morgen een app nodig heeft. Het is vooral allemaal erg leuk maar, moet geen imagokwestie worden. Ik wil de technologische kansen

en mogelijkheden blijven toetsen aan de strategie van de onderneming. En daarmee kunnen we techniek perfect inzetten om te meten en te weten. Dus niet alleen mooie dingen maken maar vooral focus op effect.”

JOUW® bureau heeft dit voorjaar een nieuwe start gemaakt met een vers fris team. Frank Sorée zelf is gelukkig niet veel veranderd. Hij straalt wel meer rust uit dan in zijn jonge jaren. Zijn momenten van bezinning in 2013 hebben hem verder gevormd. Zelfbewuster. Meer gelouterd. Hij straalt energie uit en brengt dit over op zijn nieuwe team. Op de Badhuiswal heerst een nieuwe spirit. Toch voelt het er vertrouwd en bekend. We wensen Frank en zijn team succes de komende jaren!

“DE GROOTSTE VERANDERINGEN ZITTEN NU VOORAL IN DE

TIMING EN DE HOEVEELHEID COMMUNICATIEKANALEN.”

COVERSTORY

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (10)

Door de aantrekkende economie zijn ondernemers weer op zoek naar

nieuwe kansen in de markt, waarbij ook bedrijfsovernames aan de orde

kunnen zijn. Als een ondernemer besluit tot een bedrijfsovername, kan

hij door zijn enthousiasme hierover, de objectiviteit ten aanzien van de

risico’s die hij bij overname loopt uit het oog verliezen. Wij kunnen u

hierbij van dienst zijn en een inschatting van deze risico’s maken en

vervolgens in een contract een en ander goed vastleggen, zodat deze

risico’s worden afgedekt en beperkt.

Wilt u weten hoe u als kopende of verkopende partij de risico’s zo goed

mogelijk kunt afdekken? Bel dan voor een afspraak of vrijblijvend advies.

Bent u al toe aan een overname?

Arslan & Ter Wee AdvocatenBurgemeester van Roijensingel 1 - 8011 CS ZwolleT. 038 4600111 - [emailprotected]

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (11)

People’s BUSINESS 11

Hair in the CitySpinhuisplein 8, 8011ZZ ZwolleTel: 038 8537000www.hairinthecity.nl

BEDRIJFSPRESENTATIE

Ruim 2 jaar geleden, toen de kapsalon net een aantal maanden open was, waren we hier ook al. Wat toen meteen opviel was het hoge service-niveau met allemaal leuke extra’s, zoals een gratis Club Sandwich tussen de middag en een glas wijn met nootjes na 16.00 uur. Maar hoe is het hier nu? Hoog tijd om maar weer eens een kijkje te nemen.

Op deze zonnige vrijdagmiddag zijn zowel eige-naar Gert Huisman als zijn kapsters Nicole en Laura druk aan het knippen en wast salon-assis-tente Lizzy alvast het haar van een volgende klant. We moeten dus even wachten, maar worden meteen voorzien van een heerlijke Cappuccino met een lekker chocolaatje erbij. Een goed begin! Dan heeft Gert even tijd voor ons. Op onze vraag zegt hij; “Het gaat heel goed, eigenlijk meteen al vanaf de opening wist men ons goed te vinden. Door te zorgen dat we onze klanten blijven ver-rassen met hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs, bouwen wij een nog steeds groeiende klan-tenkring op. Wij hebben ook een bewuste keuze gemaakt om ons toe te leggen op het bieden van maximale service met alle aandacht voor de klant. Daarnaast werken wij alleen met topkwaliteit producten van Davines en dat allemaal voor een prijs die niet meer dan gemiddeld is.” Dat klinkt ons goed in de oren, maar wie zijn nu zijn klanten? “Wie niet” lacht Gert, “maar zonder gekheid,

in principe is dat iedereen die er waarde aan hecht dat zijn haar op een trendy en stijlvolle wijze geknipt en verzorgd wordt. Onderdeel van onze doelgroep zijn lokale en regionale ondernemers en hun partners, waardoor het van belang is om je netwerk op peil te houden. Daarom zijn wij veelvuldig aanwezig bij diverse netwerkbijeenkomsten hier in de regio.”

Zoals bij de businessclub van PEC Zwolle? Huisman “Klopt, ik ben niet alleen regio ambassadeur bij PEC Zwolle, maar ook gast-heer in de business loge. En we zijn er trots op dat we sinds dit seizoen nu ook benoemd zijn tot huiskapper bij PEC Zwolle. Dat betekent dat vrijwel alle spelers, maar ook het bestuur

en de trainer Ron Jans hier regelmatig in de stoel zitten om hun kapsel weer winningproof te maken.”

Huiskapper van PEC Zwolle, dat wordt je natuurlijk niet zo maar? “Nee dat klopt” zegt Gert, “door onze grote ervaring met het knippen van modellen voor (inter-)nationale fotoshoots, zijn wij gevraagd om de kapsels van de PEC Zwolle spelers bij een modeshow te doen. Dat beviel zo goed dat we meteen benoemd zijn tot huiskapper.” Gert moet weer aan de slag met zijn volgende klant. Maar het is ons wel duidelijk, wij zitten hier binnenkort ook in de stoel voor een heerlijk genietmoment. Moet u ook doen!

Hair in the City huiskapper PEC Zwolle

Aan het Spinhuisplein 8 in Zwolle vinden we in het karakteristieke Flevogebouw, net naast het markante Theater De Spiegel en Librije’s Hotel, kapsalon Hair in the City.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (12)

MAKELAARS IN ASSURANTIËNPENSIOENCONSULTANTSFINANCIEEL PLANNERSHYPOTHEEKADVISEURS

ADVISEURS IN FINANCIELE ZEKERHEID

ALLEEN VOOR UVeldhuis Adviesgroep heeft een naam hoog te houden als het gaat om gespecialiseerd advies aan ondernemers en particulieren over verzeke-ringen, pensioen en hypotheken.

DAARBIJ LUIDT ONS MOTTO: ‘ALLEEN VOOR U’.Want dat is wat we doen: úw financiële belangen behartigen. En van niemand anders!

Telefoon (0578) Schaderegeling 699 777 Particulieren 699 799 Bedrijven 699 789 Financieel advies 699 769 Algemeen 699 760 www.veldhuisadvies.nl [emailprotected] Sportlaan 4a, Postbus 1, 8180 AA Heerde

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (13)

People’s BUSINESS 13

Op een prominente plek in de stad met een terras waar je de mooiste sunset in de omgeving kunt zien. Op deze plek, aan de jufferenwal, vindt u restaurant Mizu. Een restaurant voor elke doelgroep, en zeker ook voor de zakelijke markt.

Mizu bestaat dit jaar zes jaar. In de loop der tijd hebben ze hun koers gevonden. Zeker de laatste tijd zetten ze sterk in op de zakelijke markt. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo is het à la carte menu weer terug en is er een speciaal borrel arrangement geïntroduceerd. Tussen 17.00 uur en 19.00 uur twee uur lang borrelen met tapbier, huiswijnen en frisdranken voor slechts 14,50 euro, inclusief twee bittergarnituur hapjes.

Het restaurant heeft een moderne maar warme uitstraling. Achter dit moderne uiterlijk schuilt een plaats waar alles mogelijk is. Wilt u met uw afdeling gezellig op het terras dineren? Dan wordt een deel van het terras voor u vrij gehouden. Wilt u met uw hele bedrijf komen? Dan kunt u op maandag, dinsdag en woensdag de gehele zaak afhuren. Maar ook voor een high tea arrangement bent u van harte welkom. Heeft u een speciale wens? Dan denken de medewerkers van Mizu graag met u mee over hoe dit mogelijk gemaakt kan worden. Kort gezegd: U vraagt, wij draaien.

De kaart van Mizu is internationaal. Er wordt gewerkt met Zuid-Afrikaans vlees, maar ook de vegetariër heeft ruim keus. Ook met het aanbod van visgerechten is er voor ieder wat wils. Voor elk budget is er iets beschikbaar,

niemand wordt uitgesloten. En elke gast die binnenkomt wordt warm ontvangen.

Kunt u niet kiezen tussen de gerechten op de kaart? Ga dan voor de proeverij. De proeverij bestaat uit een driegangenmenu bestaande uit meerdere gerechtjes per gang. U krijgt vier voorgerechtjes geserveerd, vervolgens kunt u drie hoofdgerechten proeven en daarna genieten van vijf nagerechtjes. Speciaal voor de zakenre-laties organiseert Mizu een proefavond. Op deze avond worden de nieuwe gerechten van de kaart geproefd, geheel op kosten van het restaurant. Een gezellige avond waarop u kennis maakt met het restaurant en haar kaart.

Gastvrijheid staat bij Mizu hoog in het vaandel. Alle medewerkers worden hier op getraind. Elke gast die binnenkomt krijgt de beste service. Welke wensen u ook heeft, alles wordt voor u geregeld. Mizu slaat iedereen een warme deken om.

Wilt u een echt mooie zonsondergang zien? Zoekt u dan een plekje uit op het mooiste terras van Zwolle. Het terras van Mizu, aan de stads-gracht en met uitzicht op de jachthaven biedt u een spectaculair uitzicht op de sunset. Terwijl u van dit mooie uitzicht geniet kunt u uit een zeer ruime selectie van de beste dranken een keuze maken of genieten van een lekkere cocktail. Uiteraard zijn er ook virgin cocktails beschikbaar.

Mizu heeft een modern maar toch gezellig uiterlijk. Stap binnen en geniet van alles wat Mizu te bieden heeft!

MIZU, OMARMT ONDERNEMERSMET EEN WARME DEKEN

MIZU ZwolleJufferenwal 32, 8011 LE ZwolleTel: 038–4239550Parkeren: Q-Park Maagjesbolwerkwww.mizuzwolle.nl Reserveren kan ook via Couverts!

Mizu de luxe special

Kom samen met uw zaken relaties genieten van het Mizu de luxe special arrangement. Voor 35,00 euro kunt u twee uur lang genieten van lekkere wijnen en een combinatie van zalmsashimi, tonijnshasimi, beef tataki, en tempuragarnalen.

CULINAIR

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (14)

People’s BUSINESS14

De voorgeno-men fusie geeft de nota-rissen meer

lucht voor meer uitgebreide en specialistische adviezen en persoonlijke aan-dacht. Ambities die beide kantoren altijd al hoog in het vaandel hadden en die nu – in gemeenschap van bedrijfsgoederen – nog beter tot hun recht komen.

Historische pijlersNotarissen Jelger de Kroon,

André Scheper en Hilde de Boer zagen alle drie af van hun eigen naam op de gevel en kozen weloverwogen voor meer dan 100 jaar Zwolse historie. “Duret en Trip waren gerenommeerde Zwolse notarissen en werkten bij kantoren die al dateren van voor 1900. Op die betrouwbare pijlers rust het huidige cliëntenbestand van duizenden mensen”, weet Jelger de Kroon. “Particulier en ondernemer weten al ruim een eeuw onze vertrouwde service te vinden en te waarderen.”

Door deze namen van statuur aan te houden laten de drie notarissen weten dat er in deze tijd van snelle (digitale) ontwikkeling

DuretTrip notarissen, zeker weten!ook heel bewust tijd wordt vrijgemaakt voor de menselijke maat van weleer. “De notaris als vertrouwensbaken, als luisterend oor in levensbepalende gebeurtenissen zoals een huwelijk, scheiding, woningaanschaf, testament of bedrijfsoprichting. Zaken waarin je zekere en duurzame beslissingen wilt nemen.”

Netwerk notarisDuretTrip neemt intrek in het kantoor van voormalig Duret De Kroon notarissen aan de Eekwal 14-16. Met zelfstandige vestigingen in Emmeloord en Ommen adviseert DuretTrip cliënten uit een groot deel van Noord-Oost Nederland. Ook is DuretTrip onderdeel van

‘Samen verder’ is de motivatie van notariskantoren Duret De Kroon en Trip & De Boer uit Zwolle. Deze twee jarenlange buren op de Eekwal gaan per 1 juli 2014 fuseren. Per die datum zal notaris Trip afscheid nemen. Eén dak boven het hoofd en één naam op de gevel: DuretTrip notarissen.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (15)

People’s BUSINESS 15

BEDRIJFSPRESENTATIE

Netwerk Notarissen, een verband van 160 Nederlandse notariskantoren, waardoor elke inhoudelijke en specialistische vraag behan-deld kan worden.

Voor de cliënten van de gefuseerde notaris- kantoren verandert er weinig. “Onze dienstver-lening blijft van de allerhoogste kwaliteit. We hebben de intentie om nog meer service toe te voegen als inloop spreekmiddagen, infor-matieve thema-avonden en MKB-checks voor ondernemers.”

Zeker weten!Bij DuretTrip ervaart de cliënt wat het betekent om zeker te weten! “Als de zaken goed

geregeld zijn kunnen onze cliënten dromen waarmaken, onbezorgd van het leven genieten en soms ook opgelucht ademhalen. Met een betrouwbare en alerte partij naast je, kun je zelfverzekerd nieuwe stappen zetten!”

DuretTrip notarissen, zeker weten!

DuretTrip notarissenEekwal 16, 8011LD Zwolle www.durettrip.nl

“Altijd dichtbij met een kop koffie en goed advies, zeker weten!”

@Durettrip

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (16)

Bel nu Voiperator!

Telecom operaTor | SIp TrunkS | HoSTed VoIp | ISdn2 | ISdn30 |

0800, 090X | VdSl-adSl | GlaSVezel | Vpn oploSSInGen |

20 tot 50% kostenBesparing!

Voiperator BVEymerstraat 5b | 8013 RR Zwolle088-8647111 | www.voiperator.eu

gratis lokaal bellen?

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (17)

People’s BUSINESS 17

COLUMN

Vaak krijgen wij de vraag: “Is een bedrijfsopvolging mogelijk zonder belastingheffing?”Mijn antwoord: soms wel.

Vanaf 2010 kennen we in de schenk- en erfbe-lasting een gunstige regeling. Deze maakt het mogelijk om een bedrijfsopvolging vrijwel zonder belastingheffing te laten verlopen.Uiteraard gaat dit niet zomaar. Er worden voor-waarden gesteld en een goede planning is nood- zakelijk. Vaak is het verstandig om ruim 3 jaar voor de gewenste overdracht contact op te nemen met een fiscalist, om uw plannen door te spreken, de structuur te bepalen en een actieplan op te stellen. Veel ondernemers vergeten in de praktijk dat als ze hun bedrijf willen verkopen en daarna het geld aan de volgende generatie willen overdragen, ongeveer 40 tot 50% belasting dienen te betalen. Wanneer echter gebruik wordt gemaakt van de gunstige bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erf- en schenk- belasting, kan vanaf 2010 een ondernemingsver-mogen tot € 1.045.611 (2014) zonder belasting-heffing worden overgedragen. Een meerdere is voor 83% vrijgesteld.

Bedrijfsopvolging bij eenmanszaak VOF of maatschapWanneer via de bedrijfsopvolgingsfaciliteit ondernemingsvermogen wordt geschonken, wordt de inkomstenbelastingclaim vervolgens doorge-schoven naar uw kinderen of de bedrijfsopvolger.

De opvolger dient dan wel 3 jaar, respectievelijk 36 maanden, als medeondernemer of werknemer bij de onderneming betrokken te zijn.

Bedrijfsopvolging en BVHet schenken van aandelen in een BV kan ook onder de bedrijfsopvolgingsfaciliteit. Dan moet er wel sprake zijn van een echte onderneming, een zogenaamde materiële onderneming. Dit betekent dat beleggingsvermogen is uitgesloten van toepassing. Voor slechts 5% van de waarde van de aandelen kan voor beleggingsvermogen gebruik gemaakt worden van de vrijstelling. Om het beleggingsvermogen bij een bedrijfsopvolging te scheiden van het ondernemingsvermogen, maken we in de praktijk vaak gebruik van de mogelijkheid om zonder belastingheffing een BV te splitsen.

Een andere voorwaarde is dat de schenker ten-minste 5% van de aandelen dient te bezitten. De verkrijger van de aandelen mag de aandelen niet verkopen binnen 5 jaar. De inkomstenbelasting-claim (box 2, aanmerkelijk belang) wordt ook doorgeschoven naar de opvolger als deze sinds 3 jaar, respectievelijk 36 maanden, bij de BV werkzaam is.

In de wet wordt niet vermeld voor hoeveel uren iemand een dienstbetrekking dient te hebben. Het kan veel voordeel opleveren om de beoogde bedrijfsopvolger alvast in dienst te nemen.

MEA SCHUTTE, BROUWERS ACCOUNTANTS

Bedrijfsopvolging

PlanningEen goede voorbereiding bij een bedrijfsopvolging is van groot belang. Wij spreken met u uw wensen door. Bepalen samen met u de juiste structuur en nemen de voorwaarden van de diverse wettelijke regelingen met u door. Tevens wordt er rekening gehouden met uw toekomstwensen ten aanzien van bijvoorbeeld uw inkomen, pensioen en/of testament.Zo ontstaat er een actieplan voor de komende jaren en kunt u met een gerust hart uw onderneming overdragen aan de volgende generatie.

TenslotteVoor een deskundige begeleiding van de verkoop of overdracht van uw onderneming kunt u terecht bij Brouwers Accountants & Adviseurs. Een team van specialisten staat voor u klaar om u verder te helpen.Ook wanneer u zelf geen opvolger heeft en uw bedrijf wilt verkopen, helpen wij u met de waar-debepaling van uw onderneming. En als u wilt, helpen wij u ook met het zoeken naar een koper.

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij ontvangen u graag op ons kantoor in Zwolle of in een van onze andere vestigingen.

ADVIES ACCOUNTANCY

[emailprotected]

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (18)

People’s BUSINESS18

BIJZONDERE WERKPLEK

Business Company

BIJZONDERE WERKPLEKWerken in een open ruimte stimuleert het persoonlijke contact tussen collega’s. Hierdoor kunnen zij elkaar versterken in de werkzaamheden. Business Company werkt ook op deze manier. Het gebouw heeft een open werkomgeving waardoor iedereen makkelijk met elkaar kan samenwerken. Erg handig wanneer er advies gevraagd is van een collega. Het creatieve hart van het bedrijf is ook letterlijk in het midden geplaatst. Hier worden de creatieve concepten uitgewerkt. Elke medewerker heeft een eigen specialisatie en gecombineerd zorgt dit voor het perfecte team. Het kantoor van Business Company is gevestigd in Lemmer op het bedrijventerrein aan de A6. Een centrale locatie die ook erg makkelijk te bereiken is. www.businesscompany.nl

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (19)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (20)

People’s BUSINESS20

De omzet in Nederland in de hip-pische industrie is net zo veel als de bollenindustrie. Inclusief recreatie-paarden telt Nederland zo'n 450.000 paarden. Jaarlijks worden er 6000 tot

8000 paarden geëxporteerd. In totaal exporteerde Nederland in 2012 voor 211 miljoen dollar (159 miljoen euro). Het Hippische Evenement de Military in Boekelo is het grootste relatiemanage-ment evenement van Nederland. Een terrein van 55 ha. groot waar topsport, business en pleasure gecombineerd worden. Ruim 20.000 bezoekers per dag (5 dagen). Wat is de economische impact in de regio Overijssel en wat is de economische impact van deze branche voor zowel deelne-mers, handelaren, sponsoren en de Nederlandse economie?

In samenwerking met Robert Zandstra, voorzitter van de Military Boekelo, organiseren we op 8 oktober a.s. een interessant inhoudelijk congres waarbij vanuit verschillende invalshoeken deze branche wordt bekeken. Kengetallen, investerin-gen, fokkerij, betrokkenen, kansen, export, spon-sering, e.d. De kwaliteit, inzicht, ervaring én de handelsgeest van Nederland heeft er de afgelopen tientallen jaren voor gezorgd dat we in staat zijn paarden voor het allerhoogste niveau in de sport te kunnen leveren. De klasse van het KWPN-paard is wereldwijd bekend en geroemd. Met 26.000 leden en circa 10.000 veulens per jaar, is het

Hippisch Congres:de economische impact

KWPN (Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland) het grootste sportpaardenstamboek ter wereld. De Nederlands gefokte paarden boeken bijzonder veel succes in de internationale paarden-sport. Tijdens de Olympische spelen in Hongkong stond het hele podium vol met KWPN paarden, en in London reden 22 verschillende nationalitei-ten op een KWPN paard en werden er 11 medail-

les gehaald. Het KWPN paard is de nummer 1 van de wereld op de world ranking van de meest winnende dressuur- en springpaarden.

Dit congres is op uitnodiging van één van de partners te bezoeken. Wilt u hier meer informatie over, mail dan naar [emailprotected] o.v.v. Hippisch Congres 8 oktober 2014.

Congresprogramma:Datum: woensdag 8-10-2014Tijdstip: 17.00 – 23.00 uur

16.30 – 17.00 uur Ontvangst met koffie/thee17.00 – 17.10 uur Introductie door Frits Sissing (bekend als TV presentator)17.10 – 17.25 uur KWPN – Irene Wolfs (kengetallen, handelsmissies)17.25 – 17.35 uur Topruiter Gert Jan Bruggink (impact voor de ruiter)17.35 – 17.45 uur Egbert Schep (exporteert veel paarden, voor USA)17.45 – 18.00 uur Rabobank Enschede/Haaksbergen Econoom (het loont te investeren in de (hippische) sport)18.00 – 18.20 uur Paneldiscussie onder leiding van Frits Sissing 18.20 – 19.00 uur Netwerkborrel19.00 – 23.00 uur Military Classic Night-Fair *

*De Military Classic Night-Fair is een bijzonder lifestyle -avond dat u helemaal in de sfeer van de Military brengt. Deze avond staat in het teken van lifestyle, shows, muziek, demonstraties, wine & dine. Een sfeervolle, all-inclusive avond om samen met uw relaties te ervaren.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (21)

People’s BUSINESS 21

Ten zuiden van Utrecht, gelegen aan de Lek vindt u de fok-opfok en handelsstal van Egbert Schep. Zij richten zich voornamelijk op jonge talentvolle springpaarden, welke deels uit eigen fok en opfok komen. Dat Egbert oog heeft voor kwaliteit blijkt onder meer uit het grote aantal goedgekeurde hengsten die zijn voortgekomen uit de opfok. Als voorbeeld hiervan kunnen genoemd worden Tygo, Triomph, Utah Z, Ukato, Vaillant, Veneur, Cupido Flamingo Z, Warrant, Alicante HBC.

Egbert Schep vertelt: “Wij zijn ondernemer in paarden, we doen de hele keten; fokkerij, hengsten die voor de keuring worden getoond en een sportstal waar jonge paarden worden opgeleid voor de topsport. Binnen onze fokkerij wordt alleen gebruik gemaakt van de beste merries, vakkundige ruiters zorgen ervoor dat de paarden een uitstekende opleiding krijgen en klaargestoomd worden voor een carrière in de springsport. Deze worden wereldwijd verkocht, met name in Amerika, dat is toch nog steeds de belangrijkste afzetmarkt voor ons. De paardensport globaliseert heel snel. De olielanden betalen veel, China is in opkomst.” Hij doet dit al 40 jaar en gaat mee met de wensen uit de markt. “Wij hopen te kunnen leveren wat de markt vraagt. Het is een betrekkelijk klein circuit. Het is wel gecompliceerder geworden, mensen willen graag bediend worden. We hebben wel succes met de paarden die we verkocht hebben. We hebben de belangrijkste springpaarden geleverd voor meerdere Olympische Spelen.”

Wanneer kun je zien welke kwaliteit een paard heeft? “Aan een veulen kun je niet zo veel zien, een eenjarige laten we vrij springen, tweejarigen gaan op de röntgenfoto of ze gezond genoeg zijn, 3 jarige gaan naar de keuring en dan kun je gaan beginnen met de training. Vaststellen wat een paard waard is, is heel moeilijk. Het is eigenlijk wat de gek ervoor geeft. Het echte grand prix paard, de top van de wereld, kost wel een miljoen of meer….”Egbert Schep is een van de gastsprekers op het Hippisch Congres op 8 oktober a.s.

Proef de sfeer op de Military Classic Night-FairEen glas donker rood, een vers getapt bokbiertje, heerlijke proeverijen, de warme gloed van vuurkorven. En dat alles gelardeerd met livemuziek en gezelligheid. Dát is de Military Classic Night-Fair! Een unieke happening die u helemaal in de sfeer van de Military brengt. Op woensdagavond 8 oktober vindt dit bijzondere lifestyle-event plaats en ú kunt er bij zijn! Tegen het decor van het Military-village is er een boulevard met mode, beauty, wellness en lifestyle. Er zijn shows, presentaties, demonstraties. En niet te vergeten: diverse proeverijen en wine & dine-arrangementen. En dit alles wordt muzikaal omlijst met optredens van onder andere Het Symfonieorkest!

Maak kennis met de verschillende exposanten en hun gevarieerde aanbod. Geniet samen met uw partner van een goed glas, culinaire verrassingen en de bijzondere ambiance. Of trakteer uw businesspartner, vrienden, familie of collega’s op de Military Classic Night-Fair. Een avond met sfeer, warmte en gezelligheid, die u samen niet mag missen.Reserveer nu via [emailprotected]

Ondernemer in paarden: Egbert schep

Partners:

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (22)

People’s BUSINESS22

Gert Jan Jozef Bruggink (Weerselo, 17 maart 1981). Samen met zijn vrouw Pia-Luise Aufrecht, ook springruiter, heeft hij een dochter Marlyse. Onlangs hebben zij in De Lutte hun prachtige nieuwe paardenaccommodatie laten bouwen, Stal het Oosterbrook. Hier staan ca. 40 paarden in training. Zijn eerste grote succes was dat hij in teamverband op de Wereldruiterspelen in 2002 in Jerez de la Frontera, een vijfde plaats behaalde. In 2004 behaalde hij met Joël en het team bestaande uit Leopold van Asten (met Fleche Rouge), Gerco Schröder (met Monaco) en Wim Schröder (met Montreal) een vierde plaats op de Olympische Spelen in Athene.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (23)

People’s BUSINESS 23

Wie is Gert Jan Bruggink en hoe ben je er toe gekomen springruiter te worden?Nederlands springruiter Gert Jan Bruggink kreeg van huis uit al het paardenvirus mee. Zijn ouders hadden de paardensport als hobby. Toen hij zelf een pony kreeg, bracht het springen hem veel plezier. Hij reed wedstrijden en werd drie keer Nederlands Kampioen. “Je vormt met je pony een team en als je dan succes hebt, lonkt dat naar meer.”

Had niet het idee sprintruiter te worden. Hij is ing. afgestudeerd aan de Technische Hogeschool Twente in Enschede, om iets in de bouw te doen, iets met architectuur bijvoorbeeld. Hij studeerde af in 2004, 2 maanden voor de Olympische Spelen. Toen hoorde hij dat hij een plekje veroverd had in het team voor de Olympische Spelen. Daarna is hij eigenlijk vanzelf verder gerold in de paardensport. Samen met zijn vrouw Pia-Luise Aufrecht, ook springruiter, heeft hij een dochter Marlyse. Onlangs hebben zij in De Lutte hun prachtige nieuwe paardenaccommodatie laten bouwen, Stal het Oosterbrook. Hier staan ca. 40 paarden in training. “Ik zit er nu vol in, we zijn er zeven dagen per week mee bezig. Waar je vroeger van droomde om bij bepaalde namen op de startlijst voor een wedstrijd te staan, zit ik nu bij. Als je zo’n doel bereikt, is dat natuurlijk geweldig. Je kunt eigenlijk altijd weg, op wedstrijd met de paarden, er is in ons vak altijd iets te doen. Je bent eigenlijk alleen met kerst vrij en nieuwjaarsdag, de

Springruiter Gert Jan Bruggink uit De Lutte komt net terug uit Shanghai in China. Begin juni vond daar de Global Champions Tour plaats, midden in de stad. Er was een schitterende arena ingericht met daarom heen direct de drukte van de stad. Dit keer kon hij zijn eigen paard Cash jr. meene-men in het vliegtuig. Waar Europese ruiters tijdens wedstrijden in China normaal gesproken af-hankelijk zijn van de kwaliteit van leenpaarden, kunnen ze tijdens deze Global Champions Tour hun eigen toppaarden meenemen. Dankzij een overeenkomst tussen de Europese Commissie en de Chinese autoriteiten, werd het mogelijk Europese paarden tijdelijk te importeren in China.

overige 350 dagen zijn we aan het werk met onze paarden. Paardensport is een sport waar het mees-te geld in omgaat in Nederland. Het is voor ons zorgen dat je goed materiaal, goede paarden hebt, zodat je mee kunt doen. Onze paarden komen uit eigen fokkerij, inkoop of worden beschikbaar gesteld. Het is een heel mooi beroep maar je moet je wel bewust zijn waar je mee bezig bent.”

Wat is er voor nodig om dit niveau vast te houden wat je nu bereikt hebt?“Zelfbewustzijn, doorzettingsvermogen, goed materiaal. Om er te komen is niet zo moeilijk maar om er te blijven is veel moeilijker. Blessures bijvoorbeeld kunnen ervoor zorgen dat je er zo weer uitligt. Een tegeltje dat bij mijn moeder in de keuken hangt zegt: Mensen met paarden hebben een hemel op aarde maar komen ze te sterven dan valt er niets te erven. Je moet je zelf bewust zijn waar je mee bezig bent. Onlangs is ons beste springpaard Dejavu verkocht aan de Qatar Equestrian Foundation. En eind vorig jaar werd het paard Andrea verkocht aan Abdullah al Sharbatly in Saoedi-Arabië. We hebben gekozen voor het geld. Het gaat heel goed met de paarden en het is mooie reclame voor onze stal. We hopen binnen enkele jaren uit eigen fokkerij en inkoop zelf ook mooie paarden te kunnen leveren.”

Wat is je mooiste ervaring in de paardensport?“Eigenlijk is alles mooi. Van jonge paarden,

oude paarden, veulentjes die geboren wor-den. Een overwinning is altijd een van de mooiste sportmomenten, dat verveelt nooit. Kampioenschappen zijn de mooiste momenten, zeker als je op het hoogste podium eindigt.”

Wat is jouw visie in de springsport? Hoe pak je het aan?“Ik denk dat het succes van de springsport nog heel lang zal blijven doorgaan. Het is een sport die commercieel wereldwijd voor Nederlandse sportpaarden het interessante zal zijn. De know-how van de Nederlanders in de paardensport is van groot belang. Nederlanders zijn altijd handelsmensen geweest, hebben zich ook altijd in de paardenwereld, in de fokkerij verdiept. Een paardenland als Nederland moet altijd voor uit blijven kijken. Ik denk dat we met alles wat we in onze genen hebben, nog jarenlang vooruit kunnen. Wij hebben een enorme dosis kennis, Onze knowhow kan verkocht worden.”

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?“Dat we nog heel lang nog kunnen genieten van de paardensport, dat het geen moeten is maar mogen. Heel lang mogen genieten van ons beroep. Een goed management is heel belang-rijk. Je moet je paarden begrijpen en daar moet je op aansluiten.”

Je moet je paarden begrijpen en daar moet je op aansluiten

PAARDENSPORT

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (24)

People’s BUSINESS24

Respect voor het dier staat ook voor mij voorop, echter door rationeel te denken en daar naar te handelen, kunnen vaak heel veel dingen beter en efficiënter.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (25)

People’s BUSINESS 25

Ton Kolman is geboren als late babyboomer in de vijftiger jaren. “Mijn ouders hadden een voor die tijd gebruikelijk horeca bedrijf hotel-restaurant-café-slijterij en zalen in Twente, hard werken dus maar wel heel veel voldoe-ning. Gastvrijheid, maar ook efficiency waren niet vreemd voor mij. Al op jonge leeftijd afwassen, flesjes sorteren, etc. Het resulteerde dan ook in een schoolkeuze voor Middelbare Hotelschool. Stage bedrijven met toen al een Michelinster en een stage in de Randstad, er ging een wereld voor mij open. Daar het lespakket MHS in die tijd nogal vakgericht was besloot ik tot het volgen van aanvullende studies als marketing NIMA-A, Commerciële economie en Spaans.

Op 26 jarige leeftijd had ik mijn eerste echte grote baan, food and beverage manager op het Avonturenpark in Hellendoorn. Vijf horeca- outlets, 40 veelal part-timers en soms wel 12.000 bezoekers per dag. Vervolgens nog een tweejarig contract als manager van een groot hotelbedrijf en in 1984 begin ik voor mezelf als uitbater horeca op de Agnietenberg in Zwolle later gecompleteerd met de overname van de camping. Samenvattend: commerciële dienstverlening in horeca en recreatie, gastvrijheidsondernemer als dat woord bestaat.

In 2006, na 22 jaren, deze bedrijven verkocht (je moet iets loslaten als het volwassen is) en sinds die tijd interim en crisismanager in opdracht van banken, curatoren en andere instellingen. En in dat traject komt ook in 2012 een paardensportcentrum op mijn pad. Welke connectie had ik met paardensport? Van huis uit niet maar door wat groene ruimte rondom huis, een echtgeno-te met paarden ervaring én enthousiaste kinderen hebben we nu een aantal pony's thuis en rijd ik met veel plezier de trailer met inhoud naar con-coursen e.d. Vanzelfsprekend krijg je dan ook het nodige mee en zodoende leerde ik veel terminologie, veel over voeding, paardengebruik, ziektes, harnachement en veel meer.In het kader van mijn interim werkzaamheden werd ik eind 2011 benaderd om voornoemd manegebedrijf te gaan leiden en daarover heb ik wel eerst even goed nagedacht. De zakelijke dienstverlener in gastvrijheid die zich in de paardenwereld begeeft.

Uiteindelijk heb ik dat geweten want wat trof ik aan? Best wel een leuk bedrijf met vooral paard-enthousiaste mensen maar in mijn ogen een zeer matige efficiency en daar kan ik heel slecht tegen. Letterlijk ‘nergens’ met betrekking tot kosten werd op gelet. Het zou te ver gaan om alles in detail te gaan noemen maar enkele speerpunten zal ik er uit lichten. Een stalmanager die zelf niet weet wat stro, hooi, voer en dierenartsen kosten. “Als iets moet dan moet het en daarmee basta. Ik ben gewend daar-over in geen geval na te denken, prioriteiten te stellen en op grond daarvan een beslissing te nemen”, was zijn reactie.Men wist bijvoorbeeld niet wat een ton stro kostte en hoeveel stallen je daar

mee doet en in welke frequentie er geschoond wordt. Mijn aanpak bestond dan ook door te stellen, wil je eind van het jaar nog een baan? Ja natuurlijk... dan gaan we nu in plaats 5 stallen, 8 stallen met die baal hooi doen en wanneer het kan de schoonmaak frequentie met 1 of 2 dagen verlengen.

Bij mijn aantreden waren er 34 manege paarden en pony’s voor de weke-lijkse lessen en 303 lesuren per week. Dat betekent dat een paard/pony afge-rond 8.9 uren per week loopt. Weet nu dat een kostendekkend dier tenmin-ste 12 uren per week dient te lopen, afhankelijk van leeftijd, gezondheid, blessures en dat 18 uren zo ongeveer het maximum is en er dan ook een verdienmodel is. Dit alles heb ik stapsgewijs aangepast, natuurlijk in overleg en samenspraak met de betrokken medewerkers. Het uiteindelijke resultaat bij mijn vertrek, oktober 2013 was wel dat we nog iets van 26 eigen paarden en pony’s hadden en enkele in-geleasde paarden en daarop ongeveer 360 lesuren. Gemiddelde loop duur per dier per week rond de 14.5 uren.

Naast deze acties heb ik natuurlijk op vele andere zaken als energielasten, waterverbruik, horeca-inkoopkosten, onnodige verdere kosten gelet, altijd wel in commitment met de medewerkers daar je dit niet als een een-mansactie gaat redden. Het bewustwordings- en leerproces bij deze mensen is ook erg belangrijk gebleken en leidde op termijn ook tot waardering. Ook de eigen voorbeeldfunctie zoals enkele keren per week zelf voeren, verstopping riool zelf oplossen en niet alleen van achter een bureau het bedrijf willen leiden hebben tot waardering en respect geleid van een niet paardenman. Waar heeft dit alles toe geleid? Wel... dat je er wel heel veel zelf aan moet doen, belangstelling tonen voor het dier, vervolgens ook je eigen opvatting delen en samen naar oplos-singen zoekt. Kwaliteit vasthouden van de prestaties van de dieren in de lessen en daar buiten. Wat ik wel opmerkelijk heb gevonden dat er vanuit de zijde van de F.N.R.S.; de landelijk organisatie van manege- en rijschool-houders altijd met belangstelling en respect naar mijn opvattingen, verhaal en handelswijze werd gekeken en ook geluisterd. Ook het vasthouden van het niveau tegen de mindere kosten blijft dan juist het grote punt van aandacht, niet verslappen in aandacht en kwaliteit. In deze 20 maanden heb ik diverse collegabedrijven bezocht alsook de vergaderingen van de F.N.R.S. en bemerk wel dat er rondom wel scherper gelet wordt op kosten en het realiseren van een gezonde bedrijfsvoering. Welke tip heb ik nu voor de hippische branche als een soort outsider? Respect voor het dier staat ook voor mij voorop, echter door rationeel te denken en daar naar te handelen kunnen vaak heel veel dingen beter en efficiënter. Zonder passie bereik je niets, het toepassen van een combinatie gevoel en verstand kunnen dan vaak tot mooie dingen en resultaten leiden.

Ton Kolman is 20 maanden als interim manager ingezet op een manege en pensionstal te Zwolle met ruim 70 paarden. De intentie van zijn kant is om de ervaringen vanuit een zakelijk perspectief te belichten. Hij vertelt zijn verhaal.

PAARDENSPORT

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (26)

People’s BUSINESS26

De Spaanse Olympische dressuurruiter Jordi Domingo Coll heeft de beschikking gekregen over Hecom's Ventoux, het paard dat eigenaresse Angelique Vroom heeft opgeleid voor de Zware Tour. Hecom's Ventoux (Ferro x Farmer) is een volle broer van Prestige, het paard waarmee Domingo Coll internationaal furore maakte. De doelstelling is deelname aan de wereldruiterspelen in 2014 en de Olympische Spelen van 2016.

Angelique, 41 jaar oud, rijdt al vanaf haar 6e jaar wedstrijden. Door in haar sport steeds te streven naar het hoogst haalbare heeft ze in haar leven een vechtersmentaliteit ontwikkeld, die ook naar voren komt in haar werk. Als coach begeleidt ze in haar eigen bedrijf mensen die op zoek zijn naar een nieuwe carrière. Net als je in de sport moet je strijden om boven de massa uit te komen en een baan te vinden. Dat begeleiden doet ze met succes. Zelfs in deze moeilijke tijden slaagt ze voor het merendeel van de kandidaten er in om een passende nieuwe loopbaan te vinden. Daarnaast heeft ze met haar partner een bedrijf dat zich richt op het vinden van nieuwe bestem-mingen voor problematische onroerend goed projecten (distress vastgoed). Hoewel de paarden als hobby begonnen zijn, is de stal inmiddels gegroeid tot professionele proporties. Centraal in haar paardenleven staat de imposante ruin Hecom's Ventoux.

Hoe is Hecom’s Ventoux bij jou terechtgekomen en hoe bij Jordi Domingo Coll?“Ik was aanwezig bij een training van één van ’s werelds beste dres-suurtrainers, Jean Bemelmans, en diep onder de indruk van zijn manier van werken. Ik stelde mezelf toen de vraag: wat kan ik er aan doen om van hém les te krijgen? Het antwoord was natuurlijk: stap op hem af en na lang volhouden mocht ik met mijn paard bij hem in Duitsland komen trainen. Via Jean kreeg ik contact met de heer Van de Goor en daar stond een pracht paard, de volle broer van Prestige. Prestige werd door Jordi Domingo Coll gereden op de Olympische Spelen in Hong Kong. Hij werd ook getraind door Jean. Ventoux is toen als 5-jarige bij ons op stal gekomen. Ik heb hem in de Lichte Tour gestart en verder opgeleid voor de Zware Tour. In de tussentijd overleed Prestige. Omdat ik Jordi Domingo Coll goed ken, heb ik Ventoux ter beschikking aan hem gesteld. Ventoux is nu 12 jaar en het doel is: de Olympische Spelen 2016.” Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?“Natuurlijk hoop ik op succes met Ventoux. Maar ik heb ook een nog een ander paard, de broer van Ventoux. Hij heet Domingo en ik hoop dat ik met hem weer de Nederlandse (sub)top kan bereiken. Vervolgens kunnen we door Europa wedstrijden rijden. Beginnend met de Sunshine Tour in Zuid-Spanje. Je traint daar, je rijdt wedstrijden, je bent dan alleen maar met je sport bezig. Je bent zo gefocust. Dat heb ik met Ventoux ook gedaan. Ik begin nu weer te stralen als ik er aan denk.”

Angelique VroomIn gesprek met onderneemster en paardenvrouw

Centraal in haar paardenleven staat de imposante ruin Hecom’s Ventoux.

PAARDENSPORT

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (27)

People’s BUSINESS 27

Directeur Marketing communications KWPN Royal Dutch Sport Horse

Op het moment van interview staat Irene op het punt om op weg te gaan naar Rusland, Moskou. Ze gaat naar een heel groot internationaal dres-suur- en springevenement waar ze de Nederlandse paardensector én het KWPN onder de aandacht gaat brengen. Zij introduceert het KWPN en de Nederlandse paardenfokkers en handelaren onder meer door het deelnemen aan beurzen en het organiseren en leiding geven aan handelsmissies. Irene Wolfs is een van de gastsprekers op het Hippisch Congres op 8 oktober a.s. bij de Military Boekelo.

Irene Wolfs gaat over de marketing, communicatie en business deve-lopment. Alles in het kader van verkoop en afzet van het kwpn product waarvan export een groot onderdeel is.” Wij ontmoeten veel mensen in het buitenland, onze taak is zoveel mogelijk mensen uit het buitenland naar Nederland te trekken. Zo organiseren wij bijvoorbeeld een keer per jaar de Hengstenkeuring, het grootste fokkerijevenement ter wereld. Hier komen 25.000 bezoekers uit 33 verschillende nationaliteiten. Wij helpen ze hun weg door Nederland te vinden. Het KWPN is een vereniging en doet dit allemaal in het belang van de leden. Het merk KWPN als paraplu boven onze leden te zetten helpt iedereen direct of indirect bij de verkoop van hun paarden.

De internationale allure en prestaties van het Nederlands gefokt sportpaard is wereldwijd bekend en geroemd. Irene: “Er zijn veel nieuwe landen in opkomst, zoals in Azië, China en Rusland. De economie groeit daar en er is geld voor luxe goederen, leisure en sport. Daar willen we kenbaar maken dat Nederland hét paardenland is.”

“Nederland heeft zich ontwikkeld tot ‘leading country’ op vele facetten die onderdeel uitmaken van het noodzakelijke, kwalitatieve management

van het sportpaard en zijn ruiter. Denk maar aan het belang van goede voeding, professio-nele trainingsmogelijkheden, paardvriendelijke huisvesting, veterinaire begeleiding en trans-port. Deze succesformule van Nederland als paardenland zit in een totaalpakket: alles wat nodig is om paard en ruiter succesvol te maken. Vanuit die gedachte is de Holland National Horse Foundation (HNHF) opgericht, waarin topbedrijven in de breedte van de Nederlandse hippische sector zijn verenigd. De HNHF bundelt op deze wijze alle kwaliteiten van diverse specialisten en levert maatwerk.”

Alles over het KWPN en HNHF is te vinden op de website www.kwpn.nl

Er zijn veel nieuwe landen in opkomst, zoals in Azië, China en Rusland.

Irene Wolfs

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (28)

Wie is Indra Coachen met Paarden?Indra Coachen met paarden begeleidt directie-en management teams bij reflectie, leiderschap en samenwerking.

Lessen uit de stalRegelmatig horen we van deelnemers dat zij een jaar later nog weke-lijks terugdenken aan een moment met de paarden Rokka, Amor of Mickey. Bijvoorbeeld wanneer zij de verbinding met hun team dreigen te verliezen. Of wanneer de balans tussen aandacht voor medewerkers en aandacht voor het richting geven aan de organisatie uit evenwicht raakt. In een flits komt het moment in de bak en de reactie van het paard in relatie tot hun coachvraag weer naar boven. En het inzicht dat het opleverde. De interactie met paarden brengt ons ‘denken, doen en voelen’ dichter bij elkaar. De reactie van het paard (een prooi- en vluchtdier) op jouw lichaamstaal, in relatie tot je coachvraag, brengt je direct in contact met je eigen essentie. Ladingloos.

Wat is de link met paarden en wat levert het op?Een paardenkudde heeft de meeste kans op overleving wanneer ieder individu op zijn/haar kwaliteiten wordt ingezet: richting geven, veulens opvoeden, water vinden, beschermen.Door paard toe te voegen aan de ontdekkingstocht van een team worden kwaliteiten en uitdagingen snel helder. Je kunt experimenteren met gedrag, lichaamstaal en leiderschap, in relatie tot je ontwikkelings-vraag of teamvraag. Het paard reageert zonder sociale wenselijkheid. Je ervaart wat nodig is om je individuele en gezamenlijke doel te bereiken. Wat kunnen leiders van paarden leren?Paarden zijn leermeesters op het gebied van leiderschap. Een paard onderwerpt zich niet maar sluit zich aan indien hij het gevoel heeft dat wanneer hij jou volgt, hij meer kans op overleving heeft dan andersom. Natuurlijk leiderschap kun je bij uitstek oefenen en versterken bij wezens die daar uiterst gevoelig voor zijn. Je doet daarbij inzichten en ervaringen op uit andere dimensies die vruchtbaar kunnen zijn wan-neer je ze vertaalt naar het domein waar je verantwoordelijkheid draagt. Directie- en Management Teams komen om hun stijlen van leider-schap en de effecten daarvan te verkennen en om met én van elkaar te leren. Op basis hiervan maken deelnemers de vertaalslag naar hun organisatie.

Persoonlijke ontwikkeling en reflectie: wat kun je leren van paarden?Bij één sessie met een paard ervaar je meer dan in 10 gesprekken aan tafel daar een paard spiegelt wat je lichaamstaal vertelt. Bij loopbaan-trajecten, het vinden van je passie en je missie, het opsporen van belemmeringen en ook bij leiderschapsvragen worden in de interactie met het paard je onderliggende lagen en drijfveren aangesproken. Dat geeft inzichten die je energie geven, blij en krachtiger maken omdat je daar komt bij wat voor jou belangrijk is en bij je past. De combinatie van werken aan je ontwikkelingsvraag in combinatie met paard, levert inzichten op die je nooit meer vergeet. Door daar concrete en voor jou passende vervolgstappen aan toe te voegen kun je komen waar je wezen wilt. Die combinatie maakt coachen met paarden een krachtig instrument. Het maakt mensen vitaler en gelukkiger.

Vitaler en gelukkigermet paardenInge Oude Avenhuis

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (29)

People’s BUSINESS 29

COLUMN

Het laatste nieuws in een Facebook-bericht delen, de leukste foto’s op Instagram en Pinterest checken en dan is je Twitter-tijdlijn ook alweer volgelopen: Social media-kanalen nemen in aantal toe en daarmee ook het aantal berichten dat we voor onze neus krijgen. Door de hoeveelheid berichten en tijd die we erin moeten steken worden we moe. Social media-moe.

Adformatie sprak zelfs over een nieuwe hype. Een hype van mensen die het openlijk communiceren zat zijn. Het kost veel tijd om social media bij te houden, en die tijd is er vaak niet. Door deze moeheid zijn er mensen die een pauze inlassen of zelfs helemaal stoppen.

Is dit dan hét moment om gewoon te stop-pen met communiceren via deze kanalen? Absoluut niet.

Hoewel mensen misschien minder actief zijn op de kanalen, is het bereik nog steeds erg groot. Door online actief te zijn kan een bedrijf juist meer onder de aandacht komen en naamsbekendheid creëren. Maar probeer dit vooral niet te doen door social media als een reclamemedium te gebruiken. Grijp juist dit moment om te laten zien wie je bent en vooral wat je kunt betekenen voor je publiek.

‘Toegevoegde waarde’ is het keyword in het gebruik van social media. Mensen willen niet reclame zien van bedrijven, ze willen infor-matie die nuttig is of hen vermaakt. Je moet opvallen met de berichten tussen alle andere berichten. Zorg voor een goede afwisseling met informatie, persoonlijke feiten (kijkje achter de schermen) en een beetje humor. Maar zorg er vooral voor dat de berichten bij het bedrijf passen. Wie zijn jullie en hoe ga

LAURA KUIPER, COMMUNICATIE EXPERT BUSINESS COMPANY

Word niet social media-moe maar social media savvy!

je dit overbrengen via online communicatie?Word jij de wake up call voor mensen met social media-moeheid? Schudt jouw content mensen wakker? Word zelf niet social media-moe maar social media savvy!

Business Company helpt daarbij. Wij helpen bij het opzetten van een strategie en ver-volgens bij het opstellen van doeltreffende content. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via www.zodoenwijdat.nl.

SOCIAL BUSINESS

Laura Kuiper is communicatie expert bij Business Company en gespecialiseerd in online communicatie. Zij stelt in overleg met de klanten de social media strategie op en beheert de kanalen van deze klanten. Heeft u vragen of opmerkingen over deze column, mail dan naar:

[emailprotected]

Grijp juist dit moment om te laten zien wie je bent en vooral wat je kunt betekenen voor je publiek.

@Lau0603

nl.linkedin.com/in/laurakuiper/

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (30)

www.daxxa.nl | +31 (0)165 520 200

Personeelsdiensten

DAXXA is een betrouwbare partner

met een eigentijdse visie op werk.

Wij slaan met onze medewerkers en

klanten nieuwe wegen in.

Wij nodigen u uit om samen met

DAXXA nieuwe ideeën te ontwikkelen.

IS DAXXA DE PARTNER VOOR UW BEDRIJF?

Het bedrijf waarVAKMENSEN

zich thuis voelen.Neem vrijblijvend contact met ons op.

Online Marketing

Zo doen wij

dat.nlover Social Media,

E-mail marketing & Internet

Geef uw Social Media in handen van een professioneelteam

MaakFANS vanuw klanten

Uw online marketing gewoon goed geregeld!Business Company | www.zodoenwijdat.nl | 0514-560166

0,5Adv_Business_Zodoenwijdat.indd 1 20-06-14 16:14

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (31)

People’s BUSINESS 31

COLUMN

Op de derde woensdag in mei legt de regering verantwoording af aan de Tweede Kamer over het gevoerde beleid in het voorgaande jaar. We ontvangen dan als Kamer uitgebreide rap-portages over de besteding van belastinggeld: is ons geld wel echt op de goede plek terecht gekomen en – minstens zo belangrijk – hebben we er ook iets mee bereikt? Bij het beantwoor-den van deze laatste vraag is de Algemene Rekenkamer ons erg behulpzaam. Op de website van de Rekenkamer staan interessante studies naar de uitvoering en effecten van beleid.Eén van de studies die het Rekenkamer onlangs heeft verricht is een studie naar de effecten van de fiscale stimulering van schone en zuinige auto’s. Via kortingen op de aanschafbelasting (BPM), de wegenbelasting (MRB) en de loon- en inkomstenbelasting (verlaagde bijtellings-categorieën) probeert de overheid u en mij te verleiden om te kiezen voor een auto die relatief weinig CO2 uitstoot. Rijdt u echter een oude bak met veel uitlaatgassen, dan is de belasting-druk relatief hoog. Zo probeert de overheid door middel van financiële prikkels ons keuze-gedrag te beïnvloeden. De aanleiding voor dit beleid is dat de normering van de CO2-uitstoot door auto’s op Europees niveau minder scherp is dan Nederland graag zou willen. Het fiscale stimuleringsbeleid is dus in zekere zin een ‘nati-

onale kop’ op het Europese emissiebeleid.Volgens de Rekenkamer hebben de fiscale maatregelen in de afgelopen jaren zeker wel effect gehad. Doordat consumenten vaker kiezen voor een kleine en zuinige auto, met een lage uitstoot, is de overheid sinds 2007 naar schatting ruim 5 miljard euro aan belastingin-komsten misgelopen. De milieuwinst is echter lastig te becijferen. Zo blijken testresultaten een te rooskleurig beeld van de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s te geven. Deze kan volgens de Rekenkamer in de praktijk tot 35 procent hoger zijn, evenals het brandstofgebruik. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat van de 12.000 hybride auto’s die in 2008 waren aange-schaft, 3.700 auto’s na vier jaar waren geëx-porteerd naar het buitenland. Dat is ongeveer 30%. De lage CO2-uitstoot komt hierdoor na vier jaar aan een ander land ten goede.Al met al is het stimuleringsbeleid rond schone en zuinige auto’s dus relatief duur; omgerekend €1.000 belastinggeld per vermeden ton CO2. De overheid had met een andere besteding van dit geld – zoals energiebesparing bij woningen of hernieuwbare energie – vermoedelijk meer CO2 kunnen besparen. Het zou dan ook goed zijn om na te gaan of er maatregelen zijn die kosteneffectiever zijn, stelt de Rekenkamer. Het kabinet heeft inmiddels toegezegd om in een

EDDY VAN HIJUM, TWEEDE KAMERLID CDA

Schoon en zuinig via de belastingen?

‘autobrief ’ binnenkort nader op deze mogelijk-heden in te gaan. Nog fundamenteler is echter de vraag of het veel zin heeft om als land de aanschaf van schone en zuinige auto’s fiscaal te stimuleren.

Zou het niet effectiever zijn om in internati-onaal verband de auto-industrie – stapsgewijs – strenge normen op te leggen? Ik vermoed van wel. Denk aan de strenge aanpak die de staat Californië hanteert. Maar of het kabinet deze analyse aandurft, waag ik te betwijfelen.

POLITIEK ONDERNEMEN

@vanHijum

[emailprotected]

Het fiscale stimulerings-beleid is dus in zekere zin een ‘nationale kop’ op het Europese emissiebeleid.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (32)

People’s BUSINESS32

Wilfred Genee’s passie is sport, maar hij heeft sinds een jaar of twee een ‘nieuwe liefde’ gevonden. De presentator van onder andere Voetbal International en momenteel VI Oranje (vanuit het Kurhaus in Schevenin-gen) heeft zich met volle overgave gestort op gezonde voeding. Samen met zijn vrouw Lily. Het boek ‘Vullen of voeden’ is er het resultaat van.

WILFRED GENEE heeft zich volledig op gezonde voeding gestort

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (33)

People’s BUSINESS 33

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (34)

People’s BUSINESS34

Er komt binnenkort een twee-de boek over een verantwoord voedingspatroon uit, meldt Genee vanuit de badplaats. Vlak voor de 100e uitzending

van VI Oranje, samen met zijn kompanen Johan Derksen en René van der Gijp. Hij meldt tevens dat hij vanaf vandaag, 18 juni, gaat twitteren. De eerste tweet zal over de jubileumuitzending gaan. Hij ziet Twitter als een geschikt platform om tips over gezonde voeding de wereld in te sturen.Net als we met hem in gesprek gaan tikt een vrouw op Genee’s schouder. Of hij met haar op de foto wil. De presentator voldoet graag aan het verzoek. “Dan maken we toch een selfie”, zegt hij tegen de dame. Zij is dolblij en gaat verder met haar koffie.

Gebeurt zoiets wel vaker?Genee: “Ja, regelmatig. Je weet dat het erbij hoort. Je kiest voor een beroep waarbij je regelmatig op tv bent. Mensen herkennen je dus. Een enkele keer stoort die aandacht van het publiek wel eens. Ik was laatst met mijn twee kinderen van 1.5 en 4 jaar in de dierentuin. Toen wilde iemand met mij op de foto. Dan probeer ik zo iemand toch niet teleur te stellen en zeg ik: ‘Straks misschien, dan komt het wat beter uit’. Ik werk ook graag mee aan interviews. Sommige van mijn collega’s – we zullen maar geen namen noemen – proberen zich daar aan te onttrek-ken, maar dat vind ik niet juist.”

De eerste keer dat ik je op tv zag was bij de start van Sport 7 in 1996. Sindsdien is er nogal wat met je gebeurd. Je bent niet meer van de buis te slaan…Genee: “Ja, dat kun je wel zeggen. Van een carrièrepad is echter nauwelijks sprake. Ik heb gewerkt bij zenders die inmiddels allemaal verdwenen zijn. Naast Sport 7 zijn dat onder andere Talpa, Canal+ en Filmnet. Ik ben dus geen garantie voor succes…”

Je houdt wel van zelfspotGenee: “Over een carrière gesproken. Ik heb vroeger wél gezegd: ‘Ik ga ooit Studio Sport presenteren. Dat was een vurige wens van me. Dat is me gelukt, het werd de presentatie van De Wedstrijden, een variant erop. Leuk, maar je gaat weer verder. Je moet dingen niet al te belangrijk maken. Soms denk ik wel eens: ‘Relativeer ik dingen niet teveel?’. Het is leuk dat je op een bepaald moment de Televizierring wint, maar een dag later zeg ik alweer.

'Ach, zo belangrijk is het allemaal nu ook weer niet.' Je doet in feite gewoon je werk, een goed betaalde job, maar je moet het allemaal niet groter maken dan het is. Daarom kan ik goed opschieten met misdaadverslaggever John van den Heuvel, bekend van meerdere tv-programma’s en De Telegraaf. Het is een type dat er net zo over denkt als ik. Er zijn al genoeg BN’ers die zichzelf vreselijk belangrijk vinden en iedere dag in de krant willen staan. Daar voel ik me helemaal niet toe aange-sproken. Ik ga ook niet naar premières van films of musicals toe. Zoals veel van die figuren graag doen. Ik ga liever naar vrienden of familie, of blijf gewoon thuis. Ik ben al genoeg weg.”

Als ik het me goed herinner vonden critici je bij Sport 7 nogal een irritant iemandGenee: “Daar word ik niet warm of koud van als ze dat over mij zeggen. Dat is trouwens nog steeds hetzelfde. Er is in die jaren niet veel veranderd, ofwel: Ik ben niet veranderd. Ik ken mezelf een beetje en dat ‘irritante’ kan wel kloppen. Ze vinden me ook pedant, onbegrijpelijk en sneu. Geen punt. Ik heb dat zelfs op mijn site gezet. Kan iedereen lezen hoe erover me gedacht wordt. Daarmee neem ik critici meteen de wind uit de zeilen. Over zelfspot gesproken…”

Hoe ben je eigenlijk in dit vak terecht gekomen? Genee: “Ik was niet goed genoeg om profvoetballer te worden, helaas. Ik wilde wel bij sport betrokken blijven. Ik kon aardig praten, dus het werd presen-teren. Eerst bij een lokale omroep, en langzaam maar zeker iets verder. Ik liep stage als jurist (ik heb rechten gestudeerd) bij Sport 7 en daar zochten ze een presentator. ‘Zoek niet verder’, zei ik. Zo is het balletje gaan rollen.”

Waar moet een goed interview naar jouw idee aan voldoen?Genee: “Het mooiste is als ik mensen ertoe kan brengen dat ze meer zeggen dan ze aanvankelijk van plan waren. Soms sla ik introducerende vragen over, zoals wat iemand doet of ‘dat we een tijdje niets van hem of haar hebben gehoord’. Als je met-een begint met ‘U heeft toen die bepaalde opmer-king gemaakt’, dan schrikken mensen soms. Dan denken ze dat je veel van ze af weet. De neiging bij zo iemand bestaat dan dat ze meer aan je ‘geven’ dan ze eigenlijk wilden. Ze denken: ‘Hij weet toch al veel van me, laat ik dat andere dan ook maar

vertellen’. Daar moet ik het van hebben, ha, ha.”

En er moet wel iets gebeuren tijdens zo’n gesprek.Genee: “Ik ben niet vies van een beetje reuring, anders is het maar saai. Hier en daar een prikke-lende opmerking maken om mensen uit de tent te lokken, daar ben ik wel gek op. Johan Derksen is daar een meester in, daarom kunnen we het samen goed vinden. We vullen elkaar aan tijdens onze programma’s. We improviseren veel, een draaiboek verdwijnt al snel in de prullenbak. Je loopt dan weleens het risico dat Johan en ik ruzie krijgen, omdat je je niet aan richtlijnen houdt, maar dat lossen we altijd wel weer op.”

Bij het radioprogramma de Friday Move bij BNR lijkt het alsof het je totaal geen moeite kost de diverse interviews, vaak snel achter elkaar, te doen.Genee: “Dat is het mooiste, als er gedacht wordt dat het geen inspanning kost om iemand te interviewen. Dat het eigenlijk makkelijk is. Maar pas op, het gaat niet vanzelf. Ik zorg voor een goede voorbereiding en weet wat ik moet gaan vragen.”

Hoe ziet de nabije toekomst er voor je uit?Genee: “Mensen vragen me wel eens of ik ook zoiets zou willen zoals Humbert Tan, met zijn Late Night. Eigenlijk doe ik zoiets al met de Friday Move, maar dan voor de radio. Met wat ik nu doe ben ik tevreden. Er zit veel afwisseling in mijn werk. Ik schrijf columns, ben verder een of twee keer per maand dagvoorzitter bij een congres. Op dit moment, met nog jonge kinderen thuis,

“Er moet iets veranderen, anders loopt het helemaal fout

met ons allen”

INTERVIEW

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (35)

People’s BUSINESS 35

zou ik er niet aan moeten denken vijfmaal per week zo’n programma op tv te moeten maken, zoals Humberto doet.”

En dan heb je natuurlijk het project met Lily.Genee: “Ja, daar geven we ons volledig voor. We zijn er beiden 80 uur tot 90 uur per week mee bezig. En dan heb ik nog mijn gewone werk. Ons boek ‘Vullen of voeden’ is een veel groter succes geworden dan we hadden voorzien. Een tweede boek staat dus op stapel, zoals ik zei, en er wordt aan een tv-programma gedacht.

Hoe is het idee ervoor ontstaan? Genee: “Het bleek na de geboorte van ons twee kind, Luca, dat er weinig te vinden is voor kinderen als je kijkt naar de beste voeding voor je kleine. Dat hadden we ook al gemerkt bij de eerste, Isabeau. Je wilt dat je kinderen gezond opgroeien, vooral ook waar het hun voeding betreft, maar dat is nog niet zo makkelijk. Dat bleek. Het werd een ware zoektocht om daar achter te komen. Tijdens de zoektocht kwam er zoveel kennis en deskundigheid op ons pad, dat we besloten die te delen door middel van het boek. Alle deskundigen die zich verbonden voelen met deze beweging, want zo kun je het zo langzamerhand wel noemen, stellen vrijwillig hun kennis ter beschikking. Daarmee is het een wegwijzer geworden over voeding van, voor en door ouders, opvoeders, docenten, wetenschappers, artsen, diëtisten en hulpverleners. Kortom: iedereen die het beste voor heeft met (zijn) kinderen.”

Maar het boek is niet alleen voor kinderen bedoeld, toch?Genee: “Nee, zeker niet. Ook voor volwassenen geldt dat gezonde voeding en een verantwoorde leefstijl in grote mate kunnen bijdragen aan hun gezondheid en geluksgevoel. Kijk eens naar het aantal mensen met obesitas, dat aantal is de laatste jaren verdubbeld. Er moet echt iets gebeuren, anders gaat het niet goed met ons. Wij hopen daar een bijdrage aan te kunnen leveren door meer bewustzijn en kennis omtrent voeding te creëren. Denk ook aan ADHD, het is niet onlogisch dat veel meer kinderen dan vroeger die ziekte hebben, met al die suikers die ze naar binnen krijgen. Daar worden ze hyper van.”

Ik merk dat je zelf ook door het virus van gezond eten bent besmet. Je sloeg zojuist een chocolaatje bij de koffie af.Genee: “Ja, dat heb je goed gezien. Ik eet niet zomaar alles wat me voorgezet wordt. Vanochtend heb ik een croissantje genomen bij het ontbijt, maar dat moet je ook weer niet te vaak eten want daar zitten behoorlijk wat vetstoffen in. Straks ga ik een salade eten.”

Je doet het goed, denk ik, want er zit geen grammetje teveel vet aan je lichaam.Genee: “Ik ben er erg mee bezig. Ik ben er, samen met Lily en anderen, van doordrongen geraakt dat bewust eten van essentieel belang is. We geven informatie daarover via het boek en mogelijk via een tv-programma, maar we zijn ook in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid. Mogelijk komt het Departement van Onderwijs er ook bij. We gaan kijken hoe die betrokken kunnen raken bij onze beweging. Sportkantines pakken het nu ook op. Dat was min of meer als gevolg van een weddenschap met Johan Derksen. We hebben nu 50 sportkantines die meedoen met ons. Jamie Oliver is er eveneens bij betrokken. Het wordt dus breed opgepakt.”

Als je zo’n kantine binnenkomt, dan beginnen ze waarschijnlijk meteen over het eten dat ze er geven aan hun voetballersGenee: “Het moet niet zo zijn, dat ze zeggen: ‘Oh, jee, daar heb je Genee, uitkijken jongens’, Ik zeg: ‘Jongens, van mij mag je een kroket en een patatje eten, maar varieer je voeding wel.’ Er moet een keuze van gezonde hapjes bij zijn. Wij helpen die voetbalclubs daarbij. Het hoeft niet zo te zijn dat alle snacks verbannen moeten worden, er moeten – naar ons idee – wel voedzame alternatieven aanwezig zijn. Kroketten met minder paneermeel, een gehaktbal met zeewier, rundergehakt in plaats van varkensgehakt. Dat soort dingen. Er komt ook een halal pizza op het menu te staan.”

“Ik hoef op dit moment geen tv-programma à la Humberto Tan”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (36)

People’s BUSINESS36

Elektrische snelheidsduivel: DE ST2

Uitgerust met blue-tooth, GPS en GPRS. Communicatie vindt plaats via een SIM-kaart met de smartphone van de fietser: het is nogal wat de e-bike Stomer ST2, in Nederland verkrijgbaar via de conceptstore van QicQ, allemaal te bieden heeft. En dan hebben we het nog niet

over de snelheid gehad die haalbaar is met deze elektrische duivel, maar liefst 45 km/uur. Een sterke accu, geïntegreered in het frame heeft een

groot bereik, 150 km. Leasen van de fiets is mogelijk. Info: qicq.nl

‘Ketelbinkie’ aan basis waterkoker‘Toen wij van Rotterdam vertrokken met de ‘Edam’, een oude schuit’: de eerste regel uit een shanty, een zeemanslied, van weleer. De titel van deze song, bekend als ‘Ketelbinkie’, ligt aan de basis van dit ontwerp van een waterkoker, een idee van Tim Braams. Een ketelbinkie droeg de waterketels aan boord. De waterkoker combineert het nostalgische beeld van een ketel boven een vuurtje met de functionaliteit van een moderne waterkoker.Info: hema.nl

FAUTEUIL BOEKT GROOT INTERNATIONAAL SUCCES

Deze stoel, de East River Chair, van Hella Jongerius is een internationaal succes en dat is niet zo vreemd. Dit zitmeubel oogt fraai. De stoel is in veel kantoor-gebouwen te vinden, maar kan thuis uiteraard evengoed een plek krijgen. De fauteuil is gemaakt van een combinatie van materialen, hout, metaal, leer en stof. De binnenbekleding is gemaakt van polyurethaanschuim met een stoffen bekleding. Het onderstel van de East River Chair is van naturel eiken met ivoor-kleurige gepoedercoate stalen kruissteunen.Info: vitra.com

Milieuvriendelijke Franse laarsjes

Zo op het eerste gezicht is er misschien niets bijzonders aan de hand met deze leren dameslaarsjes (hoewel ze door de riempjes al behoorlijk opvallen), maar

bij nader inzien is dat wel het geval. Om mee te beginnen gaat het om een 100 procent Frans product en verder zijn ze met de hand gemaakt. In ieder geval is

het leer met plantaardige looistoffen behandeld, wat ervoor zorgt dat ze geen chemische stoffen bevatten. Marjolein van Zanten kocht deze laarsjes, kreeg daar zoveel positieve reacties op dat ze de laarsjes besloot te importeren. Ze

biedt ze nu exclusief voor de Nederlandse markt aan.Info: bottines.nl

GADGETS

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (37)

People’s BUSINESS 37

Oude tijden herleven MET RETRO PLATENSPELER

De echte muziekliefhebbers hebben nooit kunnen wennen aan de CD. Die produceert een steriel geluid, zeggen zij. Er zit geen ‘warmte’ in. Nee, dan

het aloude vinyl, de zwarte schijf, dat is pas echt genieten van muziek zoals deze bedoeld is, menen deze muziekfans. Hoe dan ook: het leger dat graag

naar muziek luistert via de platenspeler, de pickup, van weleer, groeit. Mede daarom is er een retro platenspeler van Crosley op de markt gebracht. De LP’s van vroeger, die de afgelopen jaren een laagje stof hebben verzameld,

kunnen dus van zolder worden gehaald…Info: fonq.nl

COLLECTIE RIJKSMUSEUM ALS SERVIESDit zijn een soort plastic bordjes, waarop afbeeldingen staan die gebaseerd zijn op de

collectie van het Rijksmuseum en die te gebruiken zijn als servies. Bij duur servies moet je oppassen dat dit niet toevallig breekt, waardoor je nogal wat geld kwijt bent. Het mooie van deze exemplaren is dat je daarvoor niet bang hoeft te zijn. Ze zijn namelijk gemaakt van melamine, een chemische samenstelling die gebruikt wordt voor het maken van plastic. Ze kunnen dus tegen een stootje en zijn goed betaalbaar.Info: klevering.nl

Makkelijk mee te nemen ‘loop’ lamp

Marcel Ossendrijver heeft in de loop der jaren al heel wat bijzondere lampen ontworpen. Design verlichting, veelal met hout als basis om de lamp heen. De ‘Camp Lamp’ is daar weer zo’n voor-

beeld van. Ook nog eens makkelijk mee te nemen en te gebruiken als looplamp. Bijvoorbeeld op een camping, waar de ontwerper er ook de inspiratie voor opdeed.

Info: mossdesign.nl

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (38)

People’s BUSINESS38

People’s Business TwenteDe middag werd geopend door Keynotespreker Jef Staes. Op een boeiende, soms hilarische, wijze sprak hij over hoe organisaties wakker geschud moeten worden. Over hoe we van een 2d naar een 3d economie moeten gaan. Over hoe het huidige onderwijs aangepast moet worden naar een diplomavrij systeem. Wij zijn zeker wakker geschud tijdens zijn toespraak! Lees meer hierover in het interview met Jef Staes in het magazine.

Na de keynote waren er twee rondes met elk vier masterclasses georganiseerd. De masterclasses besloegen verschillende onderwerpen. Van Marketing anno 2014 en Crash Course Future Marketing tot Corporate Humor en Vitaliteit & Betrokkenheid, de bouwstenen voor een florerende onderneming. Ook kregen de ondernemers de kans om een unieke rondleiding door het Nanolab te volgen. De middag werd afgesloten met een gezellige borrel en voor een exclusieve groep een netwerkdiner.

Ruim 400 ondernemers waren aanwezig tijdens de tweede editie van dit grote kennis evenement. Een zeer geslaagd evenement, aldus alle positieve reacties die wij hebben ontvangen.

NETWERKEN

Bedrijven groeien door kennis te delen, en wij helpen u daar graag bij. Daarom heeft People’s Business op 28 mei, voor de tweede keer, hét kennisevent van Twente georgani-seerd. In samenwerking met de Universiteit Twente én vier studieverenigingen (Communi-qué, Dimensie, Stress en Sirius) en de partners HumanCapitalCare, PROGRESS Consulting en SWOT Marketing BV was een zeer diverse programma opgesteld met interessante masterclasses.

Kennis & Netwerken op de Universiteit Twente

“Er moet talent zijn om beter te kunnen worden. Er moet passie zijn om beter te willen worden.”

Jef Staes (foto rechtsboven)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (39)

People’s BUSINESS 39

Een zeer actieve, dynamische bijeenkomst in ‘het beste klimpark van Nederland’ (volgens de ANWB). Tijdens deze bijeenkomst werden de aanwezigen in drie groepen gesplitst. Een groep die over het klimparcours ging, een groep die een tocht door het bos deed waarbij ze verschillende Twentse sagen uitgelegd kregen. De laatste groep heeft een wandeling over het terrein gemaakt waarbij ze uitleg kregen over Avatarz in relatie met hun passie voor ondernemen en de natuur.

Na de activiteiten was het tijd voor een stoere BBQ. Tijdens deze zeer smakelijke BBQ is er volop genetwerkt. Een goede afsluiting van deze actieve bijeenkomst!

Terug- BLIK

AvaTarZ Nature Park

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (40)

People’s BUSINESS40

OVER BLATENDE SCHAPEN EN EEN 2D- EN 3D-TIJDPERK

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (41)

People’s BUSINESS 41

De Vlaming nam zijn gehoor mee op een reis door organisaties die maar moeilijk kunnen veranderen en innoveren. Als spreker schudt hij

organisaties niet alleen wakker, maar gaandeweg zijn uiteenzetting komt hij voor de dag met aller-lei prachtige woorden en metaforen; “Wees niet langer een schaap”, “Passie en talent zijn onont-beerlijk om succesvol te zijn”, “Een klaslokaal is een terroristencel”, “Ik rem voor een rode aap”, “We moeten van een 2D- naar een 3D-tijdperk” en “Scholen en organisaties hebben een verloren generatie gecreëerd.”

Waar komt deze zienswijze vandaan?Staes: “De essentie is dat teveel mensen passie-loze schapen zijn, kuddedieren, meelopers, en te weinig een gepassioneerd Smart, iemand die opent staat voor veranderingen.”

Wat moet er dus gebeuren?Staes: “Doelstelling is het verhogen van de wend-baarheid en het innovatievermogen van medewer-kers, teams en organisaties. Alleen op die manier kun je overleven als bedrijf en inspelen op nieuwe ontwikkelingen.”

Hoe doe je zoiets?Staes: “Het is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat in een wereld die over-spoeld wordt door informatie en innovatie? Iets wat ons de laatste 10 jaar is overkomen en waar-bij vooral internet een overheersende rol speelt. Het merendeel van de bedrijven is simpelweg niet gebouwd om de innovatie- en informatie-vloedgolf te trotseren. Ik kan met mijn aanpak bedrijven wakker schudden om daar klaar voor te zijn. Ik kan ze begeleiden op deze zoektocht naar een antwoord op de continu veranderende markt. Want één ding is zeker: u moet als bedrijf dan wel als organisatie mee veranderen.”

Dat innoveren moet een duurzaam karak-ter hebben, neem ik aan.Staes: “De uitdaging wordt omsnelenduur-zaamte innoveren. Als we hier niet in slagen komt niet alleen de overleving van het bedrijf in gevaar, maar veel meer. We zitten gevangen in een moordende cyclus van niet duurzame inno-vatie die gedreven wordt door de hunker naar economische groei. We moeten ons dringend gaan ‘herbronnen’ in wat we willen begrijpen onder ‘groei’. Misschien is de crisis die we nu aan

het meemaken zijn ook een ingrijpend kantel-punt in onze denkwijze over management en de ontwikkeling van mensen. Misschien hebben we deze ‘oorlog’ nodig om de ‘macht van incompe-tentie’ te breken. Samenvattend zou ik kunnen stellen: ‘Een bedrijf dat niet innoveert gaat stuk, een bedrijf dat niet duurzaam innoveert maakt alles stuk”.

U heeft het in uw presentatie over een 2D- en een 3D-tijdperk. Kunt u dat wat nader toelichten?Staes: “In de eerste situatie, de 2D-periode, was er nog niet zoveel informatie. Ja, je moest het halen uit boeken, maar het kwam je niet ‘aanwaaien’, zoals nu, in de 3D-tijd: dag en nacht kunnen we beschikken over alle denkbare stromen aan gegevens, die ook nog eens dagelijks ververst wordt. Het is wel duidelijk: 2D, twee-dimensionaal, was vlak, 3D is bruisend en vol veranderingen.”

Wat hebben bedrijven daaraan?Staes: “Een bedrijf moet zich daar bewust van zijn en de switch, de overstap, maken van 2D naar 3D. Veel onderneming zitten momenteel in die overgangsfase. Maar maken ze ook die over-stap? Dat moet wel, want alleen dan ben je goed bezig en ben je bereid om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Je staat met zo’n houding immers open voor innovaties. Dat is belangrijk want stilstand – het niet meedoen – is achter-uitgang. Mindere bedrijfsresultaten zullen er het gevolg van zijn.”

INTERVIEW

Nodig business- en cultuurinnovator Jef Staes uit als spreker en je kunt er verzekerd van zijn dat de toehoorders een boeiende uiteenzetting krijgen voorgeschoteld met prikkelende stellingen en opvallende uitspraken. Never a dull moment. Tijdens People’s Business Twente op 28 mei bij de Universiteit Twente was het niet anders. 400 bezoekers luisterden naar zijn boeiende verhaal. Hij staat per jaar maar liefst 150 maal voor een publiek, inclusief seminars.

VLAMING IS VOORSTANDER VAN DIPLOMAVRIJ EN PENSIOENVRIJ LEVEN

“Een bedrijf dat niet duurzaam innoveert, maakt alles kapot”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (42)

People’s BUSINESS42

Waar moeten de veranderingen beginnen?Staes: “Naar mijn idee moet het bij het onderwijs beginnen. Daar wordt te weinig gekeken naar de talenten die elk kind heeft. De een heeft die meer dan de ander en bij de een is dat duidelijker zichtbaar dan bij de ander. In feite worden we op school klaarge-stoomd om een aantal vakken te beheersen die je niet graag doet, waar je niet goed in bent. Daar begint de schoen al te wringen, Klaslokalen zou je met ‘terroristencellen’ kunnen vergelijken, even flink aangedikt. Beter is om kinderen dat te laten doen waarin ze excelleren. Het is niet voor niets dat ik pleit voor een diplomavrij onderwijs. Ik ben voorstander van een vorm van onderwijs waarin ieders talenten tot volle wasdom komen.”

Zullen die veranderingen op scholen doorgevoerd kunnen worden?Staes: “Dat zal niet makkelijk zijn. Scholen zijn instituten, logge lichamen, die niet zoveel verandering toelaten. Ook al omdat in het 2D-tijdperk de leerlingenniet slimmer mochten zijn dan de leerkracht. Dat was beslist niet de bedoeling.In het huidige 3D kan dat wel het geval zijn, gezien de informatie die overal en altijd beschikbaar voor ons is. De leraar/lerares zal mee moeten verande-ren, maar dat lukt nog niet zo gauw.”

Hoe komt het dat er zoveel ‘makke schapen’ zijn? Staes: “De tijd van weleer is een voedingsbodem geweest voor het ‘klaarstomen’ (mét een diploma) van werknemers die keurig bij een bedrijf een functie kregen en netjes hun werk deden. Tot hun pensioen. Ze gedroegen zich als gewillige ‘schapen’, waaromheen als het ware een hek was geplaatst. Het enige wat die schapen nog konden doen was mekkeren. Ze werden geacht hun werk te doen en meer niet. Op school moesten we luisteren naar leerkrachten die alles beter wisten dan wij en eenmaal in een job was het de werkgever, c.q. de manager die alles beter wist dan wij. We deden wat er van ons verlangd werd.”

In uw visie ontbrak daarbij iets heel essentieels.Staes: “Zeker! In die houding ontbrak één belangrijk element: passie. Gedrevenheid, de bereidheid opofferingen te brengen om iets bijzonders te presteren. Dat kwam omdat er op school al geen aandacht voor was en dat zette zich voort in het bedrijfsleven. Een duidelijk stramien was zichtbaar. Dat moet echter anders, is mijn stellige overtuiging.”

Dus, daarom…Staes: “Weg met de blatende schapen. Daarvoor in de plaats moeten – in mijn terminologie – ‘3D-smarts’ komen: mensen die uitdagingen aangaan, openstaan voor veranderingen, innovatief willen en kunnen denken. Want dat is de toekomst. Daar ben ik van overtuigd. Tijden veranderen, en snel. Er is sprake van een ware revolutie. Een manager zal merken dat bepaalde werknemers

“Passie is, wil je slagen als bedrijf, onontbeerlijk”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (43)

People’s BUSINESS 43

slimmer zijn dan hij/zij, iets wat vroeger – in het 2D-tijdperk - ondenkbaar was. Een manager zal daarom bereid moeten zijn een stapje opzij te doen om zijn mensen de ruimte te geven hun passie en creativiteit de vrije loop te laten. Die leidinggevende wordt in die situatie een coach, die sturend bezig is en het beste uit zijn personeel probeert te halen. Want goede resultaten waren, maar zijn ook vandaag de dag uiteraard nog steeds van essentieel belang. Dan pas kan een bedrijf floreren.”

Wat is, al met al, de essentie van het 3D-tijdperk, de huidige periode?Staes: “De 3D-periode kan worden samengevat in drie termen: passie, talent en steeds blijven leren (om de voortdurende veranderingen te kunnen bijbenen). 2D-smarts, om ze zomaar even te noemen, de mensen uit de vorige periode, heb-ben niet de oplossingen in huis om mee te doen in het huidige tijdsgewricht. We hunkeren naar creativiteit, naar 3D-types, mensen die out-of-the-box denken, die met ideeën komen die je wellicht niet zou verwachten, waar je anderen mee kunt verbazen. Veel internetbedrijven hebben daar de laatste jaren al het goede voorbeeld mee gegeven, waarbij velen aardig wat geld hebben verdiend.”

Weg dus met de omheiningen rondom de schapen.Staes: “Daarmee krijgt men zuurstof, als het ware. Mijn generatie dreigt zonder die zuurstof, incompetent, of misschien wel incontinent te raken. Human Resource Management zal mede gebaseerd moeten zijn op de nood aan cultuurver-andering en de focus op een lerende organisatie die voortdurende in beweging is.”

U bent van huis uit een software ingenieur, training manager en corporate learning officer. Staes: “Ik werkte bij Siemens, maar ging daar weg omdat ik er ‘struikelde over bevoegdheden’, Ik werd er schaakmat gezet. Het bedrijf ontnam me de mogelijkheid om optimaal te kunnen functioneren”. Ik zag in dat dit anders moest. Ik realiseerde me dat het tijd werd voor een nieuw systeem waarbij anders tegen de manier van wer-ken werd aangekeken. Dat ontwikkelde ik nadat ik bij Siemens weg was.”

U houdt van radicale oplossingen, in uw drang naar vernieuwing.Staes: “We moeten het oude systeem vernietigen. We moeten voorkomen dat onze kinderen in dezelfde valkuil lopen. Of ik zeker weet dan mijn werkwijze de juiste is? Ja, dat is altijd lastig als je, zoals ik, een nieuw tijdpek propageert. Wat we nodig hebben zijn pioniers. Voorbeelden die

aangeven wat de nieuwe weg is. Ik ben voorstan-der van een onderwijssysteem zonder diploma. Op dit moment heb ik zoveel ervaring in organi-satieontwikkeling en zoveel passie om continu te blijven leren dat ik ervan overtuigd ben dat het gaat werken. Alleen moet ik me omringen door mensen en organisaties die er in willen geloven. Leerkrachten zullen echter zeggen dat het huidige systeem toch goed werkt. Die veranderingen zul-len dus wel traag gaan. Leerkrachten en managers willen hun ‘macht’ niet graag kwijt. Het gevolg is een machtsdefect. Dat schiet niet op. Dat staat een vernieuwing in de weg. Managers hebben veelal niet het talent om mee te gaan in deze nieuwe tijd. Men kan simpelweg niet veranderen.”

Welke bedrijven redden het wel?Staes: “Die bedrijven waarbij de managers coach zijn, die hun mensen hun sterke punten verder laten verbeteren. Hen die kansen bieden in ieder geval. Dan komen die personen tot ongekende prestaties. De Nederlandse hockeycoach Marc Lammers heeft dat met het Belgische hockey-team goed gedaan: hij wist deze spelers tot grote hoogte te brengen, door sterke punten bij zijn spelers nog verder te ontwikkelen. Hetzelfde geldt

voor een regisseur die met een groep getalenteerde acteurs een goede film moet zien te maken. Hij zal tot een topprestatie komen als zij hun grote ego opzij weten te zetten en samen iets moois willen maken.”

De sterke opkomst van zzp-ers past waarschijnlijk goed in uw denkwijze?Staes: “Flexibel werken wordt steeds belangrijker. Dat zal, met het oog op mijn wens ‘pensioenvrij te leven’, gunstig zijn. De opkomst van zzp-ers is niet meer te stuiten en zij gooien er meer passie tegenaan. Deze mensen passen aardig in mijn plaatje, ja, hoe-wel er nog genoeg 2D-zzp’ers zijn… Zelfstandigen zonder personeel zullen meer een balans vinden tussen werk, leren en vrije tijd.”

“Onderwijs moet talenten bij kind al herkennen”

INTERVIEW

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (44)

People’s BUSINESS44

Creatie en Design ICT Services Print en Drukwerk Fulfilment en Warehousing

Uw specialist in creatie, ICT services, druk- en printwerk,

opslag en distributie. Wij bieden totaaloplossingen in

cross media. Hoe u ook wilt communiceren, wij maken

het mogelijk! Deskundig en betrokken, van advies tot

duurzaam serviceconcept, zoals u van ons als partner

mag verwachten. Meer weten? Neem dan contact

op met Arend Hartlief ([emailprotected]) of

Evert Feith ([emailprotected])

www.smg-groep.nl

Randweg 12, 8061 RW Hasselt, Tel. 038-4778877 • De Kuinder 1, 8444 DC Heerenveen, Tel. 0513-630630

www.smg-groep.nl

473337 SMGad_Links_F1.indd 1 20-02-14 14:11

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (45)

People’s BUSINESS 45

AGENDA

11 september

Erve MiddelkampNamens People’s Business en Harald Droste (Droste’s Hotel) nodigen wij u van harte uit op een verrassende nieuwe locatie: Erve Middelkamp in de Lutte. De schuur is inmid-dels rijksmonument en dateert uit 1780.De oude hooischuur is nu in gebruik als inspira-tielocatie zonder aantasting van de monumentale waarde. De oorspronkelijke houten constructie is zichtbaar.

18 september

Veldhuis AdviesgroepNamens Business Company en Veldhuis Adviesgroep nodigen wij u van harte uit voor People’s Business Veldhuis Adviesgroep op 18 september.In het midden van de jaren zestig startte wijlen Henk Veldhuis in Heerde Assurantiekantoor H.B. Veldhuis. Nu, bijna 50 jaar later, is Veldhuis Adviesgroep één van de grootste organisaties in financieel advies in de regio. Tijdens deze bijeenkomst zullen zowel Veldhuis Adviesgroep als Brouwers Accountants & Adviseurs een masterclass verzorgen.

Netwerkagenda People’s Business11-09-14 People’s Business Erve Middelkamp / De Lutte18-09-14 People’s Business Veldhuis Adviesgroep07-10-14 People’s Business Directeurendiner De Havixhorst09-10-14 People’s Business Berendsen & de Graaf

7 oktober

Directeurendiner Uw netwerk is cruciaal in de strategie om uw bedrijf te laten groeien. Het Directeurendiner biedt u daarbij een perfecte setting, die zowel aangenaam als effectief is. U komt in contact met eindbeslissers waarmee u op goed niveau een diepgaand gesprek kunt voeren. Geen vluchtige vrijblijvende kennismaking maar ruimte voor een goed gesprek. Chateauhotel- en restaurant De Havixhorst in de Schiphorst is de toplocatie waar de diners gaan plaatsvinden.

9 oktober

Berendsen & de GraafNamens Business Company en Berendsen & de Graaf nodigen wij u van harte uit voor People’s Business Berendsen & de Graaf op 9 oktober 2014.Al meer dan 65 jaar is Autobedrijf Berendsen & de Graaf in Zwolle en omstreken een begrip. In het begin was het bedrijf gevestigd aan de Wipstrikkerallee, het bedrijf verhuisde later in de vijftiger jaren naar de locatie aan de Bankastraat. Nu na bijna 50 jaar heeft het bedrijf zich gevestigd op het autopark 'De Vrolijkheid', Molenland 6. Bij Berendsen & de Graaf vindt u zowel het merk Toyota als Lexus.Tijdens de bijeenkomst kunt u van de auto’s genieten, én is er uiteraard ook voldoende tijd om te netwerken.

Meer informatie: www.peoples-business.nl

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (46)

People’s BUSINESS46 People’s BUSINESS46

‘Wie = Wie’ is een rubriek waarin verschillende ondernemers onder de loep genomen worden. Deze keer hebben wij ambachtelijke ondernemers benaderd met een aantal vragen.

WIE IS WIE...

Sinds wanneer bestaat uw bedrijf?Van Putten vioolbouw bestaat dit jaar 25 jaar! Onofficieel ben ik al meer dan 40 jaar bezig met snaar instrumenten en klassieke muziek. Na mijn HBO elektronica opleiding ben ik 15 jaar docent geweest, maar mijn hobby voor snaarinstrumenten en liefde voor klassieke muziek namen de overhand. Uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen. Ik heb een opleiding aan het conservatorium gevolgd en een opleiding tot orkest dirigent bij o.a. Charles de Wolf en ben het bedrijf gestart. Ook ben ik orkest dirigent van een amateur orkest. Voor dit orkest heb ik een compositie geschreven n.a.v. de aanslag op de koninklijke familie in Apeldoorn. Tijdens de herdenking op 29 april 2010 heb ik dit muziekstuk ‘Door het oog van de Naald’ mogen uitvoeren. Erg bijzonder.

Wat maakt uw beroep een ambachtelijk beroep?Het beroep van vioolbouwer is eigenlijk niks verandert sinds de tijd dat Stradivarius violen bouwde. Het enige wat verandert is, is dat ik voor het grovere werk elektrische gereedschappen gebruik. Maar het uitbeitelen en uitgutsen gaat allemaal nog steeds met de hand, net als bij dezelfde instrumenten van toen.

Zal uw ambacht ooit verdreven worden door moderne technieken?Nee, dit zal nooit gebeuren. Er zijn wel moderne technieken waarbij met CNC frees banken violen vervaardigd worden. Deze zien er echt heel mooi uit, ik zal een viool er nooit zo uit kunnen laten zien. Maar de klank is toch minder goed. Ik ben twintig uur bezig met het bovenblad, in die tijd heb ik de viool in de hand en kan ik precies zien waar nog een stukje weggebeiteld kan worden of niet. Ik hoor hoe een boven-blad klinkt. Dat kan een computer gestuurde machine niet.

Wat maakt uw beroep onderscheidend?Zoals gezegd is de klank van de viool het belangrijkst, en de beste klank kan alleen behaald worden met een met de hand gemaakt instrument. Een goed voorbeeld is de wereldberoemde violist Herman Krebbers. Nadat hij geen concerten meer gaf is hij viool blijven spelen en bleef les geven aan getalenteerde violisten van áll over the world’. Een tijd daarvoor ben ik met hem in contact gekomen en heeft hij eens op een van mijn violen gespeeld. Toen hij zijn viool verkocht had belde hij mij. Hij wilde de viool kopen waarop hij had gespeeld. Sindsdien hebben we contact gehou-den, en nu heb ik zelfs een tentoonstelling met een aantal van zijn memorabilia in mijn winkel! In 2007 heb ik in een vioolprothese gebouwd voor een violist die het grootste deel van haar arm had verloren. Iedereen dacht dat dit onmogelijk was, ik in het begin ook. Maar ik ben de uitdaging toch aangegaan en nu kan zij weer viool spelen!

Het beroep van vioolbouwer is eigenlijk niks verandert

sinds de tijd dat Stradivarius violen bouwde.

Van Putten vioolbouw

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (47)

People’s BUSINESS 47

Sinds wanneer bestaat uw bedrijf?Ik ben sinds 2000 bezig met het ontdekken van de mogelijkheden van glas. Het atelier is in 2005 ingeschreven bij de KVK. Vanaf 2008 heb ik een 4-jarige opleiding Monumentale Glaskunst gevolgd bij Master-Glass in Tilburg. Aansluitend heb ik mijn praktijkdiploma voor specialistisch vakmanschap behaald bij het SVGB en ben ik aangesloten bij de OVG.

Wat maakt uw beroep een ambachtelijk bedrijf?Mijn ambacht kenmerkt zich door het handma-tig vervaardigen van een uniek product. In mijn bedrijf ontwerp en restaureer ik ramen waarbij ik gebruik maak van ambachtelijke technieken zoals glas-in-lood zetten en brandschilderen. Hiervoor gebruik ik meestal mond geblazen glas omdat dit een bijzondere uitstraling heeft; elk stuk glas heeft hierdoor een karakteristieke uitstraling. Het met de hand selecteren, snijden en verwerken van glas is een intuïtief proces en een persoonlijke keuze. Tijdens het ontwerpen probeer ik harmonie te vinden in vorm en kleur waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt. Ook het restaureren van ramen met ingewikkel-de glasvormen en het in het lood zetten van een ontwerp is handwerk. Uiteraard kan gekozen worden om bepaalde processen machinaal uit te voeren, maar het eindproduct mist dan toch de uitstraling van ambachtelijk werk. Ik ben zo steeds bezig om een eigen authentiek product te maken; kijken, afwegen en aanpassen tot opdrachtgever en ik tevreden zijn.

Sinds wanneer bestaat uw bedrijf?Goudsmederij COCO bestaat al 5 jaar. Het goudsmeden is COCO met de paplepel ingegoten. COCO werd vanaf zijn jonge jaren omringd door goudsmeden, edelsmeden en juweliers. Vanaf zijn 11elevensjaar mocht COCO in zomervakanties mee met zijn familie naar goudsmederijen.

Na jaren van training heeft goudsmid COCO de kans gekregen om bij diverse bekende goud-smeden in de leer te gaan. Met ruim 15 jaar ervaring op zak als goud- en edelsmid is COCO uitgegroeid tot een waar vakman.

Wat maakt uw beroep een ambachtelijk bedrijf? Goud- en edelsmederij Coco is een bedrijf met gerenommeerde goudsmeden die jarenlang ervaring hebben in het ambachtelijke beroep van edelsmeden. Wij zijn gespecialiseerd in het op maat ontwerpen van sieraden, het repareren van sieraden en het vervaardigen van sieraden naar wens. Dit doen wij voornamelijk met de hand, met moderne technieken kan het sneller maar geven snel het gevoel van productiewerk, dat willen wij voorkomen. Elk sieraad is uniek, en zo vervaardigen wij het ook. Maatwerk is onze specialiteit.De Federatie Goud- en Zilversmeden heeft goudsmid COCO een vakdiploma toegekend. Dit houdt in dat Goudsmederij COCO een erkend bedrijf is in het leveren van degelijke en professionele kwaliteit. Hier zijn wij erg trots op.

Goudsmederij COCO

Sinds wanneer bestaat uw bedrijf?Hoefsmederij Johan Veurink bestaat sinds 2007. Voordat ik het bedrijf heb opgestart heb ik een drie jarige opleiding gedaan aan het AOC de Groene Welle in Zwolle. Tijdens deze opleiding heb ik stage gelopen bij Johan Dollen. Ik kwam er toen al snel achter dat ik hier verder mee wilde gaan en heb daarom gelijk nadat ik geslaagd ben mijn eigen bedrijf opgericht.

Wat maakt uw beroep een ambachtelijk beroep?Hoefsmid is een eeuwenoud beroep dat altijd met de hand wordt beoefend. Een hoefijzer moet passend gemaakt worden en dat kan, tot nu toe, alleen nog maar met de hand. Uiteraard zijn er wel dingen veranderd, zo gebruiken ik wel moderne machines bij het beslaan. Maar uiteindelijk komt het terug bij het ambacht van de hoefsmid.

Maakt u gebruik van moderne technieken of helemaal niet?Ja zeker doe ik dat. Ik gebruik moderne machines zoals een boormachine en een slijpmachine. Zonder deze moderne techniek zou het vak/werk veel te duur worden.

Hoefsmederij Johan Veurink

Glasatelier Bulthuis

Tot nu toe is er nog niks op de markt gekomen dat het hoef-ijzer kan vervangen.Lees verder online:

De interviews op deze pagina worden vervolgd op de website, www.peoples-business.nl

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (48)

Alle ondernemingen die ik bezocht heb, hebben ooit wel een ernstig probleem gekend. De echte ondernemer herkende dat niet als een probleem, maar als een uitdaging. Dat is juist de kunst van ondernemen.

Echt succesvolle ondernemers hebben gemeen dat ze een activiteit met risico’s of weinig kans om op tijd te stoppen, zodat ze hun energie, tijd en geld aan kansrijkere activitei-ten kunnen wijden. Ondernemingen met bijna onoplosbare

problemen hebben gemeen dat ze te lang met verliesgevende of niet kansrijke zaken hebben bezig gehouden waardoor alle management aan-dacht is opgeslokt. ‘Als je niet kunt wat je zou willen, moet je willen wat je kunt!’ is één van mijn favoriete oneliners.

Ik bedoel hiermee dat je je aandacht en investeringen beter aan zaken kunt besteden die je goed kunt en waar je plezier in hebt. Die liggen vaak vlak bij ervaringen in het verleden. Veel ondernemers met een slecht rendement verspelen hun aandacht aan nieuwe diensten of pro-ducten in de nieuwe markt omdat ze denken dat daar grote winstkansen in zitten. Een gat in de markt noemen ze dat ook wel, maar ze houden geen rekening met de risico’s, omdat ze er eigenlijk ook geen ervaring en dus geen verstand van hebben. Een gat in de markt is heel vaak in plaats van een kans, juist een bedreiging. En in dat gat van de markt daar val-len dan ook alle winsten in.

Je moet niet denken dat een markt die in de lift zit, dat dan de omzet en de winstkansen alleen omhoog gaan want de lift kan ook naar beneden. Mijn moeder leerde mij dat het belangrijkste van leren lopen is om op te staan als je languit bent gegaan. Dat is met ondernemen ook zo. Wil een onderneming winst maken, wat ook een hoofddoelstelling van een onderneming is, dan hebben de successen altijd vele vaders, maar het falen is wees. Juist met het vaak leren opstaan bij iets wat niet lukt leert de onderneming hoe ze risico’s kunnen vermijden en kansen kunnen omzetten in winst. De onderneming is op zich bijna altijd mooi maar de échte ondernemer moet die onderneming nog mooier maken.

VISIE

VISIE OP

ONDERNEMEN

Je kunt telkens opnieuw beginnen, tenzij je in de put blijft zitten

ONDERNEMEN IS NET EEN GANZENBORD

“‘Als je niet kunt wat je zou willen, moet je willen wat je kunt!’ is één van mijn favoriete oneliners. ”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (49)

People’s BUSINESS 49

Dat is een belangrijke ondernemerskwaliteit. Veel ondernemers geven mij informatie en dan lijkt het er op dat wat ze me vertellen ook echt waar en relevant is voor de beslissing die ze hebben genomen. De kennis op zich is dan wel juist maar datgene wat ze mij vertellen heeft soms niets met het onderwerp te maken. Een tomaat bijvoorbeeld is een vrucht. Dat is kennis. Dat kan iedereen controleren, maar ‘wijsheid’ is dat je die niet in een fruitsalade moet doen. Dat is met veel bedrijfsbe-slissingen ook zo.

Veel ondernemers, heb ik gemerkt, luisteren dan ook niet met hun oren maar met hun mond. Op het moment dat ze hun voornemens aan mij voor-leggen wordt het pas voor hun zelf duidelijk wat ze willen. Zij krijgen van mij veel vragen en door de antwoorden die ze daarop moeten verzinnen, verzamelt die ondernemer over dat onderwerp of die beslissing meer wijsheid.De beste oplossingen die ondernemers kunnen verzinnen is gebruik te maken van de wijsheid van anderen als je die zelf niet bezit. Ik ben dan ook een groot voorstander van samenwerken met anderen. Daar blijkt keer op keer uit dat dat beste oplossingen geeft. Je houdt elkaar scherp bij wijze van spreken.

Probeer dan ook samen te werken met andere collega leveranciers die werkzaam zijn in hetzelfde marktgebied als jij. Neem maar eens een voor-beeld aan de auto industrie. De auto-industrie is de bedrijfstak die auto’s (of motorvoertuigen in het algemeen) ontwerpt, ontwikkelt, produceert, bemerkt en verkoopt. De auto-industrie is een groot onderdeel van de wereldeconomie. In 2007 waren wereldwijd ongeveer 806 miljoen auto’s in gebruik en in 2008 werden meer dan 70 miljoen motorvoertuigen gefabriceerd.

De afgelopen jaren heeft de auto-industrie het toch moeilijk, omdat brandstofprijzen snel stijgen en auto’s steeds meer concurrentie ondervinden van het openbaar vervoer. Sinds de kredietcrisis in 2008 is in de auto-industrie een acute crisis ontstaan, doordat de verkoop van auto’s drastisch is gedaald. Zo is de op één na grootste autofabrikant ter wereld, General Motors, failliet verklaard.Toch heeft deze industrie waar veel bekwame men-sen werken te lang op oude technieken voortgebor-duurd en zich niet aangepast aan de tijd. Dat levert een ernstig probleem op. Zij lossen dat probleem op door gezamenlijk naar hun productieproces te kijken. Auto’s zijn veel zuiniger en veiliger gewor-den en men kijkt naar andere brandstofvormen zoals elektriciteit en waterstof.

Bij veel ondernemers blijkt dat dit soort aanpas-singen in de markt mislukken of niet leiden tot het

gewenste resultaat. Uit het door bijgehou-den onderzoek blijkt dat de oorzaak vooral gezocht moet worden in de aanpak van veranderingen door de ondernemer zelf.

Ik noem er een paar die ik vaak ben tegengekomen. Want het vaststellen van de redenen waarom het niet goed gaat en het bespreekbaar maken daarvan met alle werk-nemers blijkt vaak een van de belangrijkste onderwerpen te zijn waardoor er met een kleine aanpassing het gewenste resultaat wel behaald kan worden. Op deze wijze krijgen alle werknemers zicht op alle acties die genomen moeten worden om het gewenste resultaat te halen. Ondernemers die succes hebben, hebben gemeen dat ze herkenbaar het initiatief nemen, hun nek uitsteken en verschil willen maken. Ze willen een kwartje onder het dubbeltje zijn.

Wijsheid en betrokkenheid van de onder-nemer zelf leidt tot inspireren van zijn medewerkers en die moeten tenslotte het gewenste resultaat behalen. Het samenspan-nen, het dreigen met maatregelen of je beroepen op regels zijn minder handig. Als het gaat om nieuwe mogelijkheden te zoe-ken voor de onderneming is dialoog essen-tieel, evenals het uitwisselen van beelden die medewerkers denken daarmee te bereiken. Juist uit dat uitwisselen blijkt dat veel angst en verzet voorkomen kan worden.

‘Praatjes vullen geen gaatjes’ hoor ik vaak. Echter als je deze met je personeel overlegt, blijkt in de praktijk dat de gewenste maat-regelen met meer enthousiasme en sneller worden uitgevoerd en dat leidt dan weer tot een toename van winstpotentie. Nu lijkt dit wel veel theoretisch gepraat, maar vaak antwoord ik dan: ‘Niets is zo praktisch als een goede theorie, maar het omgekeerde geldt ook: niets is zo theoretisch als een goede praktijk.’Wat ik geleerd heb, heb ik geleerd van ondernemers die in de praktijk succes had-den en ik ben steeds op zoek gegaan naar wat de overeenkomsten daartussen waren en heb geprobeerd dat bij anderen te initiëren. Als dat ook tot succes leidde leek de conclu-sie gerechtvaardigd dat dit een goede aanpak was om succes te voorspellen.En dat betekent dat een ondernemer zelf dient te beslissen of hij zelf uit de put wil klimmen ja of nee, want ‘Ondernemen is net een Ganzenbord. Je kunt telkens opnieuw beginnen tenzij je in de put blijft zitten.’

Humphrey G. van der LaanOnze vaste columnist, Humphrey G. van der Laan is als jurist en register informaticus in Almelo een professionele geschillenboer voor ondernemers (arbeid, samenwerken, koop/verkoop, zakenpart-ners en (ondernemers)huwelijk) maar daarnaast is hij (president) commissaris/raadgever bij 11 onderne-mingen met gezamenlijk 4.982 medewerkers en is hij universitair (gast)docent strategie en recht en schreef hij mede aan vier management boeken en tientallen publicaties. Opmerkingen over deze column, vragen of tips, mail dan naar [emailprotected]

“Veel ondernemers, heb ik gemerkt, luisteren dan ook niet met hun oren maar met hun mond.”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (50)

People’s BUSINESS50

Meppel is van oorsprong een handelsstad en de ondernemende genen zijn nog steeds aanwezig, zeker ook bij Henk ten Hulscher. De gemeente heet u als ondernemer graag welkom en biedt alle hulp en raad die u nodig heeft. Ten Hulscher: “Ik ervaar vaak dat de persoonlijke samenwerking, die de gemeente biedt, erg positief ontvangen wordt. Samen met een persoonlijke accountmanager Economie wordt alles besproken en in orde gemaakt. Hierbij kijken de accountmanagers verder dan alleen naar de vestigingsmogelijk-heden. Zij denken ook graag met u mee over financieringsvraagstukken, subsidies en kun-nen contact leggen met vele instellingen. Elke ondernemer heeft een eigen aanspreekpunt.”

De diversiteit aan bedrijven en instellingen in de gemeente Meppel is groot. Van een multinational als Scania tot diverse kleine innovatieve bedrijven; voor iedereen is er plaats. “Meppel biedt veel verschillende moge-lijkheden voor de ondernemers. Rondom de haven zijn tien bedrijventerreinen beschikbaar, allemaal met een andere functie. Ook is het mogelijk om werken en wonen te combineren, iets waar tegenwoordig veel vraag naar is.” Gemeente Meppel is naast een onderne-mende gemeente ook een gemeente waar het erg prettig wonen is. “Iets wat ik hier zelf

Gemeente MeppelGrote Oever 26, 7941 BJ Meppel Tel: 140522www.meppel.nl

heb ervaren is dat Meppel een hele gezellige stad is, waar bovendien veel voorzieningen beschikbaar zijn.” Van een theater tot een skatebaan, alles is aanwezig. Een uitstekende plek voor uzelf, maar ook uw medewerkers.

Vol trots vertelt ten Hulscher dat Meppel op nummer 8 staat in de top 20 van landelijke logistieke knooppunten. “De Haven Terminal en containerterminal van Meppel zijn gelegen aan de samenkomst van het Meppelerdiep en Drentse Hoofdvaart en is daarmee bereikbaar voor schepen tot ongeveer 3000 ton! Rondom Meppel zijn diverse havens voor overslag van containers en bulkgoederen. Via het Meppelerdiep zijn de havens aangesloten op het landelijk hoofdvaarwegennet. Door de lig-ging aan de A28 en A32 en de aanwezigheid van verschillende logistieke bedrijven is het vervoer van goederen snel geregeld. Ideaal voor veel ondernemers!”

Samenwerken is voor gemeente Meppel erg belangrijk. Samenwerken met andere gemeentes, bijvoorbeeld gemeente Zwolle, maar ook samenwerken met onderne-mers. “Samen willen wij gemeente Meppel nog ondernemender maken dan het al is. Ondernemers zijn onze ambassadeurs en kunnen u vertellen hoe het bedrijfsleven van

Meppel bloeit. Ondernemers hier trekken ook veel met elkaar op. Diverse zakelijke netwer-ken staan voor u klaar.” Een wethouder die trots is op zijn stad, zo hoort het! “Meppel is dé stad voor onderne-mers, ik zal proberen deze positie alleen nog meer te gaan bewijzen.”

Meppel, dé stad voor ondernemers

Met een aansluiting op de belangrijkste snelwegen van Nederland, een goede treinverbinding en een grote haven- en containerterminal biedt de gemeente Meppel alles wat een ondernemer nodig heeft. Een mooie stad en gemeente die Henk ten Hulscher, de nieuwe wethouder, met trots vertegenwoordigt.

HENK TEN HULSCHER

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (51)

People’s BUSINESS 51

COLUMN

Vanuit verschillende hoeken komen steeds vaker berichten dat de economie gaat aantrek-ken. Sommige ondernemers merken het al of willen daarop voorbereid zijn. Deze ondernemers zijn op zoek naar kansen in de markt door uitbreiding van vestigingen en/of een overname van een collega die zwakker is geworden door de crisis in het verleden.

Bij het adviseren van ondernemers in een overnametraject is het altijd zoeken naar een balans tussen enerzijds het juridisch dichttim-meren, voor de ondernemer, van de moge-lijke risico’s en andere voorwaarden van een overname en anderzijds het vaststellen van de commerciële waarde van de overname. Tussen die twee zaken bestaat doorgaans een bepaalde spanning. In mijn praktijk merk ik dat wan-neer de ondernemer eenmaal het besluit heeft genomen om een bedrijf over te nemen, het moeilijk is om die ondernemer te wijzen op de risico’s van zo’n overname. Ondernemers zijn vaak optimistisch en zien dan alleen maar kansen. Als advocaat is het dan mijn taak om die risico’s bij een overname goed in te

schatten en hiervoor een contract op te stellen zodat de ondernemer ‘gedekt’ is als die risico’s zich voordoen.

Het grootste risico kan al beperkt worden door de overname te laten plaatsvinden op grond van een zogenaamde activatransactie in plaats van een aandelentransactie. Hierbij neem je niet de gehele BV over, maar slechts de activa die je als ondernemer graag wilt hebben. Daardoor blijft het verleden van de BV en de daarbij behorende risico’s bij de verkopende partij en kun je als koper de door jou gekochte activa in een reeds bestaande of een nieuwe BV onder brengen.

Naast het risico dat hierboven is omschreven, is natuurlijk altijd de prijs die je als koper moet betalen van belang. Bij het tot stand komen van de koopprijs wordt er steeds minder gekeken naar de behaalde resultaten in het verleden. Dat komt omdat die resul-taten geen garantie zijn voor de toekomst en ze tegenwoordig negatief zijn door de crisis. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor een

ALI ARSLAN, ARSLAN & TER WEE ADVOCATEN

De economische voorspellingen zijn positief. Bent u al toe aan een overname?

zogenaamde earn-outregeling. Dat betekent kort gezegd dat de koopprijs wordt bepaald aan de hand van de resultaten in de toekomst. Deze regeling kan voor zowel de koper als de verkoper risico’s inhouden. Welke dat zijn, vertel ik u graag in een persoonlijk gesprek.

U kunt voor een vrijblijvend gesprek hierover een afspraak maken met mij of met een van mijn collega’s van het ondernemingsrecht-team, te weten Allert Jan ter Wee, Jelle Damstra, Miranda Kossen, Özgur Cölak of Joop Smit.

RECHT ONDERNEMEN

Ondernemers zijn vaak optimistisch en zien alleen maar kansen. Als advocaat is het dan mijn taak om risico’s bij een overname goed in te schatten.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (52)

People’s BUSINESS52

Als je het over de automotive sector hebt dan heb je het over de economie. Verkoopaantallen van luxe consumentengoederen

en dan met name auto’s zijn een goede graadmeter voor economische groei. In mei jongstleden zijn er eindelijk weer eens meer auto’s verkocht. En dat is goed nieuws want vele dealerbedrijven kunnen deze groei goed gebruiken. Dit magazine is initiatiefnemer van de jaarlijkse autotestdag die dit jaar voor de elfde maal werd georganiseerd in samenwerking met erkende merkdealers. Het idee erachter is om nieuwe modellen, die voor de zakelijke rijder geschikt zijn, extra te promoten. Niet door onze redactie of door gespecialiseerde journalisten. Nee, door de potentiële gebruiker. Door managers en ondernemers uit de regio. Zij worden speciaal uitgenodigd om de testauto een

dagje mee te nemen en vertellen u vervolgens hoe zij de wagen hebben ervaren. Juist de regionale insteek en de herkenning die men heeft bij de testrijder, verklaren het succes van dit event. En daarbij de medewerking en het vertrouwen van de dealerbedrijven die ieder jaar weer hun paradepaardjes beschikbaar stellen.

De aankoop van een auto wordt tegenwoordig door vele factoren bepaald. Merkentrouwheid, zoals je dat vroeger had, is veel minder aan de orde. Vele rationele factoren en emotio-nele factoren worden individueel afgewogen. Waar de ene koper zich laat beïnvloeden door de bijtelling, speelt voor de andere het imago of het gebruiksgemak een grotere rol.

Salland OlieDe autotestdag Zwolle was dit jaar te gast bij Salland Olie in Kampen. Een bedrijf dat mede draait op het Nederlands wagenpark. Het is een van de grootste onafhankelijke leveranciers van brandstoffen en smeermiddelen. Met de Autotestdag waren we te gast in Kampen op het hypermoderne depot voor motorbrandstoffen. Hier werden de testrijders ontvangen, vond de photoshoot plaats en een rondleiding over het terrein. Graag bedanken we Salland Olie voor de ontvangst en de gastvrijheid.

Je hebt van die dagen dat door een kleine gebeurtenis alles anders verloopt. Dat de wereld er opeens heel anders uitziet. Dat er een glimlach op je gezicht staat die de gehele dag niet meer verdwijnt. Half mei jongstleden had uw zakenmagazine weer 32 testrijders op de weg in Overijssel. Speciaal geselecteerd om een nieuw type zakenauto te testen. Een eervolle taak en vooral een zeer leuke ervaring. Op de komende pagina’s leest u de rijervaringen van onze testrijders en ziet u vooral veel glimlachende gezichten.

AUTOTESTDAG

Zeer divers wagenpark tijdens Autotestdag 2014Dealers presenteren nieuwe zakenauto’s

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (53)

People’s BUSINESS 53

Automerken spelen hier slim op in door hun modellenprogramma’s sterk uit te breiden met vele verschillende carrosserie- vormen. Zo heeft een merk als BMW tegenwoordig al ruim 15 type-aanduidingen en per type weer verschillende modelvarianten. De automerken willen op deze wijze voor elke individu een geschikt model kunnen bieden. De diversiteit is dus enorm en dat is op de autotestdag goed te merken. De belangrijkste trends zijn nog steeds downsizing en de focus op de lage fiscale bijtelling. De aan- koopmotieven zijn vaak rationeel gemoti-veerd. Maar tijdens de autotestdag valt altijd weer op dat emotie meespeelt. Wat te denken van de uitspraak van bankier Jan Peter Nooijen; “Mercedes is nooit mijn droomauto geweest, maar deze zet mij toch echt aan het dromen”.

Onze testrijders blijken ook goede verslag- gevers te zijn want wat vindt u van de volgende one-liners:- “De auto lijkt net uit een James Bond film te komen.” (Dave Fitsch, Pec Zwolle)- “Ik voel me even de prins met het witte paard.” (Maarten Nijland, www.bikechal- lenge.nl)- “Zo groot, de president kan erin vervoerd worden.” (Peter Groen, Salland Olie)

De autotestdag is een event waar altijd diverse primeurs te zien zijn. Dit jaar de Citroen Cactus, de Peugeot 308 SW, de nieuwe Mini Cooper, Ford Hybrid SE en de Skoda Yeti. Tevens auto’s die al weer enkele maanden beschikbaar zijn zoals de Mercedes C-klasse, Mazda 3, Lexus LS en de Nissan Qashqai. Tijdens de autotestdag worden de testrijders ontvangen door de

dealers. Hier ontvangt men ’s ochtends de test-wagen en is men vrij om deze de gehele dag te gebruiken. Vele maken daar actief gebruik van en plannen een dagje ‘buiten de deur’. Klanten, familie en vrienden worden bezocht en geven hun persoonlijk mening.

Kijk voor alle testverslagen op www.peoples-business.nl.

Dealers Chapeau!De autotestdag wordt in nauwe samen-werking met de autodealers georganiseerd en daarvoor willen wij hen hierbij hartelijk bedanken. Het is zeer positief te zien dat juist in tijden waarin de verkoop moeilijk is er toch een groot enthousiasme is om het product onder de aandacht te brengen. Wij van People’s Business zeggen daarom: Chapeau!

Zeer divers wagenpark tijdens Autotestdag 2014

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (54)

People’s BUSINESS54

87

88

75

57

85

59

AUTOTESTDAG

Op deze pagina vindt u de dealers en de gegevens van hun testauto’s. Behalve de belangrijk-ste gegevens en de prijzen, ziet u een nummerverwijzing naar de pagina waarop de betreffende testauto belicht wordt.

Specificaties testauto’s

Autobedrijf LeerentveldKia Sportage Type: 2.0 benzine handgeschakeldBijzonderheden: PanoramadakVerkoopprijs: € 34.995,- Leaseprijs: € 675,54 per maand full operational, obv. 20.000 p/jr, 5 jaar, excl. btwwww.leerentveld.nl

Autobedrijf LeerentveldMazda 3 sedanType: Skylease+ 2.2 Diesel 150 pkBijzonderheden: 20% bijtelling ook als 5 deurs leverbaar.Verkoopprijs: € 30.990,-Leaseprijs: € 775,- (full opera-tional, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw.)www.leerentveld.nl

Skoda Korterink Zwolle

Skoda Octavia 1.6TDI Type: 77kw/110pk HB Greenline Businessline Verkoopprijs: vanaf € 26.250,- Leaseprijs: € 590,- (full opera-tional, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw.) www.korterinkautos.nl

Autobedrijf Jan KokSEAT Leon STType: 1.2 TSI 105pk Style BusinessSpeciale opties: Upgrade Sport, upgrade sound, led-interieurverlichting, universozwart metallic,17” lichtmetalen velgen, bagage scheidingsnet. Verkoopprijs: € 26.750,- Leaseprijs: Vanaf € 469,- (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw.)www.jankok.nl

Autobedrijf Bert Wieten

Hyundai I30 1.6 GDI 135 pkType: Business EditionVerkoopprijs: € 21.995,- Leaseprijs: vanaf € 539,- (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. btw)www.bertwieten.nl

Dusseldorp BMWBMW 518 D Type: High Executive Sedan AutomaatVerkoopprijs: € 53.450,-Leaseprijs: Een 5 serie is er vanaf € 899,- obv 4jr en 20.000kmwww.dusseldorpbmw.nl

Land Rover Centre ZwolleRange Rover EvoqueType: eD4 Dynamic CoupéSpeciale opties: Black Pack, navigatieBijzonderheden: eD4 is de zuinigste beschikbare Range Rover Evoque, voorzien van 2.2 Diesel. Verkoopprijs: vanaf € 44.900,-Leaseprijs: vanaf € 945,- (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.)www.landrovercentrezwolle.nl

Munsterhuis SportscarsJaguar XJ 3.0 V6 AWDType: PortfolioUitrusting: SportpackVerkoopprijs: v.a.€ 130.690,-Leaseprijs: € 2199,- p.m. €www.munsterhuis.nl

72

61

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (55)

People’s BUSINESS 55

81 71

74

63

90

73

84

89

83

Emerpark AutoCitroën C4 CactusType: Blue HDI 100 BusinessVerkoopprijs: € 19.790,- Leaseprijs: € 517,- (full opera-tional, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.) www.emerparkauto.nl

Wensink Ford ZwolleFord Hybrid SEType: 170 PK Automaat Uitrusting: Climate Contr., Cruise Contr., Licht met. velg. Bijzonderheden: Uniek in NL en v.a. 14 % bijtel. Verkoopprijs: v.a. € 39.950,- rkLeaseprijs: € 799,- (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.)www.wensink.nl

Dusseldorp MINIMINI Cooper Type: Chili 1.5 136pkBijzonderheden: 20% bijtelling, stand. LED-verl., 3-cl benz.motor, Born in the NetherlandsVerkoopprijs: € 34.900,- rijklaarLeaseprijs: € 624,- p.mnd (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.)www.dusseldorpmini.nl

Furness Car ZwolleVolvo V60 D4 GeartronicType: R-DesignBijzonderheden: Testauto Inscription lak Chrystal White metallic. (meerprijs € 350,-)Verkoopprijs: € 45.865,-Leaseprijs: € 859,- (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.)www.furness-car.nl

Wensink Zwolle Mercedes-Benz C180 156 pk 250 Nm (20% bijtelling)Type: Avantgarde in- en exterieur / Intropakket BusinessBijzonderheden: Agility select button, nieuw infotainement Systeem met internet mogelijk-heid en Apple compatibel. Alle uitrustingslines zijn door elkaar te combineren!Verkoopprijs: vanaf € 36.995,- (C180 benzine 20% bijtelling)Leaseprijs: vanaf € 625,- per maand (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.)www.wensink.nl

Autopalace ZwollePeugeot 308 SWType: Blue Lease Executive BlueHDi 1.6Bijzonderheden:14% bijtellingVerkoopprijs: € 27.100,-Leaseprijs: op aanvraagwww.autopalacegroep.nl

Autobedrijf Berendsen & de GraafToyota Auris TSType: 1.8 Hybride Speciale opties: Lease Plus Bijzonderheden: Metallic LakVerkoopprijs: € 29.600,-Leaseprijs: € 548,54 (full operational, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w. 15 schade vrije jaren)www.toyota-zwolle.nl

Autobedrijf Berendsen & de GraafLexus LS600h-LType: PresidentUitrusting (speciale opties): Full-OptionsVerkoopprijs: €153.100,-Leaseprijs: In overlegwww.lexus-zwolle.nl

Aben en van de ScheldeNissan QashqaiType: 1.5 DCI TeknaUitrusting: TeknaVerkoopprijs: € 32.500,- (zonder metallic lak)Leaseprijs: € 678,- Bruto zonder bijtelling (full operati-onal, obv. 30.000 p/jr, 4 jaar, excl. b.t.w.)www.abenenvandeschelde.nl

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (56)

Furness Land Rover ApeldoornService

Laan van de Dierenriem 44, Apeldoorn, 055-368 28 47

www.furness-landrover.nl

RANGE ROVER EVOQUE

BUSINESS EDITIONSConsumentenvoordeel tot € 4.680

Min./max. gecombineerd verbruik: 4,9-7,8 l/100 km, resp. 20,4-12,8 km/l, CO2-uitstoot resp. 129-181 g/km. Consumentenprijs vanaf € 44.800 incl. BTW en BPM en excl. kosten rijklaarmaken. Zie voor verkoopvoorwaarden www.landrover.nl. Leaseprijs vanaf € 899 p.m. excl. BTW (bron: Land Rover Financial Services, full operational lease, 48 mnd., 20.000 km/jr.). Wijzigingen voorbehouden.

Er is al een Range Rover Evoque vanaf € 44.800.

Land Rover Centre EnschedeSales en service

Parkweg 102, Enschede, 053-431 81 12 www.landroverenschede.nl

Land Rover Centre ZwolleSales en service

Ceintuurbaan 50, Zwolle, 038-455 88 55

www.landroverzwolle.nl

* Bij 42% inkomstenbelasting.Volvo V60 D6 AWD Plug-in Hybrid v.a. € 59.995, afgebeelde auto Volvo V60 D6 AWD Plug-in Hybrid R-Design v.a. € 64.995. incl. 21% btw en bpm. Raadpleeg voor additionele kosten de verkoopvoorwaarden op www.volvocars.nl. Leasen Volvo V60 D6 AWD Plug-in Hybrid v.a. € 899 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., Volvo Car Lease: 020-65 873 10 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden.Gem. verbruik: 1,8 l/100 km (55,6 km/l), gem. CO2-uitstoot 48 g/km.

Bij Volvo breiden we onze succesvolle V60 Plug-in Hybrid serie uit. Naast de luxe Summum uitvoering, presenteren wij u nu ook de sportieve R-Design én de zakelijke Momentum! Geniet van Scandinavisch design, 50 km volledig elektrisch rijden en véél vermogen. U rijdt de nieuwe Volvo V60 Plug-in

Hybrid Momentum vanaf €59.995 en u least hem al vanaf €899 per maand. Daarnaast profiteert u tot 2019 van een lage bijtelling (vanaf €147 netto bijtelling per maand*). Kom naar de showroom voor meer informatie en maak direct een proefrit in één van onze nieuwe V60 Plug-in Hybrids.

€59.995 €899 P/M

vanaf Leasen vanaf

v.a. €147 netto bijtelling p/m*

• Pure: 50 km elektrisch rijden• Hybrid: 900 km actieradius• Power: 208 kW (283 pk)• Scandinavisch design• Verwarmbare voorstoelen• Nu ook als R-Design!

NIEUW UIT ZWEDEN!De Volvo V60 Plug-in Hybrid serie

Furness Car Zwolle - Ceintuurbaan 50 - Zwolle - 038 4558888 furness-car.nl

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (57)

People’s BUSINESS 57

RANGE ROVER EVOQUE TESTRIJDER: MARJON ROEFS

What you see is what you get

De dag begon al mooi; op de Ronald McDonald Business Breakfast Club bij Deltion kreeg ik van Wilco de stoere witte Range Rover Evoque en hij stapte over in mijn Audi TT. Van mijn ‘sportwagen’ naar ‘terrein-wagen’, zoals de auto officieel wordt gecategoriseerd. Ik ben benieuwd naar wat mij dat zou brengen...

De robuuste wit/zwarte uitstraling, strakke achterkant, mooie stroom-lijning en sportief onderstel vond ik reuze aantrekkelijk. De snuit van de auto is typisch Range Rover, karak-tervol en gedistingeerd. Instappen dan maar; de smaakvolle inrichting en de ‘look and feel’ pasten direct bij mij. Door een druk op de knop zat ik onder een fraai panoramadak. Het control centre met daarin o.a. radio en navigatie middenin op het dash-board waren makkelijk te bedienen. ‘What you see is what you get’, ik heb geen boekje erbij hoeven halen om te weten hoe iets werkte. Muziek en telefoon waren te bedienen via het stuur en de stem.

Tot dan toe nog geen meter gereden, dus ik kon niet wachten om het gaspedaal in te trappen. Een 2,2 liter diesel, 150 PK, zou deze kar wel pittig zijn? Nou en of, ik reed vlot en soepel weg en zoefde over de straat. Ik voelde mij één met de auto,

stuurde makkelijk en had goed overzicht doordat ik nu eenmaal in een hogere auto zit. De eerste blikken van andere automobilisten gingen al mijn kant op, soms duimen omhoog, vooral van vrouwen viel mij op.

Bij mijn bedrijfsbezoeken vonden de ondernemers de auto goed bij me passen. Toen naar huis om mijn dochter van school te halen. Aan bekijks geen tekort, de buurjongetjes en schoolkinderen wilden er graag even in- en aanzitten. Prachtig. Mijn dochter vroeg of we deze niet konden houden en toen vertelde ik dat onze oprit al vol staat met 2 auto’s en een camper. Maar wat niet is kan nog komen, als ik aan vervanging toe ben. Als coupé uitvoering minder geschikt als gezinsauto denk ik, een 5 deurs is dan toch makkelij-ker in het gebruik. Maar de prijs-kwaliteit verhouding is dik in orde!

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Het Centrum voor Commissarissen

en Toezichthouders

Testrijder: Marjon Roefs (r.)

Website: www.hetcct.nl

Dealerbedrijf: Land Rover Centre Zwolle

Contactpersoon: Wilco Leurink (l.)

AUTOTESTDAG

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (58)

€1.200,-

UWVOORDEELBurg. Roelenweg 19 • 8031 ES Zwolle • Tel. 038 - 4280300 [emailprotected] • www.leerentveld.nl

Gemiddeld verbruik CX-5 SKYACTIV-G 165: 6,0 liter per 100 km/16,7 km per liter/CO�2-uitstoot 139 g/km. Prijs inclusief BPM en BTW en exclusief kosten rijklaar maken. Vraag ons naar de kosten en voorwaarden of kijk op www.mazda.nl. Prijswijzigingen voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van de daadwerkelijke specifi caties.

Met de introductie van de Mazda CX-5 Limited Edition zet Mazda de toon. Boven op de al zeer rijke uitrusting van de TS+, wordt deze speciale uitvoering namelijk standaard geleverd met Smart Keyless Entry én een compleet geïntegreerd Bose audiosysteem. Dit levert u een voordeel op van € 1.200,-. Klinkt dit u als muziek in de oren? Kom langs in onze showroom voor meer informatie of maak direct een proefrit in de meest toonaangevende crossover van Nederland. De Mazda CX-5 Limited Edition. Vanaf € 31.990,-.

Powered by

Zet de toon met de Mazda CX-5 Limited Edition

De Kia Sportage is vernieuwd. Het exterieur is strakker en het interieur frisser door gebruik van de beste materialen en nieuwe innovatieve voorzieningen. Bovendien is de Sportage leverbaar met een nieuwe, krachtige 2.0 GDi motor. En, uniek bij Kia, voorzien van 7 jaar garantie, 7 jaar gratis wegenhulpgarantie en 7 jaar gratis APK. Breng snel een bezoek aan uw Kia-dealer voor een overtuigende proefrit.

Leerentveld Auto’s B.V. Burg. Roelenweg 19, 8031 ES Zwolle Tel.: 038 - 42 80 300, www.kia-zwolle.nlDirect weten wat uw auto waard is? Doe nu een gratis inruilscan via www.kia-zwolle.nl.

De nieuwe Kia Sportage. Trust your eyes.

Gem. verbruik: 5,2 – 8,5 l/100 km, 19,2 – 11,8 km/l, CO2-uitstoot 135 - 197 g/km. Actie is alleen geldig voor het actuele modelprogramma van de Kia Sportage met uiterste aankoopdatum en datum kentekenaanvraag van 30-06-2014 en uiterste registratiedatum van 29-08-2014 De genoemde vanaf verkoopprijs is, tenzij anders vermeld, incl. � 1.000,- inruilpremie, BTW/BPM, excl. metallic lak, kosten rijklaarmaken, afleverpakket, brandstof, leges, recyclingbijdrage en de optionele lakbescherming. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

**� 23.995,-Nu vanaf*inclusief � 1.000,- inruilpremie

id7_KIA510_2699167_003.indd 1 16-6-2014 10:18:17

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (59)

People’s BUSINESS 59

MAZDA 3 SEDAN TESTRIJDER: GERT ENGELSMAN

Een opvallende verschijning!

De dag voor de testdag word ik gebeld door Robert-Jan Ego van Autobedrijf Leerentveld om mij alvast in de stemming te brengen, heel attent! Op de testdag word ik gastvrij onthaald en geeft Robert-Jan mij uitleg over het merk Mazda. De marktpropositie van de Mazda 3 is goed doordacht en sluit aan op de behoeften van zowel de lease- als de particuliere markt.

Ik lever de sleutel van mijn Audi A6 in en maak kennis met een sportieve, mooi uitgevoerde en strak gestileerde Mazda 3 2.2 diesel met 150 PK. De eerste indruk is direct goed. De fraaie uitvoe-ring straalt kracht en dynamiek uit. Een opvallende verschijning, vooral in deze mooie rode kleur.

Het interieur is verrassend ruim en de sportieve in leer uitgevoerde, stoelen bieden veel comfort. Ook de informatie op het display is helder en overzich-telijk. De verbinding met de smartphone zorgt

ervoor dat ik toegang krijg tot veel mobiele dien-sten. Wanneer ik de motor start maakt een gevoel van sportiviteit zich van mij meester. Ik schakel soepel van de 1e naar de 6e versnelling.

Tijdens het rijden door de binnenstad van Zwolle is de motor nauwelijks hoorbaar. Je hebt het gevoel dat je in een limousine rijdt. Daarna de A28 op. De Mazda 3 accelereert voortreffelijk en voor je het weet bereik je de maximale toegestane snelheid op de snelweg... Helaas is dat 130 km per uur.

Ik besluit om de wegligging uit te proberen op de rotondes. Feilloos neemt de Mazda 3 de bochten,

OP DE FOTOBedrijf: Gemeente Zwolle

Testrijder: Gert Engelsman (l..)

Website: www.zwolle.nl

Dealer: Autobedrijf Leerentveld

Contact: Robert-Jan Ego (r.)

AUTOTESTDAG

je hebt het gevoel op een echt circuit te rijden.

In de loop van de dag besluit ik de Mazda nog even aan mijn gezin te laten zien. Zodra ik de straat inrij valt het op dat de buren geïnteres-seerd kijken. Ik neem een espresso om vervolgens richting Salland olie te rijden. Met een lichte zucht neem ik afscheid van deze mooie sportieve en dynamische bolide want zo zou ik de Mazda willen typeren. Hij heeft alles in huis van comfort tot Spartaanse kracht!

Leerentveld en in het bijzonder Robert-Jan bedankt voor deze mooie ervaring!

“De Mazda 3 neemt feilloos de bochten, je hebt het gevoel op een echt circuit te rijden”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (60)

THE NEW F-TYPE COUPÉ.NOT THE USUAL SUSPECT…JAGUAR.NL

F-TYPE 3.0 liter V6 Supercharged 250kW (340PK) Coupé vanaf € 85.800. Convertible vanaf € 92.900. Prijzen incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. Min./max gecombineerd verbruik: 8.8-11.1 l/100km. CO2 uitstoot resp 205-259 g/km. Afgebeeld model F-TYPE R met 5.0 liter V8 Supercharged 405kW (550PK). Wijzigingen voorbehouden.

HOW ALIVE ARE YOU?

MUNSTERHUIS SPORTSCARS Goudstraat 31-49 – 7554 NG HengeloTel. +31 (0)74 25 55 370 - Fax. +31 (0)74 25 55 379 - www.munsterhuissportscars.nl Email: [emailprotected]

JLRNGEN4W005_FTYPEC_Munsterhuis_Sportcars_135HX200_IC.indd 1 28/05/14 12:48

ONTDEK DE ULTIEME CROSSOVERDe nieuwe Nissan QASHQAI is beter dan ooit. Leverbaar met drie verschillende motoren, waaronder de zuinige DIG-T 115 benzinemotor, de fi scaalvriendelijke dCi 110 dieselmotor met slechts 20% bijtelling, of de krachtige dCi 130 met een trekvermogen van maar liefst 1.800 kg. En leverbaar in vier verschillende uitrustingsniveaus, waaronder de Connect Edition met standaard het Nissan Safety Shield.

DE NIEUWE NISSAN QASHQAINU IN DE SHOWROOM!

korting op een 3 jarigonderhoudscontract**

v.a. 20% bijtelling v.a. € 23.400,-* lease € 395,-/mnd*

Werktuigenweg 388304 AP EmmeloordTel. (0527) 63 01 70

Nikolaus Ottostraat 7a8013 NG ZwolleTel. (038) 467 45 40 www.abenenvandeschelde.nl

* Consumentenadviesprijs Nissan QASHQAI 1.2L DIG-T 115 Visia v.a. € 23.400,- (o.b.v. de meest recente prijslijst, incl. BTW en BPM, excl. recyclingbijdrage à € 45,- en kosten rijklaar maken). Vanaf leaseprijs gebaseerd op Nissan QASHQAI 1.2L DIG-T 115 Visia o.b.v. 48 maanden/15.000 km per jaar full operational lease via Nissan Business Finance, incl. verzekering excl. BTW, brandstof en vervangend vervoer. ** De 50% korting op een 3 jarig onderhoudscontract is uitsluitend geldig bij aanschaf van een nieuwe Nissan QASHQAI van 01/05/2014 t/m 30/06/2014. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaarduitvoering.

QASHQAI-gamma: 3,8-5,8 l/100 km, resp. 26,3-17,2 km/ltr. CO2-uitstoot variërend van 99 gr/km tot 129 gr/km. Alle wijzigingen voorbehouden aan Nissan Nederland.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (61)

People’s BUSINESS 61

Op maandagavond heeft Munsterhuis mijn eigen Jaguar XF sporting break omgeruild voor de zeer luxe uitgevoerde Jaguar XJ 3,0 V6 AWD. Ja! U leest het goed... Een all wheel drive systeem in de meest luxe Jaguar! Ik denk dat Jaguar mikt op markten in de States en Canada waar meer dan 50% van de mensen rijden in een AWD. In Engeland en Nederland is dat beduidend minder. Wanneer rijden wij in de sneeuw? Het werkt aldus: als er grip is gaat 100% van de aandrijfkracht naar de achter-wielen. In de winterstand van de versnellingsbak rijd je weg in de tweede versnelling en gaat er 30% van de motorkracht naar de voorwielen. Verder bepaalt de elektronica naar aanleiding van de snelheid, stuurhoek en de remkracht waar de aandrijfkrachten naar toe gaan.

Ik heb er niet veel van gemerkt. Toen ik ‘s morgens naar Zwolle reed stond de zon hoog

aan de lucht. Of eigenlijk misschien wél wat van gemerkt? Ik heb het idee dat de 6 cilinder motor een stukje extra techniek in beweging moet brengen. Hoe zou het zijn als alleen de achterwielaandrijving zou zijn gemonteerd? Ik vraag mij af of ik de meerprijs voor het AWD systeem over zou hebben.

De auto heeft een fantastisch weggedrag en hoort naar mijn gevoel bij de meest luxe bolides waar ik ooit in zat. Goede ergonomie achter het stuur. Alsof je in een heerlijke stoel thuis voor de buis zit. De auto gaat in iets meer dan 6 sec naar de 100 km per uur en het geluidsniveau is laag. Erg comfortabel! Het zou mijn nieuwe auto kunnen zijn, liefst nog dit jaar als ik niet recent m’n eigen Jaguar had aangeschaft.

Onlangs heb ik een uitstapje gemaakt naar een extreem zuinige auto, de Fisker. Elektrisch

JAGUAR XJ 3.0 V6 AWD TESTRIJDER: HAN BROUWERS

Een all wheel drive systeem in de meest luxe Jaguar!

OP DE FOTOBedrijf: Brouwers Accountants & Adviseurs

Testrijder: Han Brouwers (r.)

Dealer: Munsterhuis Sportcars

Contactpersoon: Jan-Peter Bakker (l.)

rijden ontwikkelt zich snel, dus ook maar weer snel verkocht. De nieuwe generatie elektrisch rijden achterhaald de vorige erg snel. Voorlopig weer terug naar mijn merk Jaguar, in afwachting van een elektrisch aangedreven Jaguar!

AUTOTESTDAG

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (62)

Gem. verbr. (afh. van type motor) l/100 km: 3,2-5,6; km/l: 31,3-17,5; CO2: 85-129 gr/km.

AUTO PALACE ZWOLLE B.V.Willemsvaart 18 A Tel.: (088) 003 50 00www.autopalacegroep.nl(Wij hebben ook vestigingen in Dronten, Emmen, Harderwijk, Heerde, Hoogeveen, Meppel, Ommen, Raalte en IJsselmuiden.)

NU IN ONZE SHOWROOM: DE NIEUWE PEUGEOT 308 SW

De Peugeot 308 SW is totaal nieuw. En meteen al verkozen tot Auto van het Jaar 2014! Voel uzelf ook even autojournalist. En maak als een van de eersten een proefrit. Ervaar de nieuwe 308 SW. Hij is licht, zuinig, heeft een hoogwaardige afwerking en een compleet ander uiterlijk. De Peugeot 308 SW is er vanaf € 21.450. En met 14% bijtelling + een nieuwe generatie motoren + de grootste bagageruimte in z’n klasse helemaal de winnaar. Tot ziens in onze showroom!

De nieuwe Peugeot 308 SW is er vanaf € 21.450. De 308 SW Première is leverbaar met de 1.2 e-THP 130 pk-motor met naar keuze een handgeschakelde of automatische versnellingsbak met 6 versnellingen. Genoemde adviesprijs is incl. btw, bpm, excl. kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage en leges. Afgebeeld model kan afwijken van de standaarduitvoering.

AUTOBEDRIJF BERT WIETENBoeierweg 11, Zwolle, tel. 038 - 421 2128bertwieten.hyundai.nl

Vraag bij ons om de Hyundai i30 Wagon en de zeer aantrekkelijke leasetarieven

Als royaal nog royaler kan

Gecombineerd brandstofverbruik: 3,7 - 6,8 (l/100 km) / 27 - 14,7 (km/l); CO2-emissie: 97 - 160 (g/km). Uitstoot is afhankelijk van gebruik. Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.GENOEMDE PRIJS VAN HET MODEL IS INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, METALLIC LAK, LEGES EN RECYCLINGBIJDRAGE. AANBIEDING IS GELDIG ZOLANG DE VOORRAAD STREKT. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. ZIE VOOR KOSTEN EN VOORWAARDEN WWW.HYUNDAI.NL. AFGEBEELD MODEL KAN AFWIJKEN VAN STANDAARD UITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG IN DE SHOWROOM NAAR DE VOORWAARDEN.

Stoer en strak design aan binnen- en buitenzijde. Maximale ruimte en comfort voor iedere passagier. En royaal... Overtuig jezelf.

De Hyundai i30 Wagon vanaf €20.495,-

hdd303-119/1 adv 200x135.indd 1 28/05/14 16:11

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (63)

People’s BUSINESS 63

Voor het eerst een hele dag testrijden in een Nissan. Vanaf het moment dat ik mijn rijbewijs heb, heb ik al in vele merken auto’s gereden maar nog nooit in een Nissan. Opgetogen rijd ik naar Aben en van de Schelde om mijn Audi om te ruilen voor een Nissan Qashqai.

De eerste indruk is goed. Een compacte, stoere auto. Strak in de lak, dikke banden om vette vel-gen! Na het instappen probeert Martin mij uit te leggen wat er allemaal op en aan zit. Na

2 zinnen ben ik hem al kwijt, want wat is deze auto rijk uitgerust! Bedenk het maar en het zit er in: rondom in de camera , navigatie, noodstop, dode hoek alarm, ‘hou-de-auto-tussen-de-strepen’ alarm en ga zo maar door.

Ook het rijden is een genot. De leren stoelen heb-ben een hoge zit en zijn volledig instelbaar. De auto is direct in het stuur en heeft een stille dieselmotor (20% bijtellen!).

Na een goed stuk snelweg (ik had gewoon door kunnen rijden naar Zuid-Frankrijk) even wat bochtenwerk gedaan. Ook hier is niets op aan te merken. Tevreden rijd ik tegen een uur of vier naar Kampen om de auto te ruilen tegen mijn ‘kaal’ uitgeruste Audi. Pluspunt van mijn Audi is

NISSAN QASHQAI 1.5DCI TEKNA TESTRIJDER: DICK VOS

“Strak in de lak, dikke banden om vette velgen”

de automatische transmissie, maar die is volgens Martin ook te krijgen op de Nissan. Ik begin nu toch echt te twijfelen…

Al met al een super dag gehad. Mijn conclusie over de Nissan: ik zou zo bereid zou zijn deze auto te kopen. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Voor € 30.000,- krijg je echt een uitstekende, com-fortabele auto waar niets aan ontbreekt. Ik denk toch dat ik over een jaar of twee als ik toe ben aan een andere auto, mij wat beter ga oriënteren op de markt. Met name de uitrusting van Japanse auto’s t.o.v. de prijs spreekt mij zeer aan. Hier kunnen de Europese merken echt nog wat van leren.

Ik kijk nu al uit naar de testdag van 2015. Mag het weer een Japanner zijn??

OP DE FOTO

Bedrijfsnaam: Veldhuis Adviesgroep B.V.

Testrijder: Dick Vos (r.)

Website: www.veldhuisadvies.nl

Dealerbedrijf: Aben en van de Schelde

Contactpersoon: Martin Weustink (l.)

AUTOTESTDAG

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (64)

People’s BUSINESS64

Car of the Year: Peugeot 308 SW

STILLE KRACHT

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (65)

People’s BUSINESS 65

RIJIMPRESSIE

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (66)

People’s BUSINESS66

De verwachting rondom de nieuwe Peugeot 308 SW zijn hooggespannen. Dit zal het nieuwe succesnummer voor het Franse merk gaan worden. De wapenfeiten zijn een mo-dern design, een zeer scherpe vanafprijs, 14% bijtelling en de titel ‘Car of the Year’ op de flank. Dat zijn met recht zeer sterke troefkaarten waar de di-recte concurrentie argwanend naar zal kijken. Autopalace Zwolle stelt ons de 308 SW voor enkele dagen ter beschik-king. Let’s see. Ben vooral benieuwd hoe ratio en emotie in deze auto samenkomen.

Niet het dashboard of het design vallen op. Nee… het gevoel van ruimte maakt indruk. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door het grote glazen dak.

Mijn eigen ervaringen met Peugeot gaan al weer heel wat jaren terug. Ooit een 205-je gehad op grijs kenteken. Een rode. En mijn eerste auto van de zaak was een 106. Auto’s waar ik als begin twintiger wel wijs mee was. Nu dus ruim 20 jaar

later deze kennismaking met de 308 SW. Het is me wel opgevallen dat Peugeot de afgelopen jaren een nieuwe succesvolle lijn auto’s heeft geïntroduceerd. Het begint in de zakelijke markt met de 508. Een chique en moderne auto die het in Nederland zeer goed doet. Ook de 208 is vernieuwd en doet het goed. Nu dan de 308. Het familiegezicht in het design is goed zichtbaar. De 308 is niet heel erg uitgesproken. De auto heeft mooie strakke lijnen zonder gekke tierelantijntjes. Peugeot kiest hiermee voor de gouden middenweg. Het is een auto die veel mensen zal aanspreken en dat is uiteraard goed voor de restwaarde. De SW is als stationwagon een hele ruime auto terwijl de auto er compact uitziet. Dat is de grootste verdienste van de ontwerpers. Dit geeft het ontwerp dynamiek.

Compacte stationwagens zijn voor Peugeot heel belangrijk. Zeker in Nederland. Het Franse merk bouwt deze modelvariant al 50 jaar. Sinds de 308 is uitgeroepen tot Auto van het Jaar, reiken de bomen

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (67)

People’s BUSINESS 67

tot de hemel. De komst van een stationwagen zal alleen maar leiden tot extra glans. Nederlanders hebben een sterke voorkeur voor deze carrosse-rievariant. Dat was vroeger al zo, maar ook de huidige verkoopcijfers tonen dat aan: 80 procent van de klantenorders betreft een SW. Autopalace ver-wacht dat de 308 SW één van de belangrijkste modellen voor de komende jaren zal worden.

Nadat we de sleutel in ontvangst hebben genomen, nemen we plaats achter het stuurwiel. De eerste indruk is onverwacht. Niet het dashboard of het design vallen op. Nee… het gevoel van ruimte maakt indruk. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door het grote glazen dak. Vroeger werd deze auto in de middenklasse ingedeeld. Qua interieurruimte is dat niet langer terecht. Daarvoor heb je de grotere 508 niet nodig. Het dashboard is heel strak en modern. Origineel en anders zou ik het zeker willen noemen. Qua bediening werkt het allemaal prima. Inituitief zit alles op de goede plaats en er zijn geen overbodige bedieningselementen. Onze testwagen heeft een

geheel zwart interieur, dashboard, stoelen… alles zwart. Als ik mijn eigen 308 SW mag samenstel-len zou ik het anders doen. Een mooi two-tone dashboard met de bovenzijde zwart en de onder-zijde lichtgrijs. En een lederen stoelbekleding in Guerande lichtgrijs. Voor een meerprijs van € 1.600 euro krijg je daarmee een hele andere interieurbeleving.

Op weg met de 308Wij rijden vandaag in de 120 pk sterke 1.6-liter BlueHDi, een dieselmotor met 14 procent bijtel-ling. Dat is de auto die vooral zal scoren bij de zakelijk rijder. Naast dit model zijn er nog zes andere motorvarianten. Voordat we de motor starten zien we in de prijslijst dat we 120 pk en

AUTOPALACE VERWACHT DAT DE 308 SW ÉÉN VAN DE BELANGRIJKSTE MODELLEN VOOR DE KOMENDE JAREN ZAL WORDEN

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (68)

300 nm koppel onder de kap hebben. Tja… dat belooft geen al te sportieve prestaties. Als we onderweg gaan blijkt al snel dat je de moderne auto ingenieurs niet moet onderschatten. Uit het betrekkelijk kleine motorblok hallen ze verras-send veel koppel en dat komt je in het rijgedrag zeer ten goede. Als je de auto boven de 1.200 toeren rijdt dan kom je werkelijks niets tekort. Souplesse is het toverwoord. Op de snelweg trek je in zijn vier heerlijk door tot de maximum toe-gestane snelheid. De motor is dan nog heel rustig en niets duidt er op dat je wilt doorschakelen naar zijn vijfde of zelfs zesde versnelling. Sturen en schakelen doet de SW al on-Frans precies.

De BlueHDi diesel scoort een fabrieksverbruik van 1 op 31 (!), maar tijdens een recente record-poging op een afgesloten circuit haalden de Fransen met de nieuwe driecilinder e-THB benzinemotor maar liefst 1 op 35. Daarbij zullen ze dan niet de Sport-modus heb-ben ingeschakeld, die onder meer zorgt voor een betere gasrespons en een zwaardere besturing. De speciale knop in de middenconsole is voorbehou-den aan de driecilinder en de dikste diesel uit de prijslijst.

Peugeot heeft zijn zaakjes met deze 308 SW goed voor elkaar. Met een aantrekkelijke vanafprijs van € 18.990 (voor de eenvoudigste Blue Lease-uitvoering) en € 24.400 voor de BlueHDI zet Autopalace een auto in de showroom die alles in huis heeft wat de veeleisende zakelijke vandaag de dag zoekt. Het totale pakket is uitgebalan-ceerd. Rationeel gezien scoort deze auto opti-maal. Emotioneel gezien is het ook allemaal goed voor elkaar. Het is misschien geen ‘headturner’ maar daar zoekt men tegenwoordig niet naar in dit segment. Na deze testrit verbaast het ons niet langer de titel Car of the Year in 2014 door de Peugeot 308 SW gedragen wordt.

De BlueHDi diesel scoort een fabrieksverbruik van 1 op 31 (!), en de nieuwe drie-cilinder e-THB benzinemotor maar liefst 1 op 35

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (69)

People’s BUSINESS 69

Autopalace ZwolleWillemsvaart 18AZwolleTel: 088-0035000www.autopalacegroep.nl

RIJIMPRESSIE

BLUE LEASE EXECUTIVE

De uiterst complete Blue Lease Executive uitvoering kost slecht € 26.350 (14% bijtelling) en kent een zeer rijke basis-uitrusting met o.a. een Panoramadak, parkeersensoren voor en achter, full map navigatiesysteem, cruise control en lichtmetalen velgen. In deze uitvoering is veel chroom en aluminium is gebruikt waardoor de Peugeot 308 SW een fraaie, luxueuze uitstraling heeft.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (70)

Wensink Zwolle, Lippestraat 28028 PS Zwolle, Tel: 038-425 57 55www.wensink.nl, [emailprotected]

Exclusief verkrijgbaar bij Ford Wensink

De nieuwe Ford Fusion Hybrid SEUniek in Nederland, kom hem zelf bekijken in onze showroom. De Ford Fusion Hybrid SE is er al vanaf € 36.950,-. En dat met maar 14% bijtelling.

K

Accoord:

Omschrijving: Lease Edition Magazine People Business Operator: John

Je verdient meer dan je denkt.De A-, B-, C- en E-Klasse, de CLA en de GLA zijn nu leverbaar als Lease Edition. Alle modellen kenmerken zich door een zeer rijke standaarduitrusting en 20% bijtelling en zijn buitengewoon scherp geprijsd. Kortom, je verdient meer dan je denkt. Het beste, nu bereikbaar op www.wensink.nl/mercedesbenz.

De Mercedes-Benz Lease Editions.

Zwolle Lippestraat 2, 8028 PS, tel. 038 - 4255755. www.wensink.nl, [emailprotected]

Gecombineerd verbruik: 3,6 - 5,0 l/100 km, 27,8 - 20,0 km/l, CO2-uitstoot 92 - 117 g/km. U rijdt al een C-Klasse Lease Edition (C 180) vanaf € 38.995,- incl. BPM en BTW en excl. recyclingbijdrage en kosten rijklaar maken. Voor kosten en leveringsvoorwaarden zie www.wensink.nl/mercedesbenz. Leasetarief vanaf € 625,- per maand excl. BTW o.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 48 maanden, 20.000 km per jaar. Acceptatie onder voorbehoud door Mercedes-Benz Financial te Utrecht. Bel voor meer informatie: 00800 – 97 77 77 77 (gratis).

* Netto bijtelling op basis van 42% belasting. Het genoemde bedrag is een rekenvoorbeeld. Kijk voor meer informatie op Mercedes-benz.nl.

De C-Klasse Lease Edition. vanaf

€ 273,- netto bijtelling p.m.*

FHV_94398_MB_LeaseEdition_adv9_200x135_Wust.indd 1 5/27/14 9:35 AM

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (71)

People’s BUSINESS 71

Van huis uit ben ik geen Ford ‘fanaat’! Echter… de Ford Hybrid SE die ik heb meegekregen van Wensink heeft mijn beeld over Ford compleet en in positieve zin veranderd. Het vermogen en rijgedrag van de auto zijn bijzonder positief te noemen.

De Ford Hybrid SE rijdt stevig en solide en heeft een behoorlijk acceleratie vermogen. Dit had ik niet verwacht bij een semi elektrische auto. Het dashboard is overzichtelijk en functio-neel en de stoelen zijn dan ook zeer comfortabel te noemen. De Ford Hybrid SE heeft een mooie stoere uitstraling. Dit vind ik overigens van alle ‘nieuwe’ Ford modellen.

Bij aanschaf / lease van een nieuwe auto kijk ik naar comfort en uitstraling in combinatie met een ‘groen’ label. Ook hier ben ik, vanuit PEC Zwolle, bij Wensink in geslaagd. Zelf rijd ik in

FORD HYBRID SE TESTRIJDER: DAVE FITSCH

“De auto lijkt uit een James Bond film te komen”

OP DE FOTOBedrijfsnaam: PEC Zwolle

Testrijder: Dave Fitsch (grote foto)

Website: www.peczwolle.nl

Dealerbedrijf: Wensink Ford Zwolle

Contactpersoon: Peter van der Sar (kleine foto)

een Mercedes Benz CLA. Dit model komt heel dicht in de buurt van, in mijn optiek, een ideale auto qua model, uitstraling, comfort en is zuinig voor het milieu.

Wat mij is bijgebleven van de Ford Hybrid SE, is de neus. De auto (vooraanzicht) lijkt zo uit een James Bond film te komen. Erg spectaculair.

Als ik een dag minister van verkeer zou mogen zijn dan zijn dit mijn belangrijkste punten:• Afschaffen van de ‘gehate’ bijtelling op lease auto’s. Een lease auto is, in mijn optiek, voor ‘zakelijk’ Nederland een primaire behoefte om bij te dragen aan de economische vooruitgang van het land. • Een betaal vignet voor niet Nederlands gemotoriseerd verkeer. • Verhoging maximum snelheid buiten spitstijden.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (72)

People’s BUSINESS72

Nou, dat was me wat. Van een lage snelle BMW naar een hoge degelijke Kia Sportage. Althans dat had ik verwacht. Maar de nieuw Kia Sportage is niet degelijk. Het is een stoere auto met strakke lijnen en een sportief uiterlijk.

Door de hoogte van de auto heb ik, als relatief kleine bestuurder een goed overzicht op de weg. Dit geeft mij een gevoel van zelfverzekerdheid. Dat gevoel wordt ondersteund door het strakke interieur dat erg overzichtelijk is.

Qua rijperformance krijgt de Sportage wat mij betreft een ruime voldoende. Hij stuurt heel licht, rijdt erg stil en heeft een goede wegligging. Voor wat betreft de power had het voor mij wat pittiger gemogen. Op dit vlak had ik van de naam Sportage iets meer verwacht. Ik zou zeg-gen een iets zwaardere motor erin en dikke kans dat wanneer ik aan zo’n grote auto toe ben, deze zeker een optie is!

Het panorama dak vond ik trouwens fantas-tisch! Heerlijk licht en hij kan helemaal open. De stoelen zaten zeer comfortabel en het interieur is mooi, netjes en clean. Niet teveel

knoppen en poespas, lekker over-zichtelijk. Het karakter van de auto typeer ik als stoer en degelijk.

Momenteel zou ik de auto niet kopen, omdat ik niet zoveel ruimte nodig heb. Maar ik zou het zeker overwegen mocht dit wel het geval zijn. De zeer voordelige prijs en bijtelling van de auto werken daar ook zeker aan mee.

Al met al een leuke ervaring om mee te doen aan de testdag en het programma erna vond ik erg interessant. Top dat nog af met informeel nader kennis maken met mede- ondernemers tijdens de netwerkbijeenkomst en je hebt de juiste cocktail te pakken voor een geslaagd evenement!

KIA SPORTAGE 2.0 BENZINE HANDGESCHAKELD TESTRIJDER: NICOLE JONGMAN

Een stoere auto met strakke lijnen

OP DE FOTOBedrijfsnaam: SNS Bank

Testrijder: Nicole Jongman (l.)

Website: www.snsbank.nl

Dealerbedrijf: Autobedrijf Leerentveld

Contactpersoon: Marcel van de Spil (r.)

“Het panorama dak vond ik fantastisch, heerlijk licht.”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (73)

People’s BUSINESS 73

MERCEDES C-KLASSE TESTRIJDER: JAN PETER NOOIJEN

De Mercedes C-klasse, de naam zegt het al, is echt KLASSE! Niet omdat ik er vandaag in heb mogen rijden maar mijn omgeving, van jong tot oud, waren allen enthousiast over de uitstraling van dit model. Er staat een auto! Het ‘wauw’ gevoel over-heerste bij iedereen.

Mercedes heeft de naam van degelijk en dat blijkt ook bij dit model. Tenminste als je aan de achterkant begint. Hoe verder je naar voren komt hoe eigenzinniger de auto wordt. Bij de neus aangekomen staat daar een stoere misschien wel een iets agressieve auto. Eenmaal op de grote weg wil de auto sneller en sneller. 130 km in zijn 4 is geen probleem terwijl je nog naar de 6 kan doorschake-len. Ik ben gewend automaat te rijden en tja, die mis ik ook wel. Ik heb moeite mijn ogen op de weg te houden. Ik word telkens afgeleid naar het niet ingebouwde scherm vol met hoogstandjes. Met een

soort i-pad kun je het scherm bedienen. Ik moest wel even zoeken voordat ik het knopje akkoord vond voor de navigatie, maar eenmaal gevonden dan ben je er zo aan gewend. Een duidelijk scherm welke je zonder problemen overal brengt. De ver-borgen snufjes zijn innovatief en ik heb tijd te kort om alles onder de knie te krijgen. Het interieur is pure klasse in combinatie met een luxe uitstraling. Hier kun je zonder meer je zakenrelaties in mee- nemen. Als je achter het stuur zit heb je wel het gevoel dat iedereen je nastaart. Mercedes blijft ook met deze auto het premium segment aanspre-ken. De auto is van binnen ruim genoeg voor 2 personen. 4 personen kunnen er prima zitten maar het houdt niet over. Zeker niet als je met 4 volwassenen er in zit. Omdat ik gewend ben aan adaptive cruise control moest ik toch wat inspan-nender op de weg letten. Dus bij mijn volgende auto moet dit er zeker in zitten, met een automaat.

Ik hecht persoonlijk niet veel waarde aan zuinige auto’s echter nu mijn kinderen gaan studeren ben ik er wel op aan het letten. Deze auto heeft 20% bijtelling! Scheelt toch mooi 5% op een waarde van ca 46.000. Ik ben redelijk merktrouw en Mercedes is nooit mijn droomauto geweest maar deze auto zet mij toch aan het dromen. Een auto is voor mij al lang geen statussymbool meer. Een auto moet voor mij goed zitten, voldoende vermogen hebben om goed in het verkeer mee te komen en uitstra-ling. Deze auto heeft het allemaal... dus niet meer te lang gaan dromen, zeg ik dan.

Ik wil Rutger Wuite hartelijk bedanken voor de prima service. Hij heeft uitgebreid de tijd genomen om de auto uit te leggen. Ook tijdens de netwerk-party was hij een aangenaam gezelschap. Als ver-rassing had hij mijn eigen auto grondig gewassen! Hartelijk dank!

Deze auto zet mij aan het dromen...

OP DE FOTOBedrijfsnaam: ABN AMRO MeesPierson Zwolle

Testrijder: Jan Peter Nooijen (l.)

Website: abnamro.nl/nl/private banking

Dealerbedrijf: Wensink Zwolle

Contactpersoon: Rutger Wuite (r.)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (74)

People’s BUSINESS74

VOLVO V60 D4 R-DESIGN TESTRIJDER: MARJON BOSMA

Toen ik benaderd werd voor de autotestdag was mijn eerste reactie “Weten jullie dat zeker?”. Ik heb niet veel met auto’s, doe zoveel mogelijk op de fiets en vind het vooral belangrijk dat een auto het doet als je hem nodig hebt. Mij werd verzekerd dat dat niet uit-maakte en dat ze graag zouden zien dat ik meedeed en toen dacht ik “waarom ook niet”.

Bedrijfsnaam: Marjon Bosma Advocaat en Mediator

Testrijder: Marjon Bosma (foto groot)

Website: www.marjonbosma.nl

Dealer: Furness Car Zwolle

Contactpersoon: Rick Haverkamp (foto klein)

“En eerlijk is eerlijk: ik heb geen spijt van deelname aan de testdag gehad”

Dus meldde ik mij op een zonnige dinsdagochtend bij Rick Haverkamp van Furness Car Zwolle. Een mooie witte Volvo V60 D4 R-Design met een stijlvol en sportief interieur (zwartleren bekleding, wit stiksel, overzichtelijk dashboard zwart met chroom) stond klaar. Prachtige auto om te zien, alhoewel ik toch ook wel even met een scheef oog keek naar de cabrio die er naast stond. Het zou immers een mooie zomerdag gaan worden. Maar Rick hielp mij snel van die droom af. Het was de Volvo V60 D4 die onder de aandacht van de zakelijke markt gebracht moest worden, een sportieve diesel automaat, zuinigheidscate-gorie B, met slechts 20% bijtelling. En dus reed ik – na de sleuteluitwisseling en een korte uitleg – in ‘mijn’ witte Volvo het terrein af.

En eerlijk is eerlijk: ik heb daar die dag geen spijt van gehad. Vanaf het eerste moment voelde de auto veilig en vertrouwd. Wegligging was prima en het sturen ging soepel. Een zeer comfortabele stoel met goede hoofdsteun, en die automaat, dat is toch wel super als je een diesel met handversnelling gewend bent.

Op weg naar een afspraak in Deventer zoefde ik over de dijk en met gemak nam ik de rotondes. En terug naar Zwolle over de A50 kon ik de wegligging bij hogere snelheid ervaren. Stabiel en rustig. Het was wel even oppassen met accelereren: zo snel was ik niet gewend en voor ik het wist gaf het duidelijke dashboard regelmatig aan dat ik al boven de maximumsnelheid zat. Het start/stop-systeem was nieuw voor mij, maar bleek betrouwbaar en qua duurzaamheid een mooie uitvinding. Al met al heb ik genoten van de auto. Het is dat ik mijn toekomst meer in een elektrische auto zie, anders zou ik zeker wel in zijn geweest voor deze Volvo.

Veilig en vertrouwd vanaf het begin

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (75)

People’s BUSINESS 75

HYUNDAI I30 TESTRIJDER: KLAAS BUITINK

Op 20 mei jl. mocht ik de hele dag rijden in deze sportieve Hyundai. Om aan deze dag deel te nemen mocht ik mij melden bij Frank van de Sande van Autobedrijf Bert Wieten in Zwolle. Toen wij naar buiten liepen en de eerste blik konden werpen op de i30, viel vooral de sportief ogende neus op. De rode belijningen wat een optie is, staan goed bij de kleur “Steel Gray”. Na een korte instruc-tie over de aanwezige opties en bijzonderheden, mag ik instappen. We koppelen mijn telefoon via Bluetooth. Dit werkt direct. Verder zie ik een strak en duidelijk dasboard. Deze loopt mooi over in het middenconsole.

Nadat ik wegrijd valt direct op dat de motor bin-nen bijna niet te horen is. De bestuurdersstoel zit prima en is in hoogte verstelbaar. Deze Hyundai i30 Business Edition is rijk uitgerust met vele opties

zoals, parkeersensoren, climate controle, een dui-delijk navigatie scherm, een boardcomputer en een achteruitrijcamera.

Deze Hyundai is een prima auto, soepel rijgedrag, directe besturing en een prima wegligging. Zelf zou ik gezien de ruimte van de kofferbak kiezen voor de Wagon uitvoering. Zeker als ik bijvoorbeeld spul-len over zou moet brengen tussen onze vestigingen in Ommen en Zwolle, is dat wat idealer. Als ik iets later de lijst doorneem met daarop de standaard uitrustig valt mijn oog op de ‘5 jaar drie-dubbele garantie’. Zo wordt op alle nieuwe model-

len van Hyundai 5 jaar garantie op productie- en fabricagefouten van bumper tot bumper, zonder kilometerbeperking geleverd, 5 jaar hulp bij proble-men onderweg en 5 jaar preventieve controles door een herkende reparateur. Zeker een pluspunt.

Het was een leuke ervaring om een dag in deze auto rond te rijden. Aan het einde van de dag ben ik naar Salland Olie in Kampen gereden om af te sluiten met een fotosessie en de ervaring te delen met de andere testrijders. Bij deze wil ik dan ook Frank van de Sande van Autobedrijf Bert Wieten bedanken voor deze mooie gelegenheid.

Soepel rijgedrag en een goede wegligging

“Mijn oog valt op de ‘5 jaar driedubbele garantie’.”

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Roggendorf Security

Testrijder: Klaas Buitink (r.)

Website: www.roggendorf-security.nl

Dealerbedrijf: Autobedrijf Bert Wieten

Contactpersoon: Frank van de Sande (l.)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (76)

People’s BUSINESS76

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (77)

People’s BUSINESS 77

DE MENS ACHTER...

Hij verzamelt vet en plantaardige oliën met UCO Kampen BV, reinigt gecertificeerde tankauto’s die plantaardige en dierlijke vloeibare producten hebben vervoerd zoals palm- en zonnebloem-olie, wijn, melk, etc. Tevens wordt gecertificeerd vet bij groot-

verbruikers in Duitsland verzameld zoals bijvoorbeeld Burgerking, waar hij daarbij ook nog eens de gastronomie horecabenodigdheden levert.

Hij maakt van die vetten diesel en de reststoffen levert hij aan de biogasindustrie. Sinds enige tijd verzamelt Cees ook het thuis gebruikt frituurvet via de supermarkt. Hij vermaalt en reinigt het plastic kannetje tot grondstof voor de plasticindustrie. Cees ziet gebruikt vet niet als afval, wat tot voor kort de verbrandingsoven in ging toen die vetten niet meer verwerkt mochten worden in veevoer. Hij ziet dit als waardevolle grondstof die na scheiding en verwerking op milieu verantwoorde en gecertificeerde wijze, door hem weer, als waardevolle producten gemaakt worden.Zelden ontmoette ik een ondernemer die op milieu, productie en sociaal gebied zo ver was met MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en daar een doorslaand succes van heeft gemaakt.

In dit interview gaat het vooral over de persoon Cees Bunschoten en leert u hem een stukje beter kennen. Ik interviewde Cees tijdens een diner op een dinsdag in Restaurant ’t Pestengasthuys, dat sinds 1996 gevestigd is in (Weversgildeplein 1) Zwolle waar wij gastvrij ontvangen werden door chef-kok Paul Stegeman en super-gastvrouw Sonja Kloppers. Het was heerlijk weer, toen wij op hun terras, onder de verlichte boom op het pleintje (genoemd naar het gebruik van dit pand door het weversgilde) van ons aperitief en binnen van ons diner genoten. Ik herkende daar een paar ondernemers die er toe doen in de (bijna) vakantiesfeer die hier heerst. Het is een prachtig gerestaureerd 15e eeuws monumentaal pand. Wat is er toch veel culinair genot in Zwolle en wat doen ze daar veel aan goed hergebruik van hun monumenten. Heerlijk om een moderne ondernemer in een ambachtelijke ambiance aan de tand te voelen. Dit gebouw is ook hergebruikt. Het was rond 1450 gebouwd, juist aan de buitenkant van de stadsmuur, als ‘ziekenhuis’ voor mensen die toen aan de pest leden, vandaar de naam. In die tijd heerste in Europa een pestepidemie, waar uiteindelijk 25% van onze bevolking aan stierf. Nadat de pestepidemie was afgelopen, is het (geheel in MVO stijl) hergebruikt als

De Mens Achter...

Ondernemer Cees BunschotenHumphrey G. van der Laan had onlangs een diepte-interview met een wel heel interessante ondernemer, Cees Bunschoten (28 juni 1968 Ermelo), CEO van Biodiesel Kampen B.V. Daar maken ze van gebruikt frituurvet grote tankers vol bio-diesel die wij nu allemaal bij de pomp tanken als je auto tenminste op diesel rijdt.

H

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (78)

People’s BUSINESS78

DE MENS ACHTER...

soldatenhospitaal, daarna als huis voor het belangrijke weversgilde, en daarna als armen-weeshuis, pak/opslag huis, woonhuis, edelsmid atelier, en als boekhandel. Enkele eeuwen na de bouw van het pand, is de stadsmuur verplaatst in verband met de groei van de stad. Dit is de reden, waarom dit monument met dit topres-taurant nu in het centrum van de stad, vlakbij de Librije, ligt. De ontspannen sfeer voor het interview met de MVO ondernemer Cees Bunschoten die onze gastvrouw zo professioneel onzichtbaar bepaalde, paste precies bij het mooie hergebruik van dit prachtig Middeleeuws gebouw.

De vader van Cees, Henk Bunschoten, begon met zijn vriend Barend Vierhouten, vlak na hun dienstplicht een vetsmelterij in Ermelo in 1968. Een onderneming die gebruikte plantaardige oliën en vetten verwerkten tot een grondstof voor de veevoederindustrie.Vader Henk verzorgde het vervoer. Vrachtauto’s hadden zijn hart gestolen. Zijn deel in de onderneming werd overgedaan aan zijn broer Gerrit Bunschoten en Henk begon een transportbedrijf en specialiseerde zich op het Midden-Oosten. Zoon Cees zat op de detailhandelsschool in Zwolle, toen vader Henk een bijrijder nodig had. Wilde Cees zijn school afmaken of niet? Cees koos voor de vrachtwa-gen. Op zijn 18e haalde hij zijn groot rijbewijs en reed de ritten naar Oost-Europa wat, voor de val van de Berlijnse muur, een hele onderneming was. En zo pakte Cees van alles aan. Met een stropdas op klompen.Toen Europa de poorten voor Oost-Europa opende zag Cees in dat hij snel zijn bloeiende transportonderneming moest opdoeken. De tweedehands prijzen voor zijn vrachtwagens waren toen erg hoog en Cees vermoedde dat de Poolse chauf-feurs snel op de snelweg te vinden zouden zijn. En dat is een sterk punt van Cees, hij kan op tijd zijn verlies nemen en met een bloeiende activiteit stoppen.Cees werd vervolgens door de oude vriend van zijn vader, Barend Vierhouten, benaderd of hij geen partner in de vetsmelterij wilde worden. Cees zijn vader overleed toen hij 37 was en Barend Vierhouten vond Cees een goede partner net zoals zijn vader, waarmee hij het bedrijf samen ooit gestart was. Bij de vetsmelterij was een groot probleem. In 1999 was er door het dioxine schandaal in veevoer een enorm voedselprobleem ontstaan. Gereinigd en gezuiverd gebruikte oliën en vet-ten mochten dan ook niet meer verwerkt worden in veevoerproducten. Het werd ineens afval! In plaats van er geld aan te verdienen werd het een kostenpost. Dat was vanzelfsprekend een groot probleem. Op dat moment was er net een proef uitgevoerd om uit soja, koolzaad en palmolie brandstof te maken. De zogenaamde biodiesel 1ste generatie. Heel belangrijk om kennis op te doen en anders te leren denken maar niet milieu vriendelijk en zeker niet MVO. Kostbare landbouwgrond en gewassen die voor voedsel bedoeld zijn omzetten in brandstof bleek niet zo’n goed idee. Toen er een artikel in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift

Science verscheen, waarin het gehele productiepro-ces in kaart werd gebracht, was de verbijsterende conclusie dat die eerste generatie biobrandstoffen niet een afname, maar juist een flinke toename van CO2-uitstoot, de bron van het broeikaseffect, veroorzaakten.En toen was Cees net bezig met de tweede genera-tie biodiesel, gefabriceerd uit gebruikt frituurvet, en had daar succes mee.

Maar Cees kan het allemaal veel beter uitleggen bij zijn onderneming aan de haven in Kampen. Dus op naar zijn bedrijf. Aan zijn fabrieksterrein aan de haven van Kampen liggen grote binnenvaart-schepen bio-diesel te tanken in een karakteristieke snackbargeur van frituurvet. Oorzaak is een vijver van gebruikt vet uit de horeca. De enige bestem-ming van gebruikt frituurvet was tot voor kort de verbrandingsoven, omdat het sinds de dioxinecrisis (1999) niet meer ingezet mocht worden voor het maken van veevoeder. Die geur hangt het meest in het hart van de smelterij: een enorm bassin, waarin blauwe vaten vol gebruikte oliën en vetten dobbe-ren. Door de hitte wordt de inhoud weer vloeibaar. Regelmatig komt een metalen net naar boven, waarmee werknemers de lege tonnen kunnen verwijderen. Na reiniging gaan die weer richting de horeca. Zo’n smeltbak is te vergelijken met een enorme frituurpan. Het vloeibare vet wordt daarna overgepompt naar tanks. De verontreiniging wordt afgevangen met centrifuges en vervolgens wordt er methanol en een katalysator toegevoegd, om de glycerine te kunnen afvangen. Vervolgens wordt het weer gecentrifugeerd met speciaal filterma-teriaal en al het vocht verwijderd en vindt er een wonderlijke transformatie plaats. Aan het eind van de lijn is er heel schone dieselolie die voldoet aan de allerhoogste normen.

In 2003 kocht Cees 50% van de aandelen van Vierhouten vet. De sluiting van de deur naar de veevoederindustrie was een enorme klap maar er was vraag naar gezuiverd frituurvet in Duitsland en Oostenrijk die met bio-diesel experimenteerden. Cees moest weg van het bedrijfsterrein in Ermelo en vond in 2004 een nieuwe plek aan de haven in Kampen. Hij heeft daar de smelterij weer opge-bouwd en daarna een installatie voor de productie van biodiesel gerealiseerd. Wat ze in Duitsland doen, moest hij toch ook kunnen? In 2006 was de productielijn operationeel.

Cees verwachtte een overheidsbesluit voor bijmen-ging met gewone diesel en dat kwam inderdaad in 2008. Dieselolie moest vanaf dat moment voor minimaal 4 procent uit biodiesel bestaan. In 2009 had Cees zijn tweede productielijn klaar. Constant verbeterde Cees zijn productieproces zodat zijn bio-diesel aan steeds hogere normen voldeed

"Wees een kwartje tussen de dubbeltjes"

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (79)

People’s BUSINESS 79

voordat de vraag daarna was. De vraag naar dat product is enorm en 2010 werd dan ook een uitstekend jaar. Elke dag produceert Cees ongeveer 300.000 liter biodiesel, dit per schip naar de grote afnemers wordt getransporteerd. Barend Vierhouten was overleden en in 2011 vond Cees het tijd worden om de zoon van Barend uit te kopen. Een spectaculaire waardevermeerdering! Eerst sparen en dan uitgeven was altijd het motto van Cees maar dat ging nu natuurlijk niet. Cees heeft dus een grote lening moeten afsluiten. Die lening gaat hij met spoed aflossen alhoewel 2013 zeer grote investeringen vroeg omdat Cees voorzag dat de kwaliteitseisen van de grote oliemaatschappijen omhoog geschroefd zouden worden. Het gebruik van slechte bio-diesel kan nu eenmaal problemen in motoren veroorzaken. En dat klopte. De eisen worden steeds strenger en Cees is daar met zijn allermodernste productieproces op voorbereid. Toen het product aan zijn hoge eisen voldeed, kreeg Cees tegenslag. Hij kreeg te maken met dumping van gesubsidi-eerde Amerikaanse biodiesel generatie 1, geproduceerd uit voedsel. Opslag huren voor de geproduceerde bio-diesel om die oneerlijke concurrentie even af te wachten was te kostbaar omdat bio-diesel een accijns-plichtig product is. Vandaar dat hem geen andere stap rest dan het stilzetten van zijn productie. En dat terwijl hij net een heel grote financiële verplichting was aangegaan door zijn compagnon uit te kopen.

Maar Cees lobbyde op een succesvolle manier. Onze overheid nam de maatregel dat van bio-diesel uit reststromen geen 4, maar slechts 2 procent hoefde te worden bijgemengd. Terwijl Cees zijn product veel milieuvriendelijker is, echt MVO en daarbovenop ook nog eens goedkoper was dan bio-diesel uit koolzaad, soja en palm. Daardoor werd Cees zeer populair bij de grote raf-finaderijen. En vanzelfsprekend ook omdat hij meer dan voldoet aan de DIN EN 14214 norm en volkomen duurzaam is omdat het gemaakt wordt uit een reststroom van de foodindustrie. Vanzelfsprekend zijn er dus naast kansen ook problemen maar Cees geniet ervan om daar weer een oplossing voor te bedenken, de juiste mensen voor aan te trekken en daar samen een succes van te maken. Cees geniet van zijn werk en zijn gezin. Samen met zijn vrouw Janine en hun drie kinderen, Ikki, Guus en Lotte hebben ze een huisje op Bonaire. Het voordeel daarvan is dat er een groot tijdsverschil met Europa is, vertelt Janine. Na 11.00 uur kan Cees niemand meer bereiken met zijn telefoon want dan is iedereen hier naar huis en kan Cees zich echt ontspannen met mountainbiken en snorkelen en nadenken wat hij moet aanpassen. Cees heeft veel aan zijn vader gehad maar de les om een kwartje tussen de dub-beltjes te zijn, is de belangrijkste waar hij elke dag aan denkt.

Zelf zou hij ondernemers willen meegeven, wees betrouwbaar en correct en behandel je zakenpartners zoals jezelf ook graag behandelt wilt worden. Dank Cees namens onze lezers dat je zo openhartig een inkijkje in jouw bedrijf, jouw overwonnen moei-lijkheden en jouw succes hebt willen geven.

"Zelden ontmoette ik een ondernemer die zo ver was met MVO en daar een doorslaand succes van heeft gemaakt"

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (80)

WIL GRAAG OPGEHAALD WORDEN BIJ EMERPARKAUTO VOOR EEN PROEFRITC1

DE NIEUWECITROËN

www.citroen.nl

V.A. € 9.490

CRÉATIVE TECHNOLOGIE

NU BIJ EMERPARKAUTOOptimistisch, wendbaar en hightech: de nieuwe Citroën C1. Standaard inclusief lef en persoonlijkheid. Ultracompact met 3 of 5 deuren. Met 7-inch beeldscherm en achteruitrijcamera. De Citroën C1 gaat verder dan de stad. U ook? Kom snel kennismaken.

Gem. brandstofverbruik: 3,8-4,3 l/100km; 23,3-26,3 km/l; CO2: 88 -99 g/km. Uitstoot- en brandstofgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens EU-richtlijn 715/2007/CE. Verbruikscijfers kunnen onder normale omstandigheden afwijken door o.a. extra uitrusting van de auto, bandenspanning, rijstijl en -omstandigheden en kwaliteit van het wegdek. De vanafprijs van € 9.490 is gebaseerd op de Citroën C1 e-VTi 68 en is incl. BTW en BPM, excl. recyclingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken (zie voor kosten en verkoopvoorwaarden citroen.nl) en eventuele metallic lak. Prijs-, specificatie- en fiscale wijzigingen voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van het standaardmodel. *Vraag naar de voorwaarden. Kijk voor meer informatie op citroen.nl.

EmerparkAuto Wat beweegt u? EmerparkAuto is gevestigd in Breda, Hilversum, Oosterhout en Zwolle.EmerparkAuto, Marconistraat 17, 8013 PK Zwolle, T 038 465 63 33, [emailprotected]

AMS-306579_Advertentie nieuwe C1 EMERPARK.indd 1 16.06.14 16:57

DE NIEUWE SEAT LEON ST STATION

MOOIST. RUIMST. RUIMST ST. SPORTIEFST. SPORTIEFST ST. ST. ST VANAF € 21.800,-

DE NIEUWE SEAT LEON ST STATION14%

BIJTELLING

ENJOYNEERING

SEAT.NL

Gemiddeld brandstofverbruik SEAT Leon: 3,2 - 5,9L/100 km (1:31,25 - 1:16,9). CO2 emissie g/km 85 - 137. Er is al een SEAT Leon vanaf € 18.650,- inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaar maken en verwijderings-

bijdrage. Genoemde prijzen zijn vrijblijvende adviesprijzen ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. Genoemde bijtellingsbedragen betreffen de netto bijtelling, gebaseerd op 42% tarief inkomstenbelasting. Prijzen zijn inclusief BTW. Vraag naar meer informatie bij je SEAT-dealer.

Autobedrijf Jan Kok B.V.Marsweg 61 • Zwolle • 038 - 465 70 00 • www.jankok.nl

Openingstijden:

ma t/m vr 09.00 tot 18.00 uur

za 09.00 tot 17.00 uur

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (81)

People’s BUSINESS 81

AUTOTESTDAG

Na mijn aanmelding om mee te doen aan de autotestdag was de keus “welke auto zou je graag willen rijden” snel gemaakt; de nieuwe Citroën C4 Cactus. Tijdens de autotestdag mocht de auto nog niet de openbare weg op, maar EmerparkAuto heeft de auto speciaal voor de fotoshoot naar Salland Olie gebracht. Aan bekijks geen gebrek met deze bijzondere en unieke auto!

Op 11 juni kon ik de auto zelf testen. Ik werd enthousiast ontvangen door de medewerkers van Emerpark Auto. Na een bak koffie en uitsteken-de instructies van Roy Hanekamp ging ik met erg veel zin op weg naar de volgende afspraak.Wat meteen opvalt is het unieke design en de sportieve uitstraling met mooie LED dag rijverlichting, robuuste neus en bescherming aan weerszijde van de auto. Deze bescherming voelt

CITROËN C4 CACTUS TESTRIJDER: CHIEL DE VRIES

Uniek design geeft veel bekijks!

assertief, iets dat je misschien niet verwacht met zo’n lichte en zuinige motor. Bekijks waren er genoeg deze dag. Door zijn unieke design werd er regelmatig omgekeken en werd er door verscheidene mensen gevraagd of ze even in de auto mochten kijken.

De Citroën C4 Cactus is een fijne auto waarmee je goed voor de dag kunt komen, zeker omdat je ook nog uit een divers kleurenpalet kan kiezen. Zelf had ik eerder voor de BlueHDi 100 diesel gekozen met iets meer power en welke voorradig is in de Business uitvoeringen met 14% bijtel-ling, maar dat is natuurlijk voor ieder persoon anders.

Kortom, met het nieuwe C4 Cactus model heeft Citroën haar creativiteit weer laten zien en dat autorijden emotie is.

OP DE FOTOBedrijf: Klimakon Systems BV

Testrijder: Chiel de Vries (l.)

website: www.klimakon.nl

Dealer: Emerpark Auto Zwolle

Contactpersoon: Roy Hanekamp (r.)

aan als een soort gel en biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Bij het wegrijden merk je meteen dat de Cactus voorzien is van veel luxe, ik noem een 7” touchscreen display met opties zoals bijvoor-beeld het bedienen van de automatische airco, internet en full bluetooth. Ook voor het zitcomfort van de Cactus is veel te zeggen, het interieur is goed ontworpen en heeft een gastvrije uitstraling, het dashboard heeft voldoende grote opbergruimtes en biedt door zijn ontwerp toch meer dan genoeg ruimte voor de bestuurder en de bijrijder.

Ik reed in de VTi 82 benzine uitvoering en hoewel ik een dieselrijder ben voelde de motor goed aan en kon hij goed meekomen. Tijdens het rijden reageerde de auto direct en lekker

“Door zijn unieke design werd er regelmatig omgekeken.”

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (82)

Berendsen & De Graaf Zwolle, Molenland 6, 038-4531444

De Toyota Auris TS is ook zakelijk

heel aantrekkelijk De enige Wagon met 14% bijtelling

en standaard automaat

Brandstofverbruik (EC/630/2012J) varieert van 3,7 L/100 km (27,0 km/L) t/m 4,0 L/100 km (25,0 km/L) CO2 85-92 gr/km.

Prijzen incl. BTW, excl. kosten rijklaar maken en recyclingbijdrage. Afgebeeld is de Auris TS Lease Plus met 18” Titanium velg (prijs: € 30.916,-). Actieperiode loopt van 15-04-2014 t/m 31-08-2014 (mits geregistreerd voor 01-11-2014). Wijzigingen voorbehouden.

De Toyota Auris TS Hybrid is standaard voorzien van onder andere een automaat, 15” lichtmetalen velgen, mistlampen voor, climate control en parkeerhulpcamera achter. Voor deze rijk uitgeruste Wagon betaalt u dankzij 14% bijtelling en zijn lage vanaf prijs van € 25.575,- slechts € 126,- netto bijtelling per maand. Op zich al heel voordelig, maar er valt nog meer te profi teren. Bijvoorbeeld als u kiest voor de Hybrid Lease of Hybrid Lease Plus uitvoering. Dan geniet u met een klantvoordeel tot € 2.145,- onder andere van Touch & Go Plus navigatie, een Skyview panoramisch dak, Cruise control en nog veel meer. Kijk voor meer informatie over de Auris TS op toyota.nl of kom naar onze showroom. U bent van harte welkom.

1222_TOYOTA_AurisTS_Zakelijk_200x135_Berendsen_Graaf_WT.indd 1 17-06-14 15:07

WELKOM BIJBrandstofverbruik (EC/195/2013J) varieert van 4,7 l/100 km (21,3 km/l) t/m 5,0 l/100km (20,0 km/l). CO2 emissie 109-115 g/km.

*Gebaseerd op de vanafprijs € 46.390,-. Prijzen incl. BTW en excl. kosten rijklaar maken. Kijk op lexus.nl voor de verkoopvoorwaarden. Lexus Financial Services leasetarief p/mnd o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd en 20.000 km/jaar, incl. 75% bonus/malus, excl. BTW en brandstof. Afgebeeld: GS 300h PRESIDENT LINE met metallic lak t.w.v. € 70.490,-. Wijzigingen voorbehouden. Importeur: Louwman & Parqui B.V. Meer info bel 0162 – 585 288.

Deze generatie Lexus combineert een geavanceerde 2,5 liter benzinemotor met een krachtige elektromotor. Dit vertaalt zich in een zeer laag brandstofverbruik en fiscale voordelen. De nieuwe Lexus GS 300h heeft dan ook slechts 20% bijtelling, uniek in z’n klasse. Ook uniek is de zeer rijke uitrusting met o.a. een automaat, 17” lichtmetalen velgen en een parkeer hulpcamera. De GS 300h is er al vanaf € 46.390,- en lease vanaf € 699,- p/m*. U bent van harte welkom.

DE NIEUWE LEXUS GS 300h VANAF € 46.390,- 20% BIJTELLING

EINDELIJK IN NEDERLAND

LEXUS ZWOLLEMolenland 6, 8024 AL Zwolle, telefoon 038 - 4557117, www.lexus-zwolle.nl

124_LEXUS_GS300h_200x135_Zwolle_WT.indd 1 17-06-14 15:15

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (83)

People’s BUSINESS 83

LEXUS LS 600H-L TESTRIJDER: PETER GROEN

“Zo groot, de president kan erin vervoerd worden”

Mijn naam is Peter Groen en ben directeur bij Salland Olie maatschappij. Op 20 mei heb ik de kans gekregen om de Lexus LS600h-L Hybrid President Line met kenteken 82-ZRT-7 te testen. Na de auto opgehaald te hebben bij Lexus Zwolle kon ik de weg op.

De auto is mij zeer goed bevallen. Hij is erg ruim en zit vol met technische hoogstandjes. De reacties van buitenaf zijn ook erg positief. De auto is groot en ziet eruit alsof de president erin vervoerd kan worden! Zo voelt het overigens ook.

Vooral achterin de auto is het met een tv-scherm, stoelkoeling,

massagefuncties, enz. erg goed vertoeven. Het rijgedrag is goed en vergelijkbaar met een Audi A8 of dergelijke. Een klein nadeel is dat de auto zwaar is, dat voel je ook terug in het remgedrag. Daarnaast is de muis waarmee je het display bedient erg gevoelig, dit kan wat lastig zijn tijdens het rijden.

Ik heb de auto ook in Duitsland kunnen testen en dan is zo'n V8 goed over de snelweg te stu-wen! Verder zit er een erg goed 4-zone Climate-systeem in waardoor je het geen moment te warm of te koud zult hebben. Als ik het overall bekijk is deze auto een echte aanrader en zou ik hem best willen kopen. Maar dan wel alleen met een chauffeur. Het was een zeer geslaagde dag, en de afsluiting bij Salland Olie was voor mij natuurlijk een extra bonus. People’s Business én Lexus Zwolle bedankt voor het mogelijk maken van de testdag.

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Salland Olie

Testrijder: Peter Groen (r.)

Website: www.sallandolie.nl

Dealerbedrijf: Autobedrijf Berendsen & de Graaf

Contactpersoon: Gert van der Linden (l.)

“Deze auto is een echte aanrader”

AUTOTESTDAG

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (84)

People’s BUSINESS84

De Toyota Auris TS Hybrid is mede dankzij zijn elektromotor supersnel weg. Maar goed, ik wil vooral schoon en zuinig rijden en dat doet deze auto als de beste. Je wordt bovendien door hulp-middelen in het instrumentarium gestimuleerd om zuinig te rijden. Vooral de grote ecometer – die zit op de plek waar je normaal een toerenteller verwacht – maakt het rijden met deze auto bijna een eco spelletje. Al snel probeer je de naald in het groene eco-gebied te houden en vooral niet in het ‘power’-gebied te komen. In de praktijk betekent dat, dat je rustig optrekt en meer anticiperend gaat rijden.

Het weggedrag van de Auris TS Hybrid is prima. Hij veert comfortabel en gaat ook keurig over korte oneffenheden heen. De besturing is lekker direct en als je het gas loslaat zie je de accu’s al weer laden. Blijft natuurlijk jammer dat er geen Plug-In versie van verkrijgbaar is zodat je langer elektrisch zou kunnen rijden. De CVT – dat is een traploze auto-maat - doet zijn werk probleemloos, soms ‘loeit’ hij tijdens het optrekken meer dan je zou willen.

Het interieur van de Auris is naar mijn mening zakelijk te noemen. Alles ziet er strak en serieus uit. De afleesbaarheid van de instrumenten is duidelijk, en de bedieningdaarvan kinderlijk eenvoudig. Wat me brengt op de medepas- sagiers. Achterin is de auto voldoende ruim. Je kunt er goed met twee volwassenen zitten en zeker in mijn geval met drie kinde-ren. De uitspraak “mooie bak pap” zegt denk ik voldoende over de reactie van de rest van de familie.

Het grote voordeel van deze Toyota is toch wel dat als je de achter-banken neer klapt er een beste bagage ruimte overblijft van ruim 1.600 liter. Dat alles en een bijtel-ling van 14% maken deze auto wel echt interessant voor de zakelijke gezinsrijder.

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Voiperator BV

Testrijder: Hans Blom (r.)

Website: www.voiperator.nl

Dealerbedrijf: Autobedrijf Berendsen & de Graaf

Contactpersoon: Remco van Guilik (l.)

TOYOTA AURIS TS TESTRIJDER: HANS BLOM

“Mooie bak, pap”

AUTOTESTDAG

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (85)

People’s BUSINESS 85

Maandag 19 mei jl. mocht ik een BMW 518i ophalen bij Dusseldorp BMW. Dit was een dag eerder dan de auto testdag en ik mocht ook een dag langer in de BMW 518i rijden. Een jaar geleden had ik als een overwogen om eens een dag proef te rijden in een BMW 5 serie. Ik dacht aan een nieuwe auto en de BMW 5 serie heeft mij altijd al aangetrokken door zijn vormgeving en sportief rijgedrag. Maar door drukte is het er nooit van gekomen. Deze autotest-dag was dan ook wel een hele goede match wat mij betreft!

Nadat ik mijn eigen auto had achtergelaten bij Dusseldorp BMW mocht ik bijna drie dagen in de BMW 518i rijden. De auto heeft mij in positieve zin verrast! In eerste instan-tie dacht ik dat een 518i wel een ‘lichte’ uitvoering van de 5 serie zou zijn en dat dat ten koste zou gaan van het sportieve rijgedrag. Maar niks bleek minder waar te zijn. Als je eenmaal achter het stuur zit, heb je geen enkel moment het gevoel dat je in een ‘lichte’ 5 serie rijdt. De auto heeft genoeg vermogen en rijd daardoor lekker sportief en erg comfortabel.

De 5 serie ziet er naar mijn mening zowel van buiten als van binnen schitterend

BMW 518I TESTRIJDER: ALI ARSLAN

Zowel van binnen als van buiten schitterend!

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Arslan & Ter Wee advocaten

Testrijder: Ali Arslan (l.)

Website: www.atwadvocaten.nl

Dealerbedrijf: Dusseldorp BMW

Contactpersoon: Jelle van Buuren (r.)

AUTOTESTDAG

uit. Een stoere auto die toch een ingetogen uitstraling heeft en waar veel mensen naar kijken als je langs rijdt. Van binnen is de auto zeer ruim en het interieur van de auto is volledig gericht op de bestuurder.

Bij het inleveren van de auto begreep ik van Jelle van Buuren, mijn contactpersoon bij Dusseldorp BMW, dat de auto waarin ik reed, de BMW 518i, en de BMW 520i zo’n lage CO2 uitstoot hebben dat de bijtelling 20% is. Met andere woorden; je kunt al een BMW 5 serie rijden met 20% bijte-ling. Daardoor is de 5 serie wat mij betreft niet alleen een hele mooie en sportieve auto waar je in kunt rijden, maar ook een interessante voor wat betreft de bijtelling!

Nadat ik bijna drie dagen in de BMW 518i heb gereden, is de auto weer bij mij hoog op het lijstje gekomen als ik op zoek ga naar een andere auto.

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (86)

De Octavia: Ook in 2014%

Nikolaus Ottostraat 1 • 8013 NG Zwolle • Tel.: 038 - 467 09 60 www.korterink.nl

De grootste met 14%. Bekijk ‘m in onze showroom of kom proefrijden!

Graag tot ziens, Gerben Korterink.

Korterink ŠKoda Zwolle

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (87)

People’s BUSINESS 87

Zelf ben ik al bezig met mijn 4e Skoda Octavia. De huidige Octavia rijd ik Business Class in Combi uitvoering. Een heerlijke wagen met alles erop en eraan. Dat is merken-trouw. De Superb laat ik liggen. Die vind ik te groot, te lomp. Met de prestaties zit het ook wel goed! Niet dat ik zwaar til aan motorvermogen, maar met een volle aanhanger met daarop zes fietsen en een dakkoffer op het dak komen wij snel en soepel aan op onze vakantieplek. Degelijkheid en betrouwbaarheid zijn voor mij een doorslaggevend argument om Skoda te rijden. De dealer vult goed aan!

De nieuwe Octavia Combi is een mooie, no-nonsense auto. De lijnen zijn strakker dan bij het vorige model. Dit spreekt mij erg aan. De parkassist daag ik altijd uit. Zelf inpar-keren in een plek waar de assist hem net goed-keurt is autosport! NoSpaceNoPlace…en toch lukt het soms!

De ruimte van deze wagen is enorm! De achterbak telt een ruimte waarin menig fiets is vervoerd! Met de klep dicht!

De testdag vond ik erg geslaagd. Ik heb niet erg veel gereden, ik ken de auto natuurlijk al, dus dat is gesneden koek.

SCODA OCTAVIA TESTRIJDER: ARJAN BIEL

Een heerlijke wagen met alles erop en eraan

De nieuwe Mercedes-Benz lijn is mijn abso-lute droomauto qua design. Dat merk is dui-delijk aan het vernieuwen en vooral verjongen! Dat is goed, dat toont lef! Niet meer klassiek, de sportieve toon neemt de overhand. Dus mogelijk ooit…als ik groot ben dan…Maar met mijn Skoda Octavia Combi ben ik zeer tevreden, en ook het nieuwe model hatchback voelde goed aan!

De Skoda is een overcomplete wagen met een hoog uitrustingsniveau. Noem het en het zit erop én dat voor een scherpe prijs! Veel auto met veel kwaliteit! En ja... ik zou hem iedereen aanraden!

OP DE FOTOBedrijfsnaam: No Concept No Glory

Testrijder: Arjan Biel (l.)

Website: www.noconceptnoglory.com

Dealerbedrijf: Autobedrijf Korterink

Contactpersoon: Gerben Korterink (r.)

AUTOTESTDAG

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (88)

People’s BUSINESS88

AUTOTESTDAG

Ik heb het genoegen mij een dag te mogen vermaken met een SEAT Leon ST 1.2 TSI, 105 paardenkrachten sterk! Bij Jan Kok SEAT dealer te Zwolle word ik enthousiast verwelkomt en krijg ik de sleutels van de bolide overhandigd.

Het is een mooie auto met een strak design. Ik begeef mij achter het stuur en check de cock-pit, wauw: stoere lijnen zeg. Ik kijk over mijn schouder en aanschouw een ruime gezinsauto met klasse en stijl. De velours bekleding oogt chique en de stoelen zitten als gegoten. Dan draai ik de sleutel om en druk met mijn voet op het gaspedaal. Het mag dan een kleine motor zijn, paardenkrachten heeft deze auto zeker. Hij schiet vooruit. Ik rijd het industrieterrein af en via de ring de snelweg op. Het lijkt net of mensen mij meer aankijken dan wanneer ik mij in mijn eigen witte SEAT Ibiza ST1.2 Diesel ecostyle op de snelweg begeef. Met deze auto lijkt het net of je op een of andere manier meer ruimte inneemt en dat deze auto wil zeggen: kijk, hier ben ik!

SEAT LEON ST 1.2 TSI 105 PK TESTRIJDER: JAN MARCEL SCHAPER

Een ruime gezinsauto met klasse en stijl

De Leon rijdt heerlijk en glijdt over de snel-weg. Bijna aangekomen op mijn bestemming pakt hij het bochtenwerk in de bebouwde kom met de nodige souplesse. Na mijn afspraak rijd ik wederom op de invoegstrook richting snelweg. Hier merk ik voor het eerst dat de 105 pk versie lekker snel is in de lage koppel, in de hogere koppel mag deze van mij echter nog wel iets meer power hebben. Dat is een persoonlijke mening natuurlijk. Aan de andere kant is deze auto oerzuinig door de geavan-ceerde techniek en de kleinere motor.

Met dat in het achterhoofd is de Leon toch best een snelle en lekkere auto. Daardoor draait mijn mening bij. Milieu is ook voor mij een belangrijk aspect. Al met al was het een heerlijke rijdag. Wie weet wissel ik mijn Ibiza ST op termijn wel in voor deze stoere nieuwe Leon ST!

OP DE FOTOBedrijfsnaam: De ontwikkel partner

Testrijder: Jan Marcel Schaper (r.)

Website: www.ontwikkelpartner.nl

Dealerbedrijf: Jan Kok, Zwolle

Contactpersoon: Johan van der Horst (l.)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (89)

People’s BUSINESS 89

MINI CHILI 1.5 136 PK TESTRIJDER: ROBERT JAN BRAVENBOER

Vorige week werd me gevraagd om mee te doen aan de Autotestdag Zwolle. Ik ging graag op deze uitnodiging in en werd beloond met een dag in een guitige sportieve MINI Chili.

De reacties van de omgeving zijn erg positief. Zij vinden de MINI een sportieve vrolijke auto. Dit is ook mijn ervaring.

Al in de eerste kilometers was voor mij duidelijk dat rijden in deze ‘Nederlandse’ MINI samen kan worden gevat in 1 woord RIJPLEZIER. Dit wordt ondersteund door een heel aantal gad-gets en technische snufjes. Denk hierbij bijvoor-beeld aan de rij-instelling. Je kunt deze instellen op sportief, middel en groen. Het verschil ervaar je direct in het rijgedrag.

De Heads-up display voor comfort en instelbare kleuren voor interieurverlichting doen recht aan de hippe sportieve uitstraling van deze auto. Want een auto mag je het zeker noemen, in vergelijking met de MINI van weleer is dit een volwassen auto. Enige aanmerking in mijn geval is dat de ruimte te wensen overlaat als je een gezin hebt. Maar dan moet je er maar 2 aanschaffen...

De 3 cilinder motor met 136 pk is ruimvoldoen-de om plezierig en sportief te kunnen rijden. De adaptive cruise controle die camera gestuurd is, is ook erg makkelijk. De auto is perfect afge-werkt met erg leuke details.

Voor mij is het erg belangrijk dat een auto een

fit heeft. Ik heb 4 jaar in een BMW 3 touring gereden en die zat ook als gegoten, net als deze MINI. Momenteel rijd ik een Outlander, hier-van kan ik zeggen dat het een milieu overweging was, de doorslag was toch wel de 0% bijtelling voor deze auto.

De conclusie. Van rijden in deze MINI wordje blij! Ik zou deze auto kunnen kopen maar niet als 1e auto ivm de ruimte. Wellicht dat in de toekomst de countryman hier wel in kan voorzien. Al met al een zeer geslaagde testdag in een zeer volwassen, sportieve auto.

Van rijden in de MINI word je blij!

OP DE FOTOBedrijfsnaam: TGN|Fritom

Testrijder: Robert Jan Bravenboer (l.)

Website: www.tgnfritom.nl

Dealerbedrijf: Dusseldorp MINI

Contactpersoon: Jeffrey Viets (r.)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (90)

People’s BUSINESS90

AUTOTESTDAG

Bij binnenkomst werd ik vriendelijk ontvangen door André Montfrooy van Autopalace Zwolle. Na een kort gesprek, liepen we naar de auto. Eigenlijk had ik mij niet verdiept in de nieuwe Peugeot 308 SW en had ik het model van 2011 voor ogen. Ik had verwacht dat dit model een ‘facelift’ had gehad en dat dit de nieuwe uitvoering zou zijn. Ik was daarom ook blij verrast toen we bij de auto aankwamen en zag dat daar een mooie, sportief uitziende stationwagen stond die totaal niet op

PEUGEOT 308 SW TESTRIJDER: DENNIS DE RUITER

Niet voor niets Auto van het Jaar!

het oude model leek en in mijn ogen zeer positief veranderd is! Het eerste wat in mij op kwam was; sportief uiterlijk en strakke lijnen.

De eenvoud van het dashboard, dat Peugeot ‘i-cockpit’ noemt, vind ik persoonlijk geweldig! Alle bedieningsopties zitten in het touchscreen (temp, navi, telefoon, radio, etc). Het bedienen hiervan is wat mij betreft echt een pluspunt en er blijven maar 5 knopjes over (zoals de alarmlichten e.d.) die nog fysiek te bedienen zijn. Wat ook per direct opviel was de hoeveelheid licht in de auto door het enorm grote panoramadak en verder de immense ruimte in de kofferbak (610 dm3)!

Op het Cibap (mijn werk) heb ik de auto aan een aantal collega’s laten zien die eveneens verrast waren over het mooie uiterlijk van deze auto, zowel exterieur als interieur. De dieseluitvoering die ik mee had, heeft 300 Nm koppel wat bij het optrekken van de auto zeer zeker te merken is zodra de turbo aanslaat. De wegligging is prima in orde en door de 6e versnelling is de auto op hogere snelheid op de snelweg nog steeds héél zuinig. Als lease-/familieauto is het een perfecte auto en daarnaast denk ik dat deze auto in de zakelijke markt nog wel eens hoge ogen kan gaan gooien door de 14% bijtelling! Wat mij betreft niet voor niets auto van het jaar 2014!

OP DE FOTOBedrijfsnaam: Cibap vakschool

voor verbeelding

Testrijder: Dennis de Ruiter (l.)

Website: www.cibap.nl

Dealerbedrijf: Autopalace Zwolle

Contactpersoon: André Montfrooy (r.)

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (91)

DuretTrip.nl

Wij gaan samen verder! Voortaan heten we DuretTrip notaris-sen. Een samenvoeging van de twee Zwolse notariskantoren Duret De Kroon en Trip & De Boer. Onze nieuwe naam is een eerbetoon aan de gerenommeerde notarissen Duret en Trip. Beiden lang verbonden geweest aan onze kantoren en daarmee de pijlers waarop ons huidige cliëntenbestand is gebouwd. Daar zetten we onze eigen namen graag voor opzij. Daarmee willen we maar zeggen: wij gaan voor een duurzame en stabiele relatie! Ook met onze klant. U en wij. Zeker weten!

#zekerwetenDuretTrip notarissen

Eekwal 16, Zwolle

(038) 4215876

[emailprotected]

Jelger de Kroon

Hilde de Boer André Scheper

People's Business Zwolle Magazine uitgave 3-2014 - [PDF Document] (92)

accountants / adviseurs

‘Mijn schoonzoon? Dat wordt niets…’

Het zal je gebeuren: na jaren hard ploeteren laat de gedroomde opvolging u in de steek. Gelukkig hoeft dat géén reden te zijn om nog een paar jaar door te buffelen. De accountants en adviseurs van Brouwers zijn precies de mensen die u in dat geval kunnen laten excelleren in het staartje van uw ondernemerschap. De intensieve begeleiding tijdens opvolgingstrajecten bestaat bijvoorbeeld uit prognoses, management-overeenkomsten, verkoopcontracten, zelfs het zoeken en selecteren van kandidaten. Brouwers doet dus véél meer dan alleen aangiftes, jaarrekeningen en salarisadministraties. Ook voor ondernemers die aan iets nieuws toe zijn is Brouwers bijzonder breed. En altijd to the point. Bel maar eens…

T / 038 851 52 00 E / [emailprotected] W / www.brouwers.nl V / Zwolle / Deventer / Arnhem / Genemuiden

120178_Brouwers_ADV_A4_aflopend_Zwolle.indd 5 21-05-12 13:27

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated: 12/07/2023

Views: 6086

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.